Το συμβούλιο μάρκετινγκ Καμπανίας (CIVC) πραγματοποιεί τις επιτόπιες έρευνές του αυτή την εβδομάδα, ενώ η οργάνωση παραγωγών Καμπανίας ελπίζει ότι τοόψιμο κλάδεμα που έχει εφαρμοστεί θα έχει αποτρέψει μια καταστροφή. Τα αρχικά σχόλια για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι γενικά θετικά, αλλά ορισμένα κτήματα είναι πιθανό να έχουν μεμονωμένες ζημιές , ιδιαίτερα μετά από βροχοπτώσεις το Σαββατοκύριακο.
Ακόμη και με καθυστερημένο κλάδεμα, ο καλός καιρός τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει τα αμπέλια Chardonnay γύρω από το Beaune να αναπτύσσονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, λέει η Thérèse Besancenot από το Domaine Besancenot 10 εκταρίων, η οποία παρατήρησε καμένα μπουμπούκια την Κυριακή 10 Απριλίου, λόγω έλλειψης προστασίας μετά από η θερμοκρασία έπεσε στους -2°C. «Δεν είχαμε εστίες φλόγας, οι προμηθευτές μας έχουν εξαντληθεί. Ό,τι είχε αναπτυχθεί καλά έχει καεί. Ελπίζουμε ότι οι δευτερεύοντες οφθαλμοί θα αρχίσουν να αναπτύσσονται», λέει ο Besancenot, ο οποίος σχεδιάζει να επενδύσει σε καλώδια θέρμανσης για το μέλλον.
Τα κτήματα της Βουργουνδίας, δεν επηρεάστηκαν όλα από τον παγετό. Η κατάσταση ποικίλει , όπως συνοψίζει ο François Labet, αντιπρόεδρος του Burgundy Wine Bureau (BIVB): «Το Mâconnais δεν επηρεάζεται πραγματικά, το Yonne (Auxerre και το Chablis) ταράχτηκαν αρκετά την περασμένη εβδομάδα και στην Côte de Beaune οι τοποθεσίες προστατεύονταν και τις δύο νύχτες. Θα παραμείνουμε προσεκτικοί μέχρι τα μέσα Μαΐου, ελπίζοντας ότι η ανθοφορία θα γίνει σε ήπιες θερμοκρασίες για να εξασφαλίσουμε τη συγκομιδή».
Στο Chablis, «ορισμένοι οφθαλμοί επηρεάστηκαν ήπια και πάλι (-3 έως -3,5°C το πρωί της Κυριακής)», λέει ο Thierry Mothe, από το ομώνυμο κτήμα στο Yonne, επισημαίνοντας τον αντίκτυπο της βροχής του Σαββάτου στην υγρασία και πιθανές ζημιές.
ΠΗΓΗ: vitisphere.com