Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με αλματώδεις ρυθμούς η αύξηση των οίνων ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ το 2022

Xρονιά υψηλού επιπέδου για τους οίνους ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ, ήταν το 2022, με χαρακτηριστικά όπως νεανικότητα, φρεσκάδα, ελπιδοφόρα ρουστίκ πινελιά, ενδιαφέρουσες οξύτητες, απαιτητική οσφρητική δεινότητα και τεράστια πρόοδο στον χαρακτήρα της συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσαν τα μέλη της επιτροπής οργανοληπτικού ελέγχου, που ορίστηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, μετά το πέρας της διαδικασίας οργανοληπτικού ελέγχου και κατάταξης των τοπικών ΠΟΠ οίνων, που πραγματοποιήθηκε στο οινοποιείο των αδελφών Τάτση στο Κιλκίς.

Στη διαδικασία εξετάστηκαν επτά κρασιά από ισάριθμα οινοποιεία και πέρασαν από τον οργανοληπτικό έλεγχο, με μεγαλύτερο – του μέσου όρου – της βαθμολογίας, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη χρονιά το 2022, πως ικανοποιούν τις πιο υψηλές απαιτήσεις της αγοράς τόσο της εγχώριας, όσο και του εξωτερικού.

Η παραγωγή οίνου ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ διαμορφώθηκε το 2022 σε 164,5 τόνους με την ποικιλία ξινόμαυρο να συμμετέχει στη ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ με  120 τόνους και την ποικιλία Νεγκόσκα με  43,9 τόνους. Το 2021, η παραγωγή οίνου ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ είχε διαμορφωθεί σε 105,2 τόνους (με την ποικιλία Νεγκόσκα να μετέχει με 55,4 τόνους και το ξινόμαυρο με 118,4 τόνους).

Ο πρόεδρος της επιτροπής, οινολόγος Θωμάς Λίγας όπως και τα μέλη Μιχάλης Μιχαηλίδης, Δημήτρης Τάσκος, Νικόλαος Μπέρσος και Ανδρέας Πάντος υπογράμμισαν πως οι οίνοι ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ του 2022 έχουν πολύ καλή χρωματική ένταση, αρκετά φρουτώδη χαρακτήρα, όχι υψηλές ή επιθετικές οξύτητες και τανίνες σε πολύ καλό βαθμό, γεγονός που σημαίνει πως πρόκειται για κρασιά με ενδιαφέροντα στοιχεία.

Εξάλλου, ένα άλλο σημείο στο οποίο δόθηκε έμφαση από τα μέλη της επιτροπής είναι το γεγονός ότι το ξινόμαυρο εκπλήσσει με στοιχεία που δεν ήταν ευδιάκριτα στη “μορφολογία” του.

Τα οινοποιεία που συμμετείχαν στη διαδικασία κατάταξης και, πλέον, μπορούν να εμφιαλώσουν τη ‘ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2022’ είναι:

  1. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗΣ Α.Ε.
  2. ΑΪΔΑΡΙΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  3. ΤΑΤΣΗΣ Π. & ΤΑΤΣΗΣ Σ. ΙΚΕ
  4. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ Α.Ε.
  5. ΚΥΡ – ΓΙΑΝΝΗ Α.Ε.
  6. ΜΙΚΡΟ ΚΤΗΜΑ ΤΙΤΟΥ “Β.ΤΣΑΚΤΣΑΡΛΗΣ-Ε.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ”.
  7. ΒΑΛΤΑΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ . 

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

To WSPC σε συνεργασία με τη Winebox διοργανώνει ένα μοναδικό masterclass με τον Charles Duval-Leroy, επικεφαλής του φημισμένου οίκου Champagne Duval-Leroy την Τετάρτη 29...

REPORTS

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης κρασιού που δεν εκσυγχρονίζουν την τεχνολογική τους υποδομή και δεν επενδύουν στην ψηφιακή μετάβαση φαίνεται πως θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν...

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...