Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η γαλλική παραγωγή κρασιού αναμένεται να ανακάμψει με βάση την συγκομιδή του 2022

Ένα ρητό λέει… μην μετράτε τα σταφύλια πριν τη συγκομιδή τους. Βέβαια η Agreste, η στατιστική υπηρεσία του Γαλλικού Υπουργείου Γεωργίας έχει άλλη άποψη και προβλέπει ότι θα παραχθούν 44 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού από τη συγκομιδή του 2022, ανακάμπτοντας από το χαμηλό επίπεδο του περασμένου έτους.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Αρχικά, αυτή η πρόβλεψη για 44 mhl είναι περίπου 16% υψηλότερη από τα 37,8 mhl που αναφέρθηκαν για το 2021 (αν και ο Διεθνής Οργανισμός για την Αμπέλου & Οίνος έχει πέσει την περσινή παραγωγή ως ακόμη χαμηλότερη, στα 34,2 mhl). Αυτό υποδηλώνει ότι ο τρύγος της χώρας το 2022 θα ανέλθει σε παρόμοιο όγκο με το 2019 (42,5 mhl) και το 2020 (46,9 mhl).

Έπειτα, η παραγωγή κρασιών AOP αναμένεται να αυξηθεί κατά 27% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ προβλέπεται αύξηση 21% για τους οίνους IGP. Ωστόσο, εικάζεται ότι η παραγωγή κρασιών για οινοπνευματώδη ποτά θα μειωθεί κατά -10% αυτή τη συγκομιδή.

Οι δίδυμοι αμπελουργικοί κίνδυνοι του 2021, οι ανοιξιάτικοι παγετοί και οι καλοκαιρινές χαλαζοπτώσεις, εμφανίστηκαν επίσης φέτος, αλλά αποδείχθηκαν λιγότερο καταστροφικοί. Ωστόσο, οι καύσωνες των τελευταίων μηνών οδήγησαν πράγματι σε πυρκαγιές και ξηρασία, με την τελευταία να αναφέρεται ιδιαίτερα ως η αιτία για τις μειωμένες αποδόσεις σε ορισμένες περιοχές.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, υπάρχουν περιοχές που αναμένεται να παράγουν αποδόσεις άνω του μέσου όρου, με τις πιο αξιοσημείωτες αυξήσεις να παρατηρούνται στη σαμπάνια (33% υψηλότερη από τον μέσο όρο πενταετίας και 96% πάνω από τη συγκομιδή του 2021) και τη Jura (54% πάνω από τις πέντε -μέσος όρος έτους και εκπληκτικά 227% υψηλότερος από πέρυσι). Η συγκομιδή από το Burgundy-Beaujolais αναμένεται να είναι 5% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Εκτός από τα νοτιοδυτικά και το Charentais (-3% και -8% το 2021, αντίστοιχα), κάθε περιοχή στην έκθεση προβλέπεται να παράγει περισσότερο κρασί φέτος από πέρυσι. Ωστόσο, αρκετές περιοχές αναμένεται να υπολείπονται του μέσου όρου της πενταετίας τους, όπως: Μπορντό (-2%), Λίγηρα (-1%), Αλσατία (-11%) και Σαβοΐα (επίσης -11%).

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...