Η ακτή San Louis Obispo (SLΟ Coast) είναι μια λωρίδα γης 97 χιλιομέτρων μήκους, που εκτείνεται μεταξύ του Σαν Φρανσίσκο και του Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια. Ο Ειρηνικός Ωκεανός προσδίδει στην έκταση αυτή ιδιαίτερο terroir και πολύ, μα πολύ κρύο.
Η Αμερικανική Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB), από τις 9 Μαρτίου του 2022, βράβευσε την περιοχή προσδίδοντας στους παραγόμενους στην περιοχή οίνους την Αμερικανική Γεωγραφική Ένδειξη SLO Coast AVA (American Viticultural Area).
Τα εδάφη της SLO coast καλύπτονται από ιδιαίτερους αμπελώνες ποικιλιών κυρίως Βουργουνδίας, όπως Chardonnay και Pinot Noir, όμως δεν εκλείπουν και πιο αρωματικές ποικιλίες όπως Albarino και Riesling, ή syrah και grenache.
Τριάντα τέσσερις ήταν συγκεκριμένα οι μετεωρολογικοί σταθμοί που τοποθετήθηκαν τριγύρω από την περιοχή, ώστε να αποδειχθεί από την TTB πως η παραγωγή κρασιού σε τόσο ιδιότροπο Terroir και ψυχρό κλίμα είναι αξιοθαύμαστη. Πράγματι, οι θερμοκρασίες που έδειξαν οι σταθμοί ήταν οι πιο χαμηλές από κάθε άλλη περιοχή AVA της Καλιφόρνια. Έτσι, από τον Απρίλιο η ονομασία προέλευσης θα μπορεί να αναγράφεται σε ετικέτες κρασιών από 32 οινοποιεία της SLO, με πρέμνα σε 78 αμπελώνες, ή αλλιώς 3.942 εκτάρια γης.
“Η ακτή SLO είναι πραγματικά υπέροχη. Χωρίς υπερβολή, είναι μια από τις πιο κρύες περιοχές για να καλλιεργήσει κανείς αμπέλια, λόγω της τόσο κοντινής απόστασης με τον Ωκεανό” ανέφερε ο Stephen Dooley, πρόεδρος SLO Coast Wine Collective.
Γεωγραφικά, η περιοχή συνορεύει με το Paso Robles, μια αμπελοοινικού ενδιαφέροντος έκταση, που το κλίμα της ζεσταίνει απότομα αφού προφυλάσσεται από τους ανέμους του ωκεανού με το όρος Santa Maria. Γι’ αυτό πολλοί οινοπαραγωγοί προτιμούν να καλλιεργούν κλίματα τόσο στο SLO Coast, με το ψυχρό του κλίμα ιδανικό για λευκούς οίνους με μεγάλες οξύτητες, και πίσω από το όρος, με το πιο θερμό κλίμα , ερυθρούς οίνους που ωριμάζουν καλύτερα.
Σύμφωνα με τον Aaron Jackson, ιδιοκτήτη του Aequorea Wines, το 97% των αμπελιών της SLO απέχουν έξι ή και λιγότερα χιλιόμετρα απόσταση από τα κύματα του Ειρηνικού Ωκεανού.
Η Γεωγραφική Ένδειξη που προσδίδεται πλέον στις ετικέτες, βοηθά τους μικρούς παραγωγούς της ακτής να γίνουν γνωστότεροι στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. “Τώρα έχουμε το πλεονέκτημα της ιδιαίτερης ονομασίας στην ετικέτα, που αποδεικνύει πως το κλίμα μας είναι πραγματικά παράκτιο” δηλώνει ο Jackson.
ΠΗΓΗ: winespectator.com, decanter.com