Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με μια ανθεκτική ποικιλία πειραματίζονται Γάλλοι αμπελουργοί

Με βάση τις ανάγκες του κλίματος και του περιβάλλοντος πειραματίζονται αμπελλουργοί στη Γαλλία, φυτεύοντας ποικιλίες που ταιριάζουν καλύτερα στους στόχους.

Την Παρασκευή 22 Απριλίου, δύο αμπελουργοί από την ονομασία Faugères στη νότια Γαλλία φύτεψαν 3.000 αμπέλια από 3179, μια ανθεκτική ποικιλία που δημιουργήθηκε από τον Alain Bouquet, η οποία είναι μία από τις επτά που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή στους αμπελώνες του Languedoc.

«Καινοτομούμε με βάση αυτό που κάνουν οι αγρότες εδώ και αιώνες, και αυτό είναι η επιλογή των ποικιλιών που ταιριάζουν καλύτερα στους στόχους μας και στο περιβάλλον μας μέσω της φυσικής διασταύρωσης. Για τα αμπέλια, αυτό διαρκεί δεκαετίες», εξηγεί ο Jérôme Salles, ο οποίος καλλιεργεί κρασιά βιολογικά στο Roquessels από το 2001.

«Σε συνεργασία με την οργάνωση παραγωγών, έχουμε λάβει μέρος σε πολυάριθμες γευσιγνωσίες που διοργανώθηκαν από το INRAE ​​και τα Γεωπονικά Επιμελητήρια. Μεταξύ των βιώσιμων ποικιλιών Bouquet που είναι διαθέσιμες για πειραματισμό, επιλέξαμε αυτές που έχουν ως γονέα την Grenache», προσθέτει ο Salles, ο οποίος πραγματοποιεί μια δοκιμή σε 0,24 εκτάρια.

Όπως κι αυτός, έτσι και ο Jacques Chabbert έχει ήδη ξεκινήσει την ίδια καινοτόμο διαδικασία. Στους δύο πρωτοπόρους αμπελουργούς θα ενωθούν την επόμενη χρονιά τέσσερις άλλοι παραγωγοί εντός της περιοχής ονομασίας. Η συνολική έκταση που καλύπτει ο ανθεκτικός αμπελώνας του Faugères θα αυξηθεί επομένως σε 1,2 εκτάρια. «Η συμμετοχή αυτών των έξι αμπελουργών εγγυάται βέλτιστες συνθήκες για την παρακολούθηση των αμπελιών από άποψη γεωπονίας και οινοποίησης, επιτρέποντάς μας να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες αυτών των ποικιλιών σταφυλιού στα συγκεκριμένα σχιστολιθικά εδάφη μας, με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στις προδιαγραφές παραγωγής της ονομασίας». λέει η Marie Corbel, διευθύντρια της οργάνωσης παραγωγών.

ΠΗΓΗ: vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατάθεση ψυχής και όχι ένα απλό προϊόν είναι το τσίπουρο, και ειδικά το παλαιωµένο, σύµφωνα µε τον εµβληµατικό αποσταγµατοποιό Κώστα Τσιλιλή, τον άνθρωπο που...

REPORTS

Πήγε, είδε, δοκίμασε και θα μείνει. Ο Αρτέμης Καραμολέγκος προχωρά στην εξαγορά ενός από τα τρία οινοποιεία του Παναγιώτη Δημόπουλου στο Ξινό Νερό της...

REPORTS

Σε συμφωνία για τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων προχώρησαν την Κυριακή 28 Ιουλίου ο Ντόναλντ Τραμπ και η επικεφαλής της Κομισιόν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...