Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με αλματώδεις ρυθμούς η αύξηση των οίνων ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ το 2022

Xρονιά υψηλού επιπέδου για τους οίνους ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ, ήταν το 2022, με χαρακτηριστικά όπως νεανικότητα, φρεσκάδα, ελπιδοφόρα ρουστίκ πινελιά, ενδιαφέρουσες οξύτητες, απαιτητική οσφρητική δεινότητα και τεράστια πρόοδο στον χαρακτήρα της συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσαν τα μέλη της επιτροπής οργανοληπτικού ελέγχου, που ορίστηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, μετά το πέρας της διαδικασίας οργανοληπτικού ελέγχου και κατάταξης των τοπικών ΠΟΠ οίνων, που πραγματοποιήθηκε στο οινοποιείο των αδελφών Τάτση στο Κιλκίς.

Στη διαδικασία εξετάστηκαν επτά κρασιά από ισάριθμα οινοποιεία και πέρασαν από τον οργανοληπτικό έλεγχο, με μεγαλύτερο – του μέσου όρου – της βαθμολογίας, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμη χρονιά το 2022, πως ικανοποιούν τις πιο υψηλές απαιτήσεις της αγοράς τόσο της εγχώριας, όσο και του εξωτερικού.

Η παραγωγή οίνου ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ διαμορφώθηκε το 2022 σε 164,5 τόνους με την ποικιλία ξινόμαυρο να συμμετέχει στη ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ με  120 τόνους και την ποικιλία Νεγκόσκα με  43,9 τόνους. Το 2021, η παραγωγή οίνου ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ είχε διαμορφωθεί σε 105,2 τόνους (με την ποικιλία Νεγκόσκα να μετέχει με 55,4 τόνους και το ξινόμαυρο με 118,4 τόνους).

Ο πρόεδρος της επιτροπής, οινολόγος Θωμάς Λίγας όπως και τα μέλη Μιχάλης Μιχαηλίδης, Δημήτρης Τάσκος, Νικόλαος Μπέρσος και Ανδρέας Πάντος υπογράμμισαν πως οι οίνοι ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ του 2022 έχουν πολύ καλή χρωματική ένταση, αρκετά φρουτώδη χαρακτήρα, όχι υψηλές ή επιθετικές οξύτητες και τανίνες σε πολύ καλό βαθμό, γεγονός που σημαίνει πως πρόκειται για κρασιά με ενδιαφέροντα στοιχεία.

Εξάλλου, ένα άλλο σημείο στο οποίο δόθηκε έμφαση από τα μέλη της επιτροπής είναι το γεγονός ότι το ξινόμαυρο εκπλήσσει με στοιχεία που δεν ήταν ευδιάκριτα στη “μορφολογία” του.

Τα οινοποιεία που συμμετείχαν στη διαδικασία κατάταξης και, πλέον, μπορούν να εμφιαλώσουν τη ‘ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2022’ είναι:

  1. ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗΣ Α.Ε.
  2. ΑΪΔΑΡΙΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
  3. ΤΑΤΣΗΣ Π. & ΤΑΤΣΗΣ Σ. ΙΚΕ
  4. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ Α.Ε.
  5. ΚΥΡ – ΓΙΑΝΝΗ Α.Ε.
  6. ΜΙΚΡΟ ΚΤΗΜΑ ΤΙΤΟΥ “Β.ΤΣΑΚΤΣΑΡΛΗΣ-Ε.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ”.
  7. ΒΑΛΤΑΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ . 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατάθεση ψυχής και όχι ένα απλό προϊόν είναι το τσίπουρο, και ειδικά το παλαιωµένο, σύµφωνα µε τον εµβληµατικό αποσταγµατοποιό Κώστα Τσιλιλή, τον άνθρωπο που...

REPORTS

Πήγε, είδε, δοκίμασε και θα μείνει. Ο Αρτέμης Καραμολέγκος προχωρά στην εξαγορά ενός από τα τρία οινοποιεία του Παναγιώτη Δημόπουλου στο Ξινό Νερό της...

REPORTS

Σε συμφωνία για τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων προχώρησαν την Κυριακή 28 Ιουλίου ο Ντόναλντ Τραμπ και η επικεφαλής της Κομισιόν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...

REPORTS

Tρίτης γενιάς αµπελουργός αλλά και πτυχιούχος σχολής Αµπελουργίας-Οινολογίας, ο Γιώργος Σιµογιάννης καλλιεργεί 50 στρέµµατα αµπελώνων µε Ξινόµαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο και στις τρεις αµπελουργικές...