Η οινική Κρήτη ταξίδεψε και φέτος στην Αθήνα με έντεκα γηγενείς ποικιλίες, επτά ζώνες ΠΟΠ, έξι ζώνες ΠΓΕ και 30 Οινοποιεία, καλωσορίζοντας στο Athenaeum InterContinental Athens Hotel τους επαγγελματίες και τους φίλους του κρασιού για γευστικές δοκιμές και οινικές συζητήσεις. Πάνω από 300 ετικέτες από κρητικές και διεθνείς ποικιλίες, νέες και παλιές εσοδείες, βρέθηκαν ενώπιον των επισκεπτών, που είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους ανθρώπους πίσω από την «ετικέτα». Για μία ακόμη φορά το Wine Trails, ήταν εκεί και συνομίλησε με αρκετούς από τους πρωταγωνιστές του κρητικού αμπελώνα, που αν μη τι άλλο έχουν καταφέρει να φέρει στο διεθνές προσκήνιο γηγενείς ποικιλίες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι ερυθρές ποικιλίες, όπως Κοτσιφάλι και Λιάτικο και οι λευκές Βιδιανό και Μοσχάτο Σπίνας. Τα κρασιά αυτών των ποικιλιών, ακόμη και πολυδιάστατα χαρμάνια έδιναν έναν αέρα φρεσκάδας και ζωντάνιας στα ποτήρια των επισκεπτών.
Πολύ ιδιαίτερη ήταν η φετινή σοδειά του κτήματος Μιχαλάκη, και πιο συγκεκριμένα η σειρά κρασιών These Limited Edition, που υπογράφει ο ο Δρ. Κοτσερίδης Γεώργιος, Καθηγητής Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μάλιστα, παρουσίασαν για πρώτη φορά και μία νέα ετικέτα, εντάσσοντας και ένα ερυθρό κρασί στην συλλογή από Κοτσιφάλι και Syrah.
Παράλληλα, το κρασί Thèse 01 από Βιδιανό και Μοσχάτο Σπίνας είχε μεγαλύτερη αρωματική ένταση και πιο ανθικά και λεμονάτα αρώματα σε σχέση με τον περσινό τρύγο, με την οξύτητα να είναι τόσο όσο, με αποτέλεσμα ένα δροσερό και φρέσκο κρασί, με μαγευτική επίγευση. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι, οι άνθρωποι του κτήματος ανέφεραν ότι πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά κυκλοφορίας αυτής της σειράς κρασιών και πως ήταν ακόμη σε πειραματικό στάδιο, ωστόσο δοκιμάζοντας την φετινή σοδειά γίνεται πλέον ξεκάθαρο πως η σειρά Thèse Limited Edition από το Κτήμα Μιχαλάκη έχει έρθει για να μείνει.
Έπειτα, εξερευνώντας περαιτέρω τα Οινοτικά εντύπωση προκαλούσαν οι οινικές εκφράσεις του Κτήματος Τοπλού και πιο συγκεκριμένα το κρασί που ακούει στο όνομα Γερτό από την λευκή κρητική ποικιλία Θραψαθήρι. Επρόκειτο για ένα γεμάτο κρασί με φρέσκα αρώματα, στην μύτη κυριαρχεί το ανθικό στοιχείο, καθώς και μία ελαφριά δόση ορυκτότητας. Ενώ, στο στόμα το κρασί είναι δροσερό και φρουτώδες, με ωραία οξύτητα και γεμάτο σώμα.
Κάνοντας μία ακόμη στάση στο Οινοποιείο Στραταριδάκη τα βλέμματα κέρδισε ένα πολύ ιδιαίτερο αρωματικά ροζέ κρασί, το Vera Rosa, που αποτελεί χαρμάνι των ποικιλιών Syrah και Κοτσιφάλι με αρώματα φράουλας και κόκκινών φρούτων σε συνδυασμό με μία μικρή δόση βοτανικότητας, που παραπέμπει σε δυόσμο ή μέντα. Στο στόμα το κρασί είναι φρουτώδες με αρκετά γεμάτο σώμα και ενδιαφέρουσα επίγευση.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έκθεσης έλαβαν χώρα δύο δωρεάν Masterclass:
- από το Οινοποιείο Δουλουφάκη “Λιάτικο: διαφορετικές εκδοχές” με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της νέας ετικέτας “Grande Réserve Δαφνές”. Εισηγητές: Σίμος Γεωργόπουλος, Νίκος Δουλουφάκης.
- από το Κτήμα Πατεριανάκη: Vertical Wine Tasting (κάθετη γευστική δοκιμή) Κρητικές ποικιλίες που αντέχουν στον χρόνο. Παρουσιάσαν οι Παπαδόπουλος Γιώργος (sommelier – οινοχόος) & Εμμανουέλα Πατεριανάκη.
Οινοποιεία που συμμετείχαν στα ΟιΝοτικά
Οινοποιείο Αλεξάκη
Οινοποιείο Αμαργιωτάκη
Οινοποιείο Silva – Δασκαλάκη
Οινοποιείο Διαμαντάκη
Οινοποιείο Διγενάκη
Οινοποιείο Δουλουφάκη
Οινοποιείο DAF Wines by Δουλουφάκη Φερενίκη
Οινοποιείο της ΕΑΣΗ
Οινοποιείο Ευφροσύνη
Κτήμα Ζαχαριουδάκη
Οινοποιείο Ζουμπεράκη
Οινοποιείο Ιδαία Οινοποιητική
Οινοποιείο Καραβιτάκη
Οινοποιείο Κουρκουλού
Οινοποιείο Λουλούδη
Οινοποιείο Λυραράκη
Οινοποιία Μανουσάκη
Οινοποιείο Μαραγκάκη
Κτήμα Μενεξέ
Οινοποιείο Μεταξάρη
ΜΙΝΩΣ – Οινοποιείο Μηλιαράκη
Οινοποιείο Μιχαλάκη
Οινοποιείο Ντουράκη
Οινοποιείο Παρασκευάς
Κτήμα Πατεριανάκη
Κτήμα Σκαλαρέα
Οινοποιείο ΑΦΟΙ Στραταριδάκη
Οινοποιείο Τιτάκη
Κτήμα Τοπλού
Οινοποιείο Φραγκόσπιτο
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΡΑΜΑΛΗ