Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η ανάκαμψη της βιομηχανίας οίνου προβλέπεται να ξεκινήσει το 2026, σύμφωνα με μελέτη

Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπορντό και του Πανεπιστημίου της Βερόνα υποδηλώνει ότι ο κλάδος του κρασιού θα μπορούσε να ανακάμψει από το 2026.

Η έρευνα, η οποία χρησιμοποίησε τον ιταλικό οινοπαραγωγό Masi ως μελέτη περίπτωσης, παρουσιάστηκε στο Μιλάνο. Ο καθηγητής Jean-Marie Cardebat από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό και ο καθηγητής Davide Gaeta από το Πανεπιστήμιο της Βερόνα ηγήθηκαν της μελέτης με τίτλο «Ανθεκτικότητα και προετοιμασία για τον επόμενο κύκλο της παγκόσμιας κατανάλωσης κρασιού. Masi: μια πρωτότυπη μελέτη περίπτωσης».

Ο Cardebat εξήγησε ότι οι οικονομικοί κύκλοι πάντα επηρέαζαν την παγκόσμια κατανάλωση κρασιού. Ενώ οι τρέχουσες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις έχουν προκαλέσει πτώση στην αγορά, πιστεύει ότι ο έλεγχος του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σημείο καμπής το 2026. Προέβλεψε επίσης ότι το 2027 μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας φάσης ανάκαμψης με διατηρήσιμη ανάπτυξη για τον αμπελοοινικό τομέα. Ωστόσο, τόνισε ότι αυτή η ανάκαμψη δεν θα επαναλάβει τις προηγούμενες συνθήκες της αγοράς. Οι αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και οι νέες τάσεις θα διαμορφώσουν την επόμενη φάση του κλάδου.

Παράλληλα, ο Cardebat υπογράμμισε τη σημασία της πριμοδότησης, με τους καταναλωτές να αναζητούν όλο και περισσότερο ποιοτικά και υψηλής αξίας κρασιά. Τόνισε την ανάγκη τα οινοποιεία να επενδύσουν στην ανάπτυξη της μάρκας και να ενισχύσουν τις εμπειρίες των καταναλωτών, όπως ο οινοτουρισμός, ο οποίος έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Σημείωσε επίσης ότι οι αναδυόμενες αγορές ενδέχεται να οδηγήσουν σε ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για το κόκκινο κρασί, το οποίο έχει σημειώσει μείωση στην Ευρώπη.

Συμπληρωματικά, ο καθηγητής Gaeta περιέγραψε τους βασικούς παράγοντες για να ευδοκιμήσουν οι ανθεκτικές εταιρείες οίνου στις διεθνείς αγορές. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η ύπαρξη ισχυρής οργανωτικής δομής, η διαφανής διαχείριση πληροφοριών και οι στρατηγικές διαφοροποίησης των προσφερόμενων προϊόντων. Τόνισε τη σημασία της ευελιξίας για την ανταπόκριση στη μεταβαλλόμενη ζήτηση, τόσο στην προσφορά σταφυλιών όσο και στην ποικιλία προϊόντων. Ο Gaeta επεσήμανε επίσης ότι η τμηματοποίηση της διανομής και η διατήρηση μιας ποικιλόμορφης παρουσίας στις παγκόσμιες αγορές μπορεί να συμβάλει στον μετριασμό των κινδύνων και στη δημιουργία ευκαιριών ανάπτυξης.

Εν κατακλείδι, ο Gaeta ανέφερε ότι η ανταγωνιστικότητα στον κλάδο του κρασιού μπορεί να ενισχυθεί μέσω της προσοχής στην εταιρική ταυτότητα, του στρατηγικού μάρκετινγκ και της καινοτομίας που επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα. Και οι δύο καθηγητές συμφώνησαν ότι η προσαρμογή στις νέες προτιμήσεις των καταναλωτών και στις συνθήκες της αγοράς θα είναι απαραίτητη για την αμπελουργία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις και ευκαιρίες.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν μέγιστο δασμό 15% στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τις τιμές αγοράς για τα οινοστάφυλα εσοδείας 2025 ανακοίνωσε στα μέλη παραγωγούς της η Ένωση Ηρακλείου. Η παραλαβή των σταφυλιών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα...

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...