Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η διάσημη Rioja γιορτάζει 100 χρόνια αριστείας, δέκα οίνοι σταθμοί

Με μια εκδήλωση γευσιγνωσίας υψηλού επιπέδου και μια ολοκληρωμένη ματιά τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις καινοτόμες τάσεις που διαμορφώνουν την Rioja του σήμερα, γιορτάζει τα 100 χρόνια αριστείας της η διάσημη οινική περιοχή στη Μαδρίτη

Η εκδήλωση, γνωστή ως “Cata del Siglo” ή “Γευσιγνωσία του Αιώνα”, αποτελεί μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων για την 100ή επέτειο της ονομασίας Denominación de Origen Calificada (DOCaRioja, της πρώτης και πιο αναγνωρισμένης ονομασίας κρασιού της Ισπανίας.

Πιο συγκεκριμένα, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 350 επαγγελματίες στο ξενοδοχείο Four Seasons για να γιορτάσουν έναν αιώνα πιστοποιημένης αριστείας και ποιότητας, η ημέρα ξεκίνησε με μια αποκλειστική συνεδρία γευσιγνωσίας με τίτλο “100 χρόνια ποικιλομορφίας της DOCa Rioja“, με επικεφαλής τον Pablo Franco, τεχνικό διευθυντή του Ρυθμιστικού Συμβουλίου της Rioja.

Εβδομήντα εμπειρογνώμονες υψηλού επιπέδου παρακολούθησαν αυτή τη συνεδρία, στην οποία παρουσιάστηκαν δέκα εξαιρετικοί οίνοι που αντιπροσωπεύουν σημαντικές στιγμές στην εξέλιξη της Rioja κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα.

Ο Franco καθοδήγησε τους συμμετέχοντες σε ένα οργανοληπτικό ταξίδι, αναδεικνύοντας όχι μόνο την ποικιλομορφία και την ποιότητα των κρασιών της Rioja, αλλά και τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν την ιστορία της. Τόνισε ότι η εκατονταετηρίδα έχει να κάνει τόσο με την τιμή των ατόμων όσο και με τον εορτασμό του κρασιού.

Στη συνέχεια, ο Luis Gutiérrez, συντάκτης του Wine Advocate και υπεύθυνος για την κατάρτιση του καταλόγου Parker στην Ισπανία, πραγματοποίησε μια δεύτερη γευσιγνωσία με τίτλο “Η υπεροχή της Rioja“. Αυτή η συνεδρία φιλοξένησε επίσης 70 επαγγελματίες και παρουσίασε κρασιά που έχουν επιτύχει τους πολυπόθητους 100 βαθμούς Parker. Ο Gutiérrez μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής κάθε κρασιού, προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια βαθύτερη κατανόηση του τι κάνει τη Rioja σημείο αναφοράς στην ισπανική οινοποιία.

Μετά τις γευστικές δοκιμές, ένας εκθεσιακός χώρος άνοιξε τις πόρτες του σε περισσότερους από 250 επιπλέον επαγγελματίες. Πάνω από 100 διαφορετικά κρασιά Rioja ήταν διαθέσιμα για δειγματισμό, οργανωμένα σε τρεις θεματικές περιοχές: στυλ, terroir και χρώμα. Οι παρευρισκόμενοι εξερεύνησαν ερυθρά, λευκά, ροζέ, αφρώδη κρασιά, επιλογές ενός αμπελώνα, μονοποικιλιακά, κρασιά χωριών και τοπικά χαρμάνια. Η εκδήλωση παρείχε μια ολοκληρωμένη ματιά τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις καινοτόμες τάσεις που διαμορφώνουν τη Rioja σήμερα.

Παράλληλα, κριτικοί του κλάδου και εμπειρογνώμονες του κρασιού εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την ποιότητα και την ποικιλία που παρουσιάστηκε. Ο Santi Rivas, γνωστός κριτικός οίνου, χαρακτήρισε τις γευστικές δοκιμές εξαιρετικές και σημείωσε ότι ορισμένα κρασιά έκαναν τους συμμετέχοντες να δακρύσουν λόγω της υπεροχής τους. Η Raquel Pardo, δημοσιογράφος που ειδικεύεται στο κρασί, τόνισε τη μοναδική θέση της Rioja ως περιοχής όπου η παράδοση συναντά την καινοτομία.

Η εκδήλωση χρησίμευσε επίσης ως πλατφόρμα για να συζητηθούν οι μελλοντικές τάσεις στην οινοποίηση της Rioja. Ο Franco επεσήμανε τρεις κύριες κατευθύνσεις: μια ανανεωμένη εστίαση στην προέλευση και τους μοναδικούς αμπελώνες, συνεχιζόμενη εκτίμηση για τα κλασικά εκλεκτά κρασιά και νέες ερμηνείες από νεότερους οινοποιούς που πειραματίζονται με λευκές ποικιλίες και στυλ με γνώμονα το έδαφος.

Ο Rivas σχολίασε πώς τρία μεγάλα ρεύματα συγκλίνουν τώρα στη Rioja: κλασικά ιστορικά οινοποιεία με στυλ που αξίζει να αναγνωριστεί από την UNESCO– επιτυχημένοι παραγωγοί από τη δεκαετία του 1990 που συνεχίζουν να εξελίσσονται- και ένα νέο κύμα οινοποιών που φέρνουν νέες προσεγγίσεις στο ισπανικό κρασί. Αυτή η σύγκλιση, είπε, εδραιώνει τη θέση της Rioja ως κορυφαίας οινοπαραγωγικής περιοχής της Ισπανίας.

Το Ρυθμιστικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι η επόμενη έκδοση του “La Cata del Siglo” θα πραγματοποιηθεί στο Μπιλμπάο στις 16 Ιουνίου. Αυτή η επερχόμενη εκδήλωση θα προσφέρει άλλη μια ευκαιρία στους επαγγελματίες να εξερευνήσουν το βάθος και την ποικιλομορφία των κρασιών Rioja, καθώς συνεχίζονται οι εορτασμοί για την εκατονταετηρίδα.

Εν κατακλείδι, οι συμμετέχοντες έφυγαν με την αίσθηση ότι αυτή η εκατονταετηρίδα δεν σηματοδοτεί απλώς ένα τελικό σημείο αλλά μια νέα αρχή για τη Rioja. Όπως αντανακλούσε ο Pardo κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τα σπουδαία κρασιά διατηρούνται στη μνήμη πολύ καιρό μετά το θάνατό τους, ακριβώς όπως η κληρονομιά της Rioja πρόκειται να διαρκέσει πολύ περισσότερο από τα πρώτα εκατό χρόνια της.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Καθώς ολοκληρώνεται ο τρύγος, η φροντίδα του αμπελώνα παραμένει κρίσιμη. Ο περονόσπορος, μία από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες του αμπελιού, μπορεί να παραμείνει ενεργός...

REPORTS

Ο τρύγος 2025 του Οινοποιείο Λυραράκη ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Η χρονιά, που δοκίμασε την αντοχή τόσο της γης όσο και των ανθρώπων της, χαρακτηρίστηκε από...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά των εκλεκτών κρασιών δείχνει να ανακτά τη δυναμική της, όπως καταγράφεται στα πρόσφατα στοιχεία της διεθνούς πλατφόρμας εμπορίου Liv-ex. Μετά από...

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...