Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κυνηγά τον μύθο των Super Tuscans η Μεσσηνία με τα μεγάλα κρασιά της

Τα βήµατα των Super Tuscans που τη δεκαετία του 1970 τάραξαν τα νερά στον οινικό κόσµο της Ευρώπης φαίνεται πως ακολουθούν τα οινοποιεία της Μεσσηνίας, τα οποία έχοντας πλέον αντιληφθεί πολύ καλά το δυναµικό των κρασιών του µεσσηνιακού αµπελώνα, εντοπίζουν τις ρίζες τους και χτίζουν το αφήγηµα µέσα από το οποίο θα επανασυστηθούν στις αγορές.

Υψηλή τεχνογνωσία οινοποίησης, ένα αρκετά ανεπτυγµένο τουριστικό προϊόν και ευγενείς ποικιλίες που έχουν ριζώσει βαθιά στα χώµατα της Μεσσηνίας διαµορφώνουν ένα terroir ικανό για πραγµατικά µεγάλα κρασιά. Αυτό τουλάχιστον διαπιστώθηκε από τους συµµετέχοντες στο πρώτο Messinia Terroirs Wine Festival, στον επιβλητικό χώρο του Navarino Agora, µε την παρουσία 10 οινοποιείων της Μεσσηνίας και υπό τον έµπειρο συντονισµό του Cellier.

Ωστόσο, θα χρειαστεί πρώτα να χωρέσει η περιοχή στο νέο αφήγηµα του ελληνικού οίνου, που εστιάζει πλέον µε µεγάλη αυτοπεποίθηση στις γηγενείς ποικιλίες.

Η συγκυρία µέσα στην οποία χτίζεται το οικοδόµηµα του σύγχρονου ελληνικού οίνου φαίνεται πως έχει ξεπεράσει τις ξένες ποικιλίες. Σε µια πολύ εύστοχη παρατήρηση ο Σπύρος Λαφαζάνης, που εντόπισε νωρίς την ανερχόµενη οινική δυναµική της Μεσσηνίας προχώρησε το 2015 σε σύµπραξη µε τον ιστορικό συνεταιρισµό Νέστορα, φτιάχνοντας το Nestor Wines, επισηµαίνει ότι στη δυτική Μεσσηνία µπορούµε να µιλάµε για το ελληνικό Cabernet Sauvignon, το ελληνικό Chardonney και το ελληνικό Merlot.

To απόγευµα το Σαββάτου 30 Οκτωβρίου, ξεκίνησε µια αναδροµή στις αρχαίες ρίζες και τον λεγόµενο «∆ένθι Οίνο» τον Σπαρτιατών, από µια ερυθρή ποικιλία που ενδέχεται να έχει «επιζήσει» ως τις µέρες µας στα χωριά του Ταΰγετου ως «πλατίκι κουτσαβίτικο» και κατέληξε σε τυφλές δοκιµές που οδήγησαν στην αποκάλυψη ενός εµβληµατικού Cabernet Sauvignon του 1998 από την Τριφυλία, υπό τον συντονισµό του καθηγητή αµπελουργίας του ΑΠΘ δρ Στέφανου Κουνδουρά και του DipWSET, Νικόλα Γιαννόπουλου.

Η σύγχρονη ιστορία του µεσσηνιακού αµπελώνα ξεκινά όταν ο οινοποιητικός συνεταιρισµός Νέστωρ αποφάσισε το 1980 να εµπλουτίσει τον αµπελώνα της περιοχής. Τότε έδωσε γραµµή ο Γιάννης Καρράς στον τότε οινολόγο του Βασίλη Γεροβασιλείου και 300.000 βέργες Chardonney, Cabernet – Sauvignon, Syrah, Merlot έφτασαν στη δυτική Μεσσηνία και φυτεύτηκαν αυτόριζα, από τα οποία προέκυψαν φυτά πάνω σε αµερικάνικα υποκείµενα.

«Ο αµπελώνας της Τριφυλλίας είναι ένας ιστορικός αµπελώνας της Πελοποννήσου, φυτεµένος µε µια ξενική ποικιλία τόσο καλά προσαρµοσµένη που είναι ένα απόλυτα ελληνικό κρασί και προϊόν» δήλωσε στην Agrenda ο δρ. Στέφανος Κουνδουράς, συµπληρώνοντας πως ειδικά το Cabernet-Sauvignon έχει αποκτήσει ιδιαίτερη φήµη που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας.

Στην ίδια γευσιγνωσία δοκιµάστηκαν έξι διαφορετικά Cabernet Sauvignon από την περιοχή.  «Πρόκειται για ένα παγκόσµιας κλάσης terroir. Η συγκεκριµένη ποικιλία έχει τεράστιες δυνατότητες παλαίωσης στην περιοχή» υπερθεµάτισε και ο Νικόλας Γιαννόπουλος.

Γεµάτη εκπλήξεις ήταν και µια δεύτερη τυφλή δοκιµή, κατά την οποία µεσσηνιακά κρασιά στάθηκαν ισάξια δίπλα στη Napa Valley και το Saint-Émilion, παρουσία του Μανώλη Κεντικελένη, head sommelier του Costa Navarino, µε τους επαγγελµατίες HORECA της Μεσσηνίας να διαπιστώνουν µια καθοριστική για την περιοχή ποιοτική οµοιογένεια.

Για την ιστορία, οι Super Τοσκάνες, τον µύθο των οποίων µπορούν να αναβιώσουν µε τον δικό τους τρόπο οι Μεσσήνιοι Οινοποιοί, προέκυψαν από µια µικρή οµάδα Ιταλών οινοποιών που ξεφεύγοντας από τα Chianti DOCG την ποικιλία Sangiovese, θέλησαν να κοιτάξουν προς το Bordeaux. Τα κατάφεραν φέρνοντας µια επανάσταση που ζόρισε Γάλλους και Ιταλούς οινοποιούς που προσπάθησαν να τα χαρακτηρίσουν «vino da tavola», δηλαδή επιτραπέζιους οίνους.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Ιδρύµατος Καπετάν Βασίλη & Κάρµεν Κωνσταντακόπουλου µε στόχο την προβολή των οίνων Μεσσηνίας και την αναγέννηση ενός τόπου µε βαθιές ρίζες στην αµπελουργία.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κοινού και των επισκεπτών στο 1ο Φεστιβάλ Οίνου “Messinia Terroirs” που αποτέλεσε μια ξεχωριστή εμπειρία για τους συμμετέχοντες και τους παραγωγούς οίνου. Περισσότεροι από 600 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, δοκίμασαν τοπικούς οίνους από 10 παραγωγούς της Μεσσηνίας και συμμετείχαν στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 3ημέρου.

Στον πολυχώρο Navarino Agora, 10 Μεσσήνιοι παραγωγοί παρουσίασαν επιλεγμένες ετικέτες οίνων και προσέφεραν για γευσιγνωσία σε όλους τους επισκέπτες. Μία γιορτή γεύσεων, συνάντησης, ανταλλαγής εντυπώσεων και γνωριμιών, στήθηκε ανάμεσα στους επισκέπτες και τους παραγωγούς: Navarino Vineyards, Panagiotopoulos Wines, Οινοποιείο Νέστωρ, Οινοποιία Ψαρούλη, Κτήμα Δερέσκου, Astir X, Lacules Estate, Οινοποιείο Γκότση, Πατσούρος Κωνσταντίνος – Οινεμπορική Τριφυλίας, BIOVIN – Tsavolakis Wines.

Το τριήμερο φεστιβάλ περιλάμβανε επίσης master classes για επαγγελματίες και οινόφιλους, ειδικά σεμινάρια στην αγγλική γλώσσα για τους ξένους επισκέπτες, προγράμματα ζωγραφικής με κρασί για μικρούς και μεγάλους, προβολή ταινίας στον θερινό κινηματογράφο DANAOS, καθώς και μουσικό πρόγραμμα κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Η εικαστικός Alina Malynovska δίδαξε μια εναλλακτική χρήση του οίνου, στο Εργαστήρι «Ζωγραφική με Κρασί». Μικροί και μεγάλοι ζωγράφισαν με πινέλα και κόκκινο κρασί και δημιούργησαν τα δικά τους «έργα τέχνης»!

Από το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να λείπει ο κινηματογράφος, με θέμα το κρασί!

Η ταινία Bottle Shock του Randall Miller, βασισμένη σε μια πραγματική ιστορία, προβλήθηκε στο Danaos Open Air Cinema,  κάτω από τον μεσσηνιακό ουρανό.

Το Messinia Terroirs Wine Festival, ήταν η εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος Messinia Terroirs, μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου που έχει ως στόχο την προβολή των οίνων της Μεσσηνίας και την πολύπλευρη αναγέννηση ενός τόπου με βαθιές ρίζες στην αμπελουργία, την ιστορική κληρονομιά και τον πολιτισμό. Το φεστιβάλ διοργανώθηκε με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΕΔΟΑΟ, Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου.

Βασικός χορηγός του Φεστιβάλ και της πλατείας γευσιγνωσίας ήταν το κατάστημα Cellier, που δημιούργησε το αναμνηστικό ποτήρι γευσιγνωσίας, ενώ μέσα από στενή συνεργασία με τους παραγωγούς και την ιδιαίτερη προβολή των οίνων τους στο κατάστημα του, έδωσε στους επισκέπτες την ευκαιρία αγοράς των οίνων της Μεσσηνίας. Μία συνεργασία που ήρθε για να μείνει.

Σημαντική ήταν η χορηγία από το Τυροκομείο Κωσταρέλου, που καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ προσέφερε κεράσματα με ξεχωριστά τυριά και τη φέτα 12μηνης ωρίμασης να κλέβει την παράσταση. Το ιταλικό εστιατόριο Santorre, φιλοξένησε τα master classes, ενώ όλα τα καταστήματα εστίασης συμμετείχαν στη μεγάλη γιορτή με τα μενού τους και ειδικές προσφορές για την κατανάλωση οίνων Μεσσηνίας.

Βασικός αρωγός στη διοργάνωση στάθηκε η Costa Navarino, ενώ οι χορηγοί επικοινωνίας, GrapeWine Trails και Carpe Vinum, εξειδικευμένοι στον οίνο και το χώρο της αμπελοκαλλιέργειας, στήριξαν έμπρακτα όλη τη διοργάνωση.

Το φεστιβάλ έκλεισε την αυλαία του, με την υπόσχεση δημιουργίας θεσμού και μιας νέας συνάντησης μέσα στην επόμενη χρονιά με περισσότερους παραγωγούς, περισσότερους οίνους και πολλά παράλληλα δρώμενα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...