Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ανάκαμψη της βιομηχανίας οίνου προβλέπεται να ξεκινήσει το 2026, σύμφωνα με μελέτη

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπορντό και του Πανεπιστημίου της Βερόνα υποδηλώνει ότι ο κλάδος του κρασιού θα μπορούσε να ανακάμψει από το 2026.

Η έρευνα, η οποία χρησιμοποίησε τον ιταλικό οινοπαραγωγό Masi ως μελέτη περίπτωσης, παρουσιάστηκε στο Μιλάνο. Ο καθηγητής Jean-Marie Cardebat από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό και ο καθηγητής Davide Gaeta από το Πανεπιστήμιο της Βερόνα ηγήθηκαν της μελέτης με τίτλο «Ανθεκτικότητα και προετοιμασία για τον επόμενο κύκλο της παγκόσμιας κατανάλωσης κρασιού. Masi: μια πρωτότυπη μελέτη περίπτωσης».

Ο Cardebat εξήγησε ότι οι οικονομικοί κύκλοι πάντα επηρέαζαν την παγκόσμια κατανάλωση κρασιού. Ενώ οι τρέχουσες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις έχουν προκαλέσει πτώση στην αγορά, πιστεύει ότι ο έλεγχος του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σημείο καμπής το 2026. Προέβλεψε επίσης ότι το 2027 μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας φάσης ανάκαμψης με διατηρήσιμη ανάπτυξη για τον αμπελοοινικό τομέα. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτή η ανάκαμψη δεν θα επαναλάβει τις προηγούμενες συνθήκες της αγοράς. Οι αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και οι νέες τάσεις θα διαμορφώσουν την επόμενη φάση του κλάδου.

Παράλληλα, ο Cardebat υπογράμμισε τη σημασία της πριμοδότησης, με τους καταναλωτές να αναζητούν όλο και περισσότερο ποιοτικά και υψηλής αξίας κρασιά. Τόνισε την ανάγκη τα οινοποιεία να επενδύσουν στην ανάπτυξη της μάρκας και να ενισχύσουν τις εμπειρίες των καταναλωτών, όπως ο οινοτουρισμός, ο οποίος έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε επίσης ότι οι αναδυόμενες αγορές ενδέχεται να οδηγήσουν σε ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για το κόκκινο κρασί, το οποίο έχει σημειώσει μείωση στην Ευρώπη.

Συμπληρωματικά, ο καθηγητής Gaeta περιέγραψε τους βασικούς παράγοντες για να ευδοκιμήσουν οι ανθεκτικές εταιρείες οίνου στις διεθνείς αγορές. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η ύπαρξη ισχυρής οργανωτικής δομής, η διαφανής διαχείριση πληροφοριών και οι στρατηγικές διαφοροποίησης των προσφερόμενων προϊόντων. Τόνισε τη σημασία της ευελιξίας για την ανταπόκριση στη μεταβαλλόμενη ζήτηση, τόσο στην προσφορά σταφυλιών όσο και στην ποικιλία προϊόντων. Ο Gaeta επεσήμανε επίσης ότι η τμηματοποίηση της διανομής και η διατήρηση μιας ποικιλόμορφης παρουσίας στις παγκόσμιες αγορές μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό των κινδύνων και στη δημιουργία ευκαιριών ανάπτυξης.

Εν κατακλείδι, ο Gaeta ανέφερε ότι η ανταγωνιστικότητα στον κλάδο του κρασιού μπορεί να ενισχυθεί μέσω της προσοχής στην εταιρική ταυτότητα, του στρατηγικού μάρκετινγκ και της καινοτομίας που επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα. Και οι δύο καθηγητές συμφώνησαν ότι η προσαρμογή στις νέες προτιμήσεις των καταναλωτών και στις συνθήκες της αγοράς θα είναι απαραίτητη για την αμπελουργία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις και ευκαιρίες.

Σχετικά Άρθρα

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αισιόδοξη είναι η εικόνα της παραγωγής στους αµπελώνες σε όλη τη χώρα, καθώς, όπως παρατηρούµε από τους επιτόπιους ελέγχους στα αµπέλια, η παραγωγή είναι...

REPORTS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου, ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια...

REPORTS

Τα αποτελέσματα του 2025 International Wine Challenge, τα οποία ανακοινώθηκαν αυτόν τον μήνα στο Λονδίνο, σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη μεταβολή στην παγκόσμια βιομηχανία κρασιού.

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια γαλλική πρωτοβουλία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη στήριξη των εξαγωγών οίνου και αλκοολούχων...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διπλή διάκριση απέσπασαν τα κρασιά της Οινοποιίας Ψαρούλη στον 14ο διεθνή διαγωνισμό Balcan International Wine Competition, με την εταιρεία να συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις...

REPORTS

Τη συγκρατημένη ικανοποίηση τους εκφράζουν, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, κύκλοι των αμπελουργικών οργανώσεων και των συνεταιριστικών σχημάτων της χώρας για την σχεδιαζόμενη ένταξη των...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αισιόδοξη είναι η εικόνα της παραγωγής στους αµπελώνες σε όλη τη χώρα, καθώς, όπως παρατηρούµε από τους επιτόπιους ελέγχους στα αµπέλια, η παραγωγή είναι...

REPORTS

Τα ιδιαίτερα κρασιά και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της εταιρείας Amades Rootings, ιδιοκτησίας οικογένειας Φωτεινού, ταξίδεψαν από την γη των Αμάδων στη Χίο και...