απόδοση Ζήσης Πανάγος
Αρχικά, αυτή η πρόβλεψη για 44 mhl είναι περίπου 16% υψηλότερη από τα 37,8 mhl που αναφέρθηκαν για το 2021 (αν και ο Διεθνής Οργανισμός για την Αμπέλου & Οίνος έχει πέσει την περσινή παραγωγή ως ακόμη χαμηλότερη, στα 34,2 mhl). Αυτό υποδηλώνει ότι ο τρύγος της χώρας το 2022 θα ανέλθει σε παρόμοιο όγκο με το 2019 (42,5 mhl) και το 2020 (46,9 mhl).
Έπειτα, η παραγωγή κρασιών AOP αναμένεται να αυξηθεί κατά 27% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ προβλέπεται αύξηση 21% για τους οίνους IGP. Ωστόσο, εικάζεται ότι η παραγωγή κρασιών για οινοπνευματώδη ποτά θα μειωθεί κατά -10% αυτή τη συγκομιδή.
Οι δίδυμοι αμπελουργικοί κίνδυνοι του 2021, οι ανοιξιάτικοι παγετοί και οι καλοκαιρινές χαλαζοπτώσεις, εμφανίστηκαν επίσης φέτος, αλλά αποδείχθηκαν λιγότερο καταστροφικοί. Ωστόσο, οι καύσωνες των τελευταίων μηνών οδήγησαν πράγματι σε πυρκαγιές και ξηρασία, με την τελευταία να αναφέρεται ιδιαίτερα ως η αιτία για τις μειωμένες αποδόσεις σε ορισμένες περιοχές.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες, υπάρχουν περιοχές που αναμένεται να παράγουν αποδόσεις άνω του μέσου όρου, με τις πιο αξιοσημείωτες αυξήσεις να παρατηρούνται στη σαμπάνια (33% υψηλότερη από τον μέσο όρο πενταετίας και 96% πάνω από τη συγκομιδή του 2021) και τη Jura (54% πάνω από τις πέντε -μέσος όρος έτους και εκπληκτικά 227% υψηλότερος από πέρυσι). Η συγκομιδή από το Burgundy-Beaujolais αναμένεται να είναι 5% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.
Εκτός από τα νοτιοδυτικά και το Charentais (-3% και -8% το 2021, αντίστοιχα), κάθε περιοχή στην έκθεση προβλέπεται να παράγει περισσότερο κρασί φέτος από πέρυσι. Ωστόσο, αρκετές περιοχές αναμένεται να υπολείπονται του μέσου όρου της πενταετίας τους, όπως: Μπορντό (-2%), Λίγηρα (-1%), Αλσατία (-11%) και Σαβοΐα (επίσης -11%).
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com