Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Για ξεσκαρτάρισμα στον τεράστιο αμπελώνα της και εστίαση σε premium οίνους ετοιμάζεται η Ισπανία

Ο ισπανικός αμπελοοινικός τομέας προετοιμάζεται για σημαντικές αλλαγές που θα διαμορφώσουν το μέλλον του μέχρι το 2030, σύμφωνα με την έκθεση «Spanish Wine Market Forecasts 2025-2030: Strategic Analysis and Projections».

Κατά την επόμενη πενταετία, η Ισπανία θα διατηρήσει τη θέση της ως η χώρα με τη μεγαλύτερη έκταση αμπελώνων στον κόσμο, αν και το σύνολο αναμένεται να μειωθεί σταδιακά σε περίπου 900.000 εκτάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η μείωση αυτή θα προκληθεί από τη διαρθρωτική εξυγίανση και την εγκατάλειψη αμπελώνων που δεν είναι πλέον κερδοφόροι.

Ειδικότερα, η παραγωγή οίνου στην Ισπανία θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη αστάθεια λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που θα οδηγήσει σε ετήσιες διακυμάνσεις. Παρά τις αλλαγές αυτές, ο μέσος όγκος παραγωγής αναμένεται να σταθεροποιηθεί γύρω στα 31 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Τα οινοποιεία μετατοπίζουν τη στρατηγική τους εστίαση στη βελτίωση της αξίας του προϊόντος, με στόχο την αύξηση των μέσων τιμών τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Οι ισπανικές εξαγωγές κρασιού προβλέπεται να αυξηθούν συγκρατημένα σε όγκο, φθάνοντας τα 21,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα μέχρι το 2030. Ωστόσο, η αξία αυτών των εξαγωγών θα σημειώσει μεγαλύτερη αύξηση, με τις διεθνείς πωλήσεις να αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η αύξηση της αξίας των εξαγωγών θα υποστηριχθεί από τις υψηλότερες μέσες τιμές και τη σκόπιμη απομάκρυνση από το χύμα κρασί προς τα εμφιαλωμένα, βιολογικά και αφρώδη κρασιά, ως απάντηση στον ισχυρό ανταγωνισμό από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Εντός της Ισπανίας, η κατανάλωση κρασιού θα συνεχίσει να μειώνεται σε όγκο, με την κατά κεφαλήν οικιακή κατανάλωση να προβλέπεται να μειωθεί στα 6,2 λίτρα ετησίως έως το 2030. Η μείωση αυτή θα οφείλεται στη γήρανση των παραδοσιακών καταναλωτών και στο περιορισμένο ενδιαφέρον των νεότερων γενεών. Ωστόσο, η συνολική αξία της εγχώριας αγοράς κρασιού αναμένεται να αυξηθεί, τροφοδοτούμενη από την αύξηση των τιμών και τη στροφή των καταναλωτών προς τα κρασιά μεσαίας και υψηλής ποιότητας.

Οι καταναλωτικές τάσεις που επηρεάζουν την αγορά περιλαμβάνουν την αυξανόμενη ζήτηση για βιολογικά κρασιά, ιδίως για εξαγωγή, και την αυξανόμενη δημοτικότητα των κρασιών με χαμηλό αλκοόλ και των κρασιών χωρίς αλκοόλ μεταξύ των νέων, αστικών καταναλωτών. Το ηλεκτρονικό εμπόριο αναμένεται να συνεχίσει να κερδίζει έδαφος ως κανάλι πωλήσεων, ενώ τα παραδοσιακά σημεία λιανικής πώλησης θα χάσουν πιθανότατα μερίδιο αγοράς.

Παράλληλα, η έκθεση επισημαίνει επίσης τον οινοτουρισμό ως βασικό τομέα ανάπτυξης. Αναμένεται σταθερή αύξηση των επισκεπτών στα οινοποιεία και τις διαδρομές του κρασιού, βοηθώντας πολλές αμπελουργικές περιοχές να διαφοροποιήσουν τις ροές εσόδων και να ενισχύσουν την αναγνωρισιμότητα της μάρκας. Η τάση αυτή θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα μικρά και μεσαία οινοποιεία που επιδιώκουν στενότερες σχέσεις με τους καταναλωτές.

Ο αριθμός των οινοποιείων στην Ισπανία προβλέπεται να μειωθεί ελαφρώς, σταθεροποιούμενος σε περίπου 3.780 μέχρι το 2030. Αυτή η ενοποίηση οφείλεται στην ανάγκη για μεγαλύτερο μέγεθος, αποτελεσματικότητα και επενδυτική ικανότητα για να ανταγωνιστούν σε μια πιο σκληρή εθνική και παγκόσμια αγορά.

Εν συνεχεία, η κλιματική αλλαγή θα επηρεάζει όλο και περισσότερο την ισπανική παραγωγή οίνου, επηρεάζοντας τη συνέπεια και την ποιότητα των συγκομιδών. Για την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων, ο τομέας θα επενδύσει στην αμπελουργία ακριβείας, θα υιοθετήσει πιο βιώσιμες πρακτικές, θα φυτέψει ποικιλίες σταφυλιών ανθεκτικές στη θερμότητα και την ξηρασία και θα εξερευνήσει νέες περιοχές καλλιέργειας σε μεγαλύτερα υψόμετρα και γεωγραφικά πλάτη.

Τέλος, η ισπανική οινοβιομηχανία αναμένεται να στραφεί προς ένα μοντέλο που θα επικεντρώνεται σε μικρότερο όγκο αλλά μεγαλύτερη αξία, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και την προέλευση. Το πόσο καλά ο τομέας θα προσαρμοστεί σε αυτές τις προκλήσεις θα καθορίσει τη θέση της Ισπανίας σε μια παγκόσμια αγορά που διχάζεται όλο και περισσότερο μεταξύ των premium προϊόντων και των χαμηλού κόστους κρασιών μαζικής αγοράς.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με μια εκδήλωση γευσιγνωσίας υψηλού επιπέδου και μια ολοκληρωμένη ματιά τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις καινοτόμες τάσεις που διαμορφώνουν την Rioja του σήμερα,...

REPORTS

Πιο ανθεκτικά στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και τα ακραία καιρικά φαινόμενα φαίνεται πως είναι τα υπερπολυτελή και σπάνια κρασιά σύμφωνα με νέα έρευνα...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια γαλλική πρωτοβουλία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη στήριξη των εξαγωγών οίνου και αλκοολούχων...

REPORTS

Το νέο βιολογικό λευκό κρασί La Grande Bleue, του κτήματος Gerard Bertrand προέρχεται από τους αµπελώνες IGP Méditerranée, και αποτελεί µια πραγµατική αντανάκλαση του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε η 6th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki, η ανοιξιάτικη εκδήλωση του Χάρτη των Γεύσεων και μεγαλύτερη γευστική δοκιμή ροζέ...

REPORTS

Μια μοναδική οινο-γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην...

REPORTS

Μια ομάδα νέων αμπελουργών και οινοποιών, δεύτερης και τρίτης γενιάς από τη Μαντινεία της Αρκαδίας, την ΠΟΠ ζώνη του Μοσχοφίλερου, ένωσαν τις δυνάμεις τους...

REPORTS

Με μια εκδήλωση γευσιγνωσίας υψηλού επιπέδου και μια ολοκληρωμένη ματιά τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις καινοτόμες τάσεις που διαμορφώνουν την Rioja του σήμερα,...