Καθώς οι οινοπαραγωγοί πιέζουν περαιτέρω σε άγνωστες περιοχές σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναπόφευκτα συγκρούονται με νέες και απρόβλεπτες προκλήσεις.
Στις ηλιόλουστες πεδιάδες της ερήμου Atacama, που διασχίζει τη Χιλή και την Αργεντινή, το μεγαλύτερο εμπόδιο δεν είναι το γεγονός ότι είναι ένα από τα πιο ξηρά και ζεστά μέρη στη Γη, με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν τακτικά στους 44 βαθμούς. Είναι η μεγάλη ποσότητα αλατιού που βρίσκεται στα ασβεστολιθικά εδάφη της.
Αυτή η λευκή, κοκκώδης ουσία ώθησε το Χιλιανό οινοποιείο Ventisquero να ωθήσει τις καινοτομίες του στα άκρα, προκειμένου να συνεχίσει να παράγει τη σειρά κρασιών Tara που παράγεται από σταφύλια από την Atacama.
Έχοντας φυτέψει για πρώτη φορά τους αμπελώνες της στην έρημο το 2007, δεν άργησε η ομάδα να παρατηρήσει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά…
«Στο δεύτερο έτος μετά τη φύτευση, όλα τα αμπέλια πέθαναν», ανέφερε σε δήλωση του ο Alejandro Galaz, οινοποιός στην Ventisquero.
«Ανακαλύψαμε ότι το χώμα περιείχε τεράστια ποσότητα αλατιού, περίπου 10 φορές περισσότερο από αυτό που μπορούν να αντέξουν τα αμπέλια».
Η λύση της αμπελουργικής ομάδας ήταν να πραγματοποιήσει «μακριές αρδεύσεις» 18-26 ωρών για περίοδο εννέα έως 10 ημερών τη φορά.
Αρχικά, αυτή η μέθοδος πέτυχε να μετακινήσει το αλάτι σε μια λιγότερο προβληματική θέση ανάμεσα στις σειρές των αμπελιών. Ωστόσο, δεν ήταν ούτε ασφαλής ούτε βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση με το νερό να είναι ένα τόσο πολύτιμο αγαθό.
Πριν από τρία χρόνια, η Ventisquero άρχισε να πειραματίζεται με ένα σύστημα καταιονισμού, το οποίο χρησιμοποιούσε το ένα τρίτο του νερού που χρησιμοποιούσε για τις μεγάλες αρδεύσεις.
«Οι έρημοι είναι γεμάτες αλάτι και η στάγδην άρδευση προκαλεί αύξηση αυτού του αλατιού», δήλωσε ο επικεφαλής οινοποιός Felipe Tosso σε δήλωση του πέρυσι. «Αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε μικρούς ψεκαστήρες για να βοηθήσουμε στην εξάπλωση του νερού, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότερο αλάτι ανεβαίνει στην κορυφή των εδαφών. Έχει αυξήσει τις αποδόσεις μας κατά 20% και θα πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα στα κρασιά μας που θα κυκλοφορήσουν το 2024/2025».
Καθώς η ώρα της κυκλοφορίας των κρασιών πλησιάζει γρήγορα, ο Alejandro Galaz μίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις σοδειές Tara (2021 και 2022), που παράγονται στην κοιλάδα Huasco της Atacama.
«Το σύστημα καταιωνιστήρων σίγουρα λειτουργεί πολύ καλύτερα», λέει ο Galaz. «Και μπορέσαμε να φυτέψουμε νέο υποκείμενο που είναι ανθεκτικό στο αλάτι».
Παρά το πώς μπορεί να ακούγεται, η Ventisquero δεν ενδιαφέρεται να πολεμήσει το αλάτι, ούτε να επιδιώξει να το εξαφανίσει από το terroir. Αντίθετα, οι οινοποιοί του προσπαθούν να γίνουν φίλοι και να αγκαλιάσουν την αλατούχα επιρροή στα κρασιά της Atacama.
«Αν θέλαμε να μην έχουμε αλάτι, τότε θα είχαμε εγκαταλείψει το έργο και την τοποθεσία ένα χρόνο μετά τη φύτευση», λέει ο Galaz. «Αν αφαιρούσαμε κάθε ίχνος αλατιού από τα κρασιά, τότε θα είχαν γεύση σαν Sauvignon Blanc ή Chardonnay από οπουδήποτε αλλού στη Χιλή. Θα αφαιρούσαμε την ουσία της Ατακάμα».
Εν ολίγοις, δεν θα είχε νόημα η πλοήγηση στο σημαντικό ταξίδι των 800 χιλιομέτρων μεταξύ της Ατακάμα και του Σαντιάγο, όπου έχει την έδρα της η Ventisquero.
Βάζοντας στην άκρη τον εγωισμό
Το πρώτο βήμα ήταν να παραδεχτούν ότι ποτέ δεν θα νικούσαν πλήρως την πρόκληση και ούτε θα έπρεπε να το προσπαθήσουν.
«Όποιος ασχολείται με το κρασί γνωρίζει για τους οινοποιούς και τον εγωισμό τους», λέει ο Galaz. «Στην Ατακάμα και στους αμπελώνες μας στην Παταγονία ήταν ταπεινωτικό. Έπρεπε να αφήσουμε τον εγωισμό μας στην άκρη».
Όχι μόνο υπάρχει το αλάτι στα εδάφη της Ατακάμα, αλλά φυσά επίσης μέσω μιας πυκνής ομίχλης γνωστής ως Camanchaca από τον Ειρηνικό Ωκεανό, μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά. Η ομίχλη κατεβαίνει σαν ρολόι δύο φορές την ημέρα (στις 10 π.μ. και 6 μ.μ.), τυλίγοντας τα αμπέλια σε μια αδιαπέραστη ομίχλη.
«Οι άνθρωποι μάζευαν νερό από αυτές τις ομίχλες χρησιμοποιώντας δίχτυα φτιαγμένα από φύκια», θυμάται ο Galaz.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η υγρασία από την ομίχλη φέρνει ευπρόσδεκτη ενυδάτωση για τα αμπέλια: «Είναι σαν ένα μικρό θαύμα δύο φορές την ημέρα», συμπληρώνει ο Galaz.
Εάν χρειάζονταν περαιτέρω στοιχεία ότι η Ventisquero δεν ασχολείται με την καταπολέμηση του αλατιού, σίγουρα μπορεί να βρεθεί στους συνιστώμενους συνδυασμούς τροφίμων για τα κρασιά Tara.
Σε μια έρημο που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αλυκή της Χιλής, η οποία εκτείνεται σε 750.000 στρέμματα της Ατακάμα, φαίνεται σοφό να δουλέψεις με τα φυσικά συστατικά της και όχι εναντίον τους. Και αυτό ακριβώς κάνει ο Ventisquero.
Φέτος, ο παραγωγός κυκλοφορεί τα πρώτα μονοποικιλιακά κρασιά Grenache και Cabernet Franc από την Atacama ως μέρος της σειράς Tara, υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή του στο δύσκολο αλλά ικανοποιητικό έδαφος και στη συνεχώς εξελισσόμενη αμπελοκαλλιέργεια στην περιοχή.
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com