Μόλις μια εβδομάδα μετά την δραματική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, το κρύο έρχεται να αποτελέσει και πάλι σημαντική απειλή για την ευάλωτη ανοιξιάτικη διαδικασία βλάστησης διάφορων καλλιεργειών, συμπεριλαμβανομένου του αμπελιού.
Την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τις προφυλάξεις ασφαλείας στους αμπελώνες έναντι πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και παγετού, οι θερμοκρασίες του ψυχρού κύματος τελικά αποδείχτηκαν τόσο χαμηλές που η ζημιά που προκλήθηκε ήταν καταστροφική για πολλούς αμπελώνες στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.
Αυτή την εβδομάδα, παρόμοιες καιρικές συνθήκες αναμένονται με ασυνήθιστα κρύες μάζες αέρα που έρχονται από την Αρκτική προς το Νότο. Όπως την προηγούμενη εβδομάδα, ο ψυχρός καιρός θα επηρεάσει πρώτα το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη, ενώ σταδιακά θα εξαπλωθεί προς την Κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
Πιο συγκεκριμένα, πίεση πάνω του μετρίου θα αναπτυχθεί και μια πολύ ψυχρή μάζα αέρα για τα δεδομένα της εποχής θα εξαπλωθεί πάνω από την κεντρική Ευρώπη και έπειτα πιο νότια προς τις Άλπεις. Η κρύα “πισίνα” θα προκαλέσει πολύ πιο κρύες από το κανονικό θερμοκρασίες για τη Γαλλία, τη Γερμανία, την περιοχή των Άλπεων και το μεγαλύτερο μέρος της βαλκανικής χερσονήσου και θα διατηρηθεί για μερικές ημέρες. Στις πιο χαμηλές στάθμες της ατμόσφαιρας θα είναι 6-10οC χαμηλότερες σε σχέση με τις συνηθισμένες για τα μέσα Απριλίου. Το κρύο θα αρχίσει να εξασθενεί την Παρασκευή και τελικά θα εξαφανιστεί το σαββατοκύριακο με τις θερμοκρασίες να επανέρχονται στις κανονικές τιμές.
Η επέκταση του κρύου κύματος θα είναι μεγαλύτερη την Τετάρτη, ενώ θα είναι πιο έντονη στη Γαλλία, τη Μεσόγειο και την Κεντρική Ευρώπη με σημαντικό κίνδυνο παγετού στις περιοχές αυτές. Ο αναμενόμενος παγετός θα είναι επιβλαβής για το στάδιο της αφύπνισης του φυτού, ειδικά μετά από τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, αφού καμία βλάστηση δεν θα μπορέσει να αντέξει εάν τελικά οι θερμοκρασίες πλησιάσουν και κυρίως αν πέσουν κάτω από τους -5 ° C.
Η πιο ψυχρή μάζα αέρα θα φτάσει τόσο νότια όσο η Ελλάδα και η Βουλγαρία, οπότε και είναι πιθανό πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (-3 έως -5 ° C) να αναπτυχθούν και στη χώρα μας με κίνδυνο παγετού. Τις νύχτες που θα ακολουθήσουν του ψυχρού κύματος και μόλις οι άνεμοι ηρεμήσουν και ο ουρανός καθαρίσει, οι συνθήκες θα γίνουν σχεδόν ιδανικές για πιο καταστροφικό πάγωμα και πρωινό παγετό στις καλλιέργειες.
Μετά λοιπόν την καταστροφή των πιο «προχωρημένων» αμπελιών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και το κάψιμο των οφθαλμών σε αμπέλια που βρίσκονταν στο στάδιο της έκπτυξης των οφθαλμών, αλλά και έπειτα από μια ολόκληρη χρονιά με Covid 19, ένα νέο κύμα με παγωμένα άνθη αμπελιών προμηνύει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για τον αμπελοοινικό κλάδο.
Ενισχύεται η ανάγκη για την στήριξη των οινοποιών και η αναγκαιότητα να «τρέξουν» και φέτος οι δράσεις «Απόσταξη Κρίσης» και «Πράσινος Τρύγος».
Με στοιχεία από severe-weather.eu