Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Δυναμική επανεκκίνηση για την Ένωση Ηρακλείου

Δίνοντας έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες, την ανάδειξη του τόπου και με στόχευση στην ποιότητα, η Ένωση Ηρακλείου επανέρχεται μετά από χρόνια απουσίας, για να γίνει, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Σταύρο Γαβαλά, το next big thing στο Κρητικό κρασί.

Κείμενο Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου

Με ένα από τα πιο σύγχρονα οινοποιεία στην Ελλάδα, µε αίθουσες γευσιγνωσίας, προβολών, κελάρια και χηµείο, η Ένωση Ηρακλείου κατάφερε µέσα σε ένα χρόνο να ανανεωθεί πλήρως κάνοντας µια δυναµική επανεκκίνηση. Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση σύναψε συµφωνίες µε πολλούς παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, που καλλιεργούν γηγενείς ποικιλίες όπως Βιδιανό, Θραψαθήρι, Λιάτικο, Βηλάνα, Μαλβάζια, Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι αλλά και Μοσχάτο Σπίνας σε αργιλοασβεστώδη εδάφη και 300-450 µ. υψόµετρο, µε τις αποδόσεις για τις premium ετικέτες να διατηρούνται σε χαµηλά επίπεδα, 700-800 κιλά/στρέµµα.

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Οργάνωσης, Σταύρο Γαβαλά, κατά τη διάρκεια της σοδειάς 2020, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα σταφύλια που προορίζονταν για premium ετικέτες, έτσι ο τρύγος πραγµατοποιήθηκε χειρωνακτικά τις πρωινές και απογευµατινές ώρες. Ανάλογη προσοχή δόθηκε και στις οινοποιήσεις που ήταν απόλυτα ελεγχόµενες σε όλα τα στάδια. Σε ό,τι αφορά το λευκό σταφύλι περνούσε στο πνευµατικό πιεστήριο στους 12οC έπειτα από πτώση της θερµοκρασίας του σταφυλοπολτού σε εναλλάκτη θερµότητας και ακολουθούσε προζυµωτική κρυοεκχύλιση 5 ωρών για µεγαλύτερη απόδοση πρωτογενών αρωµάτων. Μετά τη στατική απολάσπωση, ο καθαρός µούστος µεταφερόταν σε δεξαµενές ζύµωσης όπου διατηρούνταν στους 14-16οC σύµφωνα την αρωµατική παλέτα που αναµενόταν. Ακολούθησαν τρεις µήνες batonnage µε λεπτές λάσπες που θα δώσουν όγκο και σώµα στο κρασί.

Τα ροζέ κρασιά ακολούθησαν διαφορετική οινοποιητική διαδροµή, ξεκινώντας µε τη µέθοδο της αφαίµαξης. Η οινοποίηση λοιπόν ξεκινούσε µε πτώση της θερµοκρασίας του σταφυλιού στους 12οC και παραµονή σε οινοποιητές µε τα στέµφυλα, για περίπου 8-15 ώρες, χρόνος που καθοριζόταν ανάλογα µε την ποικιλία. Στη συνέχεια, ο µούστος αφού έπαιρνε το επιθυµητό χρώµα, διαχωριζόταν από τα στέµφυλα (αφαίµαξη) και η ζύµωση πραγµατοποιούνταν όπως ακριβώς και στα λευκά. Όσον αφορά τα ερυθρά, ο κ. Γαβαλάς αναφέρθηκε κυρίως στο Λιάτικο, ως σταφύλι προορισµένο για premium ετικέτα, που παρέµεινε περίπου µια βδοµάδα σε οινοποιητή στους 10οC. Ακολούθησε παραδοσιακή µέθοδος ερυθρής οινοποίησης ενώ πριν µεταφερθεί σε δρύινα βαρέλια και ωριµάσει εκεί για 4 µήνες, πραγµατοποιήθηκαν batonnage σε λεπτές λάσπες στη δεξαµενή. Επιστέγασµα της όλης προσπάθειας αποτέλεσε η βράβευση κάποιων ετικετών στο διεθνή διαγωνισµό της Γερµανίας PAR, όπου η Ένωση κατέκτησε τέσσερα χρυσά και τέσσερα αργυρά µετάλλια. Ας σηµειωθεί ότι ο κ. Γαβαλάς προκαλεί το οινόφιλο κοινό να δοκιµάσει τις premium ετικέτες Domeniko Βιδιανό, το Domeniko Θραψαθήρι, το Domeniko Λιάτικο, τον Κρητικό Τοπικό αλλά και την Ερωφίλη ροζέ.

 

Σχεδιάζεται η µετατροπή του οινοποιείου σε έναν «πολυχώρο» όπου θα πραγµατοποιούνται οινικά συνέδρια από όλο τον κόσµο, φεστιβάλ και οινικές εκδηλώσεις.

Στόχος το µηδενικό ενεργειακό αποτύπωµα

Εκµετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, συλλογή του βρόχινου νερού σε δεξαµενές, κοµποστοποίηση όλων των υπολειµµάτων της οινοποίησης και µετατροπή τους σε λίπασµα µε δωρεάν διανοµή στους παραγωγούς αποτελούν µερικές από τις κινήσεις της Ένωσης Ηρακλείου στην προσπάθειά της να γίνει το πρώτο οινοποιείο στην Ελλάδα µε µηδενικό ενεργειακό αποτύπωµα. Αρωγό θα αποτελέσει το Μεσογειακό Πανεπιστήµιο που µε το κατάλληλο επιστηµονικό προσωπικό, θα δώσει τα «φώτα» του στην οργάνωση.  

winetrails periodiko (3)

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μικρότερες αποδόσεις, ανώριμα ή «καμένα» σταφύλια, ασθένειες μετά από άκαιρες βροχές και τρύγοι που μετακινούνται νωρίτερα: η κλιματική αλλαγή αναδιαμορφώνει τον ελληνικό αμπελώνα. Από...

REPORTS

Από την Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου έως τις 20 του μήνα θα είναι ανοιχτή η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων που θα αφορούν...

REPORTS

Σημαντικοί φορές της βιομηχανίας οίνου και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ να καθίσουν στο τραπέζι των...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα κρασιά της Πελοποννήσου ανεβαίνουν και πάλι στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου για χάρη της εκδήλωσης Wines of Peloponnese – Thessaloniki Edition, με...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο Μπαραφάκα συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις των Μεγάλων Ημερών Νεμέας, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025, ανοίγοντας τις πόρτες...

REPORTS

Η εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ που επιτεύχθηκε τον Αύγουστο από τους Προέδρους von der Leyen και Trump αποκλίνει από τις συνήθεις εμπορικές συμφωνίες σε πολλές...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου τις προτάσεις της στο Συμβούλιο για την υπογραφή και τη σύναψη της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Mercosur...

REPORTS

Ο τρύγος του 2025 ολοκληρώθηκε καταγράφοντας για 3η συνεχόμενη χρονιά πτώση στην παραγωγή της Σαντορίνης που αναμένεται να πλησιάσει συνολικά τους 450 τόνους σταφυλιού,...