Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στροφή στα λευκά από παραδοσιακές γαλλικές δυνάμεις του ερυθρού οίνου

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές περιοχές που είναι παραδοσιακά γνωστές για το κόκκινο κρασί έχουν αρχίσει να δίνουν προτεραιότητα στις λευκές ποικιλίες αμπέλου. Η κίνηση αυτή οφείλεται τόσο στη ζήτηση της αγοράς όσο και στην ανάγκη προσαρμογής στις περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Ειδικότερα, στοιχεία από το Βαρόμετρο Οίνου & Ποτών της SOWINE/Dynata αναδεικνύουν μια σαφή τάση: μεταξύ των καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου, το Sauvignon Blanc είναι πλέον η πιο περιζήτητη γαλλική ποικιλία σταφυλιών, με το 31% των ερωτηθέντων να την αναζητούν ενεργά. Το Merlot ακολουθεί με 29% και το Chardonnay με 26%. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 89% των ερωτηθέντων πίνουν λευκό κρασί, σε σύγκριση με το 81% που πίνουν κόκκινο.

 

 

Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόνο μία αγορά, το μοτίβο αυτό αντανακλά μια ευρύτερη παγκόσμια μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τους γαλλικούς αμπελώνες από τη Βουργουνδία έως τα Πυρηναία τα επόμενα χρόνια.

Το Beaujolais, μια περιοχή στην οποία ιστορικά κυριαρχούσε η παραγωγή ερυθρών οίνων, κυρίως Gamay, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να τριπλασιάσει την παραγωγή λευκών οίνων μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ο Olivier Badoureaux, γενικός διευθυντής της Inter Beaujolais, εξήγησε ότι ενώ το Beaujolais αποτελείται σήμερα κατά 94% από κόκκινο κρασί, υπάρχει η ισχυρή φιλοδοξία να αυξηθεί η παραγωγή λευκού κρασιού από 4% σε 12%.

Παράλληλα, τα μοναδικά εδάφη της περιοχής, τα οποία χαρτογραφήθηκαν εκτενώς στις αρχές της δεκαετίας του 2000, παρέχουν ένα ιδανικό περιβάλλον για το Chardonnay. Ένα μέρος της αύξησης θα προέλθει από την ανακατεύθυνση των σταφυλιών Chardonnay που προηγουμένως εμφιαλώνονταν ως Bourgogne Blanc ή crémant πίσω σε κρασιά με την ετικέτα Beaujolais. Η στρατηγική αυτή αποσκοπεί στην κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για ελαφρύτερα, πιο φρέσκα κρασιά σε βασικές εξαγωγικές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Στο Roussillon, κοντά στα ισπανικά σύνορα, οι παραγωγοί αυξάνουν επίσης τις φυτεύσεις λευκών ποικιλιών. Επί του παρόντος, περίπου το 38% των αμπελώνων του Roussillon είναι φυτεμένοι με λευκά σταφύλια, όπως Muscat Blanc à Petits Grains, Muscat d’Alexandrie και Macabeo/Viura. Ο Eric Aracil από το Conseil Interprofessionnel des Vins du Roussillon (CIVR) σημείωσε ότι το Grenache Gris ξεχωρίζει για την ευελιξία και την ανθεκτικότητά του σε διαφορετικά εδάφη – ένας κρίσιμος παράγοντας καθώς η κλιματική αλλαγή φέρνει θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες.

Μάλιστα, ο Aracil τόνισε ότι ενώ οι καταναλωτικές τάσεις παίζουν ρόλο, η στροφή προς τα λευκά αφορά επίσης την παραγωγή κρασιών που ταιριάζουν στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες και τις κοινωνικές περιστάσεις.

Ωστόσο, δεν ακολουθούν όλες οι περιφέρειες αυτόν τον δρόμο. Το Μπορντό παραμένει στενά συνδεδεμένο με τα κόκκινα μείγματα Merlot και Cabernet Sauvignon. Αν και το Μπορντό έχει ιστορικό παραγωγής λευκών οίνων -ιδιαίτερα πριν από τη δεκαετία του 1970- η περιοχή δεν έχει θέσει στόχους για την αύξηση των φυτεύσεων λευκών σταφυλιών.

Αντ’ αυτού, το Μπορντό εστιάζει στη διαφοροποίηση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με την εισαγωγή νέων ποικιλιών αμπέλου, όπως το Alvarinho/Albariño, για την ανθεκτικότητά τους και όχι για τη δημοτικότητά τους. Η συνολική έκταση των αμπελώνων στο Μπορντό έχει μειωθεί κατά περίπου 14% την τελευταία δεκαετία, με περισσότερα κόκκινα αμπέλια να ξεριζώνονται, αλλά όχι απαραίτητα να αντικαθίστανται με λευκά.

Το Sancerre και άλλα μέρη του Centre-Loire προσφέρουν ένα παράδειγμα για το πώς οι περιοχές μπορούν να επανεφεύρουν τον εαυτό τους. Κάποτε κυριαρχούσαν τα κόκκινα σταφύλια όπως το Gamay και το Pinot Noir, η Sancerre στράφηκε προς το Sauvignon Blanc μετά την καταστροφή των αμπελώνων από τη φυλλοξήρα στα τέλη του 19ου αιώνα. Σήμερα, το Sauvignon Blanc αντιπροσωπεύει περίπου το 80% των φυτεύσεων στο Centre-Loire, δείχνοντας πώς οι περιοχές μπορούν να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν από κρίσεις.

Εν συνεχεία, η Προβηγκία σημείωσε μια μικρή αύξηση της παραγωγής λευκών οίνων -από 4% σε 6% μεταξύ 2022 και 2024- αλλά το ροζέ παραμένει η κύρια εστίασή της. Εκπρόσωπος του Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence (CIVP) δήλωσε ότι ενώ υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα λευκά κρασιά για εξαγωγές και τουρισμό, δεν υπάρχουν επίσημοι στόχοι για περαιτέρω αυξήσεις.

Την ίδια στιγμή, μεγάλοι παραγωγοί όπως η Barton & Guestier αναφέρουν μια μικρή αύξηση της παραγωγής λευκών οίνων σε όλο το χαρτοφυλάκιό τους, ιδίως στα λευκά Bordeaux Blancs και στα λευκά της κοιλάδας του Λίγηρα. Ο επικεφαλής οινοποιός Laurent Prada σημείωσε ότι οι αφρώδεις οίνοι παρουσιάζουν επίσης αυξημένη ζήτηση.

Συνοψίζοντας, η στροφή από την παραγωγή ερυθρών σε λευκά κρασιά στη Γαλλία δεν είναι ομοιόμορφη σε όλες τις περιοχές, αλλά αντανακλά έναν συνδυασμό μεταβαλλόμενων καταναλωτικών προτιμήσεων και πρακτικών αντιδράσεων στις κλιματικές πιέσεις. Καθώς ορισμένες περιοχές αγκαλιάζουν περισσότερες λευκές ποικιλίες και άλλες διατηρούν την παράδοση ή διαφοροποιούνται προσεκτικά, το οινικό τοπίο της Γαλλίας συνεχίζει να εξελίσσεται ως απάντηση τόσο στις δυνάμεις της αγοράς όσο και στις περιβαλλοντικές πραγματικότητες.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την Παρασκευή 1η Αυγούστου ως και τις 15 Δεκεμβρίου μπορούν να υποβάλουν δήλωση συγκομιδής αμπελουργικών προϊόντων οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί της Πιερίας μέσω της...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

O Δήμος Παγγαίου παρουσιάζει για πρώτη φορά την έκθεση κρασιών και αποσταγμάτων Οίνοι Παγγαίου | Pageo Wines Tasting, στα πλαίσια του Pageo Fest την...

REPORTS

Φορολογία και δημόσια υγεία. Οι πρωτοβουλίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαδέχονται η μία την άλλη και είναι παρόμοιες. Η τελευταία ενθαρρύνει τις χώρες να...

REPORTS

Έντονη αγανάκτηση εκφράζει ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος για τον μη περιορισμό των πληθυσμών αγριόχοιρου, που επελαύνει στο νησί και βάζει στόχο καλλιέργειες και αμπελώνες.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Οι ευρωπαϊκές εξαγωγές κρασιού προς τις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2024, αλλά τα νούμερα κρύβουν μια πολύπλοκη και δύσκολη πραγματικότητα για...

REPORTS

Ο φετινός τρύγος του μοσχάτου στη Σάμο ξεκινά την Πέμπτη 31 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως το Σεπτέμβρη και η παραγωγή, παρά τις κλιματικές...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατάθεση ψυχής και όχι ένα απλό προϊόν είναι το τσίπουρο, και ειδικά το παλαιωµένο, σύµφωνα µε τον εµβληµατικό αποσταγµατοποιό Κώστα Τσιλιλή, τον άνθρωπο που...

REPORTS

Kαταρτίστηκε με απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Ανδριανού ο Εθνικός Κατάλογος ποικιλιών, υποκειμένων και κλώνων αμπέλου (Vitis L.), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ...