Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ημερολόγιο αμπέλου. Μετά τη χειμερία νάρκη το αμπέλι ξυπνά

Χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας, δακρύρροια και λίπανση

Ο Φλεβάρης και ο Μάρτιος ,θα λέγαμε πως είναι προεόρτιοι της έναρξης καλλιεργητικής περιόδου της αμπέλου. Η έναρξη αυτή σηματοδοτείται με το φαινόμενο της δακρύρροιας,  το οποίο λαμβάνει χώρο όταν οι θερμοκρασίες ανέρχονται στους 8-12oC . Με τον όρο «δακρύρροια» εννοούμε την εκροή χυμού από τις τομές που προκλήθηκαν πρόσφατα, εξαιτίας του χειμερινού κλαδέματος καρποφορίας. Το φαινόμενο αυτό, είθισται στην άμπελο να διαρκεί περισσότερο από ότι στα άλλα καρποφόρα δέντρα λόγω των ευρύπορων αγγείων που το πρέμνο φέρει.

Η δακρύρροια είναι εντονότερη σε νεαρά πρέμνα αλλά και σε σχήματα αυστηρού κλαδέματος. Το σημαντικό είναι πως το φαινόμενο αυτό αποτελεί ένα προβλαστικό στάδιο της αμπέλου κι έπεται εκείνο της εκβλάστησης των λανθανόντων οφθαλμών.

Καλλιεργητικά τους δύο αυτούς μήνες γίνεται το χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας, ανάλογα πάντα με τις θερμοκρασίες της περιοχής και τις ανάγκες της ποικιλίας

Τους δύο αυτούς μήνες έχουμε την προεκβλάστηση των λανθανόντων οφθαλμών και την κινητοποίηση των αποθησαυρισμένων ουσιών. Ακολουθεί, το επόμενο διάστημα, η εκβλάστηση λανθανόντων οφθαλμών, όπου η ταχύτητα και ο χρόνος αυτής, εξαρτάται  από την ποικιλία και τις θερμοκρασίες ανά περιοχή.

Από άποψη αμπελουργικών εργασιών είναι δύο δραστήριοι μήνες κατά τους οποίους έχουμε το χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας που στα νεότερα πρέμνα γίνονται πιο μετά λόγω ζωηρότητας τους («πετάνε» γρηγορότερα βλαστούς). Επίσης ,λαμβάνουν χώρα λιπάνσεις που είτε κρίνονται απαραίτητες εδαφολογικά είτε αφορούν λιπάσματα που απαιτούν χρόνο απορρόφησης από το έδαφος.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Καθώς το παγκόσμιο εμπόριο συνεχίζει να εξελίσσεται, ο ρόλος των κόμβων επανεξαγωγής θα παραμείνει κεντρικός στον τρόπο με τον οποίο το κρασί φτάνει στους...

REPORTS

Μια πρωτοποριακή μελέτη από πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας αποκαλύπτει πως ο εμποτισμός τυριών με κρασί μπορεί να μεταμορφώσει όχι μόνο τη γεύση τους αλλά και...

REPORTS

Το δελτίο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το αμπέλι βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης και συγκομιδής, κυρίως για τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες....

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...

REPORTS

Οι φόβοι για την απαγόρευση της μέτριας κατανάλωσης κρασιού υποχωρούν: το προσχέδιο του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ παρουσιάζει ένα ψήφισμα για το αλκοόλ...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στους ιταλικούς αμπελώνες, παίζοντας κεντρικό ρόλο στον τρύγο του 2025 στις Tenute del Cerro.