Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ελληνικός οίνος και αποστάγματα βραβεύονται 25-27 Φεβρουαρίου

Από το 1999, ο διαγωνισμός “Thessaloniki Wine & Spirits Trophy” αποτελεί θεσμό στην ανάδειξη του επώνυμου ελληνικού οίνου και αποστάγματος, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Τα τελευταία 25 χρόνια εκατοντάδες ελληνικές οινοποιίες συμμετέχουν ενεργά, αναγνωρίζοντας την αξία του διαγωνισμού και την ακρίβεια της αξιολόγησης από έμπειρους γευσιγνώστες. Οι παραγωγοί ενισχύουν τη φήμη του θεσμού με την παρουσία τους, ενώ παράλληλα επενδύουν στη διαρκή βελτίωση της ποιότητας των επώνυμων προϊόντων τους.

Η διοργάνωση του Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 2025 στοχεύει να συνεχίσει αυτή την επιτυχημένη πορεία 25 ετών, προσφέροντας νέες ευκαιρίες σε παραγωγούς, μέσα από πρωτοπόρες καινοτόμες δράσεις,  ενδυναμώνοντας την παγκόσμια παρουσία των ελληνικών οίνων, αποσταγμάτων, ούζων και gin.

Ένας Διαγωνισμός που Προάγει την Καινοτομία

Με την πάροδο των ετών, ο διαγωνισμός έχει καθιερώσει ένα μοναδικό σύστημα κανονισμού διεκπεραίωσής του, βασισμένο πρωτίστως στις γηγενείς ποικιλίες της αμπέλου.  Επιπλέον, στην κατηγορία των αποσταγμάτων, έχουν ενσωματωθεί από το 2024 το ούζο και το gin.  Η φιλοσοφία του διαγωνισμού είναι να προσφέρει μια πλατφόρμα που συνδυάζει την παράδοση με τη σύγχρονη προσέγγιση στην οινοποιία και απόσταξη.

Κάθε χρόνο, ο διαγωνισμός τιμάται από την παρουσία διακεκριμένων Masters of Wine και Master Sommeliers από το εξωτερικό, οι οποίοι αναλαμβάνουν καίριο ρόλο ως Πρόεδροι Επιτροπών αξιολόγησης. Ανάμεσά τους στη φετινή διοργάνωση:

-O Ronan Sayburn, Βρετανός Master Sommelier και CEO του Court of Master Sommeliers Europe

-O Rod Smith, Master of Wine και Chairman του Institute of Masters of Wine. Ο Smith εξελέγη το 2024 ως ο 57ος Πρόεδρος του Institute of Masters of Wine (IMW), αναλαμβάνοντας την ηγεσία του IMW’s Council. Το Συμβούλιο αποτελείται από 13 διεθνείς Masters of Wine, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη διοίκηση, τη στρατηγική κατεύθυνση και την περαιτέρω ανάπτυξη του Ινστιτούτου σε παγκόσμιο επίπεδο.

-O Eric Zwiebel, Master Sommelier με καταγωγή από την Αλσατία και πολλές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Matt Wilkin διακεκριμένος Master Sommelier με καταγωγή από τη Νότια Αυστραλία. Το 2005, ο Wilkin απέκτησε τον τίτλο του Master Sommelier, καθιστώντας τον πρώτο από τη Νότια Αυστραλία που πέτυχε αυτό το επίτευγμα.

Επιπλέον, ο διαγωνισμός επενδύει στην εκπαίδευση των νέων επαγγελματιών του χώρου με την καθιέρωση του θεσμού των Associate Judges, συνεισφέροντας τη μελλοντική ανάπτυξη του κλάδου.

Αποτελεί Θεσμό με Ευρεία Υποστήριξη

Το Thessaloniki Wine & Spirits Trophy διοργανώνεται με την αμέριστη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών, των Ενώσεων και των Φορέων του κλάδου:

  • ΕΔΟΑΟ,
  • ΣΕΟ,
  • ΚΕΟΣΟΕ,
  • ΣΕΑΟΠ,
  • ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙΝΟΛΟΓΩΝ,
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΟΙΝΟΧΟΩΝ,
  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ.

Η συνδρομή τους αποτελεί πηγή έμπνευσης για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη του θεσμού.

Επιπλέον, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκη, ως αναγνώριση στη συνεισφορά της προβολής της πόλης, που άλλωστε φέρει το όνομά της.

Με την Καθοδήγηση Ενός Καταξιωμένου Ηγέτη

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται υπό την Προεδρία του κ. Κωνσταντίνου Λαζαράκη, Master of Wine, ο οποίος, με τη βαθιά του γνώση και εμπειρία, προσφέρει ουσιαστική καθοδήγηση και κύρος σε αυτή τη μοναδική διοργάνωση.

Ένας πραγματικός πρωτοπόρος και παγκόσμιος πρεσβευτής του ελληνικού οίνου, που έχει αφιερώσει την καριέρα του στην προώθηση της αριστείας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας στον κόσμο του οίνου. Ένας οραματιστής, ηγέτης και ακούραστος καθοδηγητής, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW συνεχίζει να εμπνέει και να ανυψώνει το ελληνικό κρασί στη διεθνή σκηνή. Ως Πρόεδρος του Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, οδηγεί αυτόν τον καταξιωμένο διαγωνισμό στην 25η Διοργάνωση.

Νέες δράσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου

– Ανάμεσα στις νέες δράσεις που προστίθενται στο Διαγωνισμό του 2025 είναι το ‘’Essay Competition’’ με συμμετέχοντες υποψήφιους σπουδαστές Master of Wine και holders του Advanced Certificate του Court of Master Sommeliers Ευρώπης.  Οι ενδιαφερόμενοι θα  καταγράψουν τις προτάσεις τους σε ένα Essay (δοκίμιο) 1500 λέξεων με θέμα ‘’Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προωθήσετε τα ελληνικά κρασιά στην αγορά που εργάζεστε;’’.  Οι συμμετέχοντες των 4 καλύτερα εμπεριστατωμένων απόψεων θα προσκληθούν να συμμετάσχουν ως κριτές στο φετινό διαγωνισμό.

-Επιπλέον, 15 ώρες πριν το διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης ξεκινήσει, ο Πρόεδρος, κος. Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Master of Wine, θα παρουσιάσει στο κοινό διαδραστική θεματική γευστική δοκιμή με θέμα ‘’Βρες το Χρυσό’’. Η δοκιμή θα υλοποιηθεί στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που θα διεξαχθεί ο φετινός διαγωνισμός, με 12 οίνους που διακρίθηκαν στην 24η διοργάνωση, για 30 συμμετέχοντες, καταναλωτές και επαγγελματίες από την εστίαση και το εμπόριο ποτών.

Καταληκτικές Ημερομηνίες Δηλώσεων Συμμετοχής Διαγωνιζόμενων Δειγμάτων στο 25ο Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, για οίνους, αποστάγματα, ούζο και τζιν:

Από Τρίτη, 7 Ιανουαρίου έως Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2025.

  • Early Bird, από 7 έως 20 Ιανουαρίου
  • Κανονικές δηλώσεις συμμετοχής, από 21 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου.

Κόστος Συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής για κάθε δείγμα (οίνου ή αποστάγματος, ούζου και gin) διαμορφώνεται ως εξής:

  • Early Bird – Δηλώσεις Συμμετοχής (7 Ιανουαρίου – 20 Ιανουαρίου 2025):
  • 105 € / δείγμα, για 1 έως 4 δείγματα
  • 95 € / δείγμα, για 5 έως 8 δείγματα
  • 90 € / δείγμα, για 9 και περισσότερα δείγματα

Για τις δηλώσεις συμμετοχής https://www.tiwc.gr/el/simmetoxi-ston-diagonismo/online

  • Κανονικές Δηλώσεις Συμμετοχής (21 Ιανουαρίου – 5 Φεβρουαρίου 2025):
  • 125 € / δείγμα, για 1 έως 4 δείγματα
  • 115 € / δείγμα, για 5 έως 8 δείγματα
  • 110 € / δείγμα, για 9 και περισσότερα δείγματα

Σημαντικές πληροφορίες:

  • Ο/Η κάθε παραγωγός θα μπορεί να πληροφορηθεί το feedback για την βαθμολογία που έλαβαν όλα τα δείγματα του οινοποιείου/ αποσταγματοποιείου του/της (ασχέτως το αποτέλεσμα βαθμολογίας-βράβευσης) καθώς και τα αναλυτικά σχόλια των κριτών για κάθε δείγμα. Η ανωτέρω ενημέρωση γίνεται αποκλειστικά και μόνο στον παραγωγό του δείγματος.
  • Το διαγωνιστικό τμήμα του Thessaloniki Wine & Spirits Trophy 2025 θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 25-26-27 Φεβρουαρίου. Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθούν αμέσως μετά τη λήξη του, την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, ενώ η επίσημη τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Σάββατο 8 Μαρτίου.
  • Όπως κάθε χρόνο, η τελετή απονομής του Διαγωνισμού θα περιλαμβάνει και την απονομή του ειδικού βραβείου “Greek Wine Industry Award”, το οποίο αποτελεί τιμητική διάκριση που προσφέρουν όλοι οι Έλληνες Οινοποιοί σε μία προσωπικότητα που έχει συμβάλλει καθοριστικά στην προβολή του Ελληνικού Οίνου διεθνώς. Το φετινό 11o βραβείο θα απονεμηθεί στον κ. Κωνσταντίνο Σπηλιάδη, του ομίλου Milos, έναν αφοσιωμένο πρεσβευτή του Ελληνικού Οίνου στην παγκόσμια αγορά.

Περισσότερες πληροφορίες για τον το προφίλ και τους στόχους του Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, την 25η διοργάνωσή του, τους κανονισμούς συμμετοχής για τους οίνους, τα αποστάγματα, ούζα και gin, τους γευσιγνώστες που συμμετέχουν, τους χορηγούς και υποστηρικτές, καθώς και όλη την υπόλοιπη ενημέρωση, θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

To Great Greek Wines (GGW), επιστρέφει και θα λάβει χώρα από τις 1 έως τις 4 Μαΐου 2025, στο ολοκαίνουργιο Ace Hotel & Swim...

REPORTS

Η αμπελουργία το 2025 θα υποστεί βαθιές αλλαγές ειδικά στον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούνται τα αμπέλια, το πως διαχειρίζονται οι πόροι και πως...

REPORTS

Καθορίστηκαν με απόφαση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη οι προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης του Ειδικού Σήματος Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ.).

REPORTS

Προοίμιο της μεγάλης εκδήλωσης που ετοιμάζουν τα ΒορΟινά για τις 3 Φεβρουρίου στο Ωδείο Αθηνών, αποτέλεσε η βραδιά με δημοσιογράφους και ανθρώπους του μακεδονικού...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Επιβεβαιώνονται από την πλευρά του πωλητή οι πληροφορίες που θέλουν την εξαγορά του Κτήματος Σεμέλη, ιδιοκτησίας του Μιχάλη Σάλλα (Lyktos Group), από τους αδελφούς...

REPORTS

Αποκαλυπτική της ταχύτητας με την οποία βρίσκει τα πατήματά του, το μέχρι πρότινος παραμελημένο, τσίπουρο, ήταν έκθεση «Ελληνικό Απόσταγμα» που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή...

REPORTS

Μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου σχεδιάζεται να κάνουν το «ντεμπούτο» τους στην αγορά τα πρώτα κρασιά του Κτήματος ΑΛΦΑ, που παράγονται στο νέο βαρυτικό...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Προληπτικά και καλλιεργητικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται διαρκώς τόσο στις μητρικές φυτείες και στα φυτώρια όσο και στους παραγωγικούς αμπελώνες για την αντιμετώπιση...