Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η συγκομιδή του 2022 αποτελεί πρόκληση για τους οινοποιειούς στο Marlborough

Με τη συγκομιδή του 2022 να έχει ολοκληρωθεί, το Jackson Estate της Νέας Ζηλανδίας μίλησε για μια σοδειά, την οποία αποκαλεί «ένα πολύ διαφορετικό θηρίο».

απόδοση Ζήσης Πανάγος

«Το vintage στη Νέα Ζηλανδία είναι συνήθως κάτι πολύ λογικό, με ζεστούς έως ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες και μερικές βροχοπτώσεις σε κατάλληλες στιγμές που οδηγούν σε δροσιά τον Μάρτιο-Απρίλιο», δηλώνει ο Matt Patterson-Green, επικεφαλής οινοποιός στο Jackson Estate με έδρα το Marlborough.

Ο ίδιος αναφέρει ότι το μάζεμα των σταφυλιών με το χέρι για το Pinot, Chardonnay και ροζέ ξεκινά συνήθως τον Μάρτιο, ακολουθούμενο από το Sauvignon Blanc και τα κόκκινα Bordeaux του παραγωγού τον Απρίλιο-Μάιο.

Ωστόσο, o Patterson-Green αποκαλεί το 2022 «ένα πολύ διαφορετικό θηρίο» και λέει ότι: «δοκίμασα πραγματικά όχι μόνο τις ομάδες αμπελώνων και οινοποιείων, αλλά και την υποδομή συγκομιδής και την ικανότητα του οινοποιείου μας να επεξεργάζεται φρούτα».

Η αιτία αυτών των δυσκολιών ήταν «σημαντικές βροχοπτώσεις που έρχονταν συνεχώς», που δημιούργησαν μια σειρά από προβλήματα, κυρίως για το Sauvignon Blanc του οινοποιείου, που αποτελεί το θεμέλιο της περιοχής Marlborough.

Η σωτήρια χάρη του παραγωγού ήταν τα παλαιότερα αμπέλια του, τα οποία αποδείχθηκαν πιο ανθεκτικά από τα νεότερα στο να αντέχουν στις επίμονες βροχοπτώσεις.

«Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που έχουμε αμπέλια κάποιας ηλικίας και αυτά ήταν πάντα σε θέση να διαχειριστούν τη βροχή που, σε άλλους νεότερους αμπελώνες, προκαλούσε σοβαρά προβλήματα λόγω σχίσματος, αραίωσης και ασθένειας των καρπών», αναφέρει ο Patterson-Green, ο οποίος αποκάλεσε την ολοκλήρωση του τρύγου «μια πραγματική απόδειξη για την ομάδα του αμπελώνα μας» και χειροκρότησε τους συναδέλφους του που έφεραν καρπούς «όσο το δυνατόν πιο καθαρούς και απαλλαγμένους από ασθένειες».

Εν συνεχεία, αποκαλύπτει ότι το Jackson Estate επέλεξε περισσότερο Chardonnay από το συνηθισμένο λόγω της αυξημένης ζήτησης και επισημαίνει τη βάση για τα μείγματα Chardonnay ως «φαινόμενο πολύ έξυπνο» για φέτος.

Βέβαια, ο Patterson-Green παραδέχεται ότι το Jackson’s Sauvignon Blanc ήταν «μια μικτή τσάντα» για το 2022, με φρούτα από την περιοχή Waihopai που συγκομίζονται σε ξηρές συνθήκες, αλλά πιο κάτω στην κεντρική κοιλάδα ήταν «ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού».

«Παρόλο που είναι δύσκολο, αποδείχθηκε μια πολύ καλή σοδειά και ανυπομονούμε να δούμε μερικά όμορφα κομψά κρασιά ως αποτέλεσμα», τονίζει ο ίδιος.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για την προσαρμογή της οινοβιομηχανίας στις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, προωθώντας το κρασί χωρίς αλκοόλ.

REPORTS

Το Κτήμα Μέγα Σπήλαιο αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους πιο εμβληματικούς αμπελώνες της Ελλάδας, με μακρά ιστορία που συνδέεται με τη Μονή του Μεγάλου...

REPORTS

«Έφυγε» σε ηλικία 78 ετών ο κορυφαίος γεωπόνος, γεωργοοικονομόλογος και οινοποιός του Κτήματος Μερκούρη, Χρήστος Κανελλακόπουλος, ο οποίος επί δεκαετίες άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα...

REPORTS

Σ’ άμεση ανάγκη νέων διαπραγματεύσεων με ΗΠΑ βρίσκεται η ΕΕ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οίνων Προέλευσης (EFOW), αφού «Η αγορά της Αμερικής δεν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Μετά το σοκ, ήρθε η ώρα να γίνει απολογισμός. Ο τομέας οίνου παγκόσμια υπολογίζει πόσο θα μπορούσε να του κοστίσει η επιβολή προσαυξήσεων στις...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...