Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή
Ο οινολόγος Ανέστης Χαϊτίδης και ο συνέταιρός του Κώστας Καπουργάς αποφάσισαν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους και να ασχοληθούν με την αμπελουργία και την οινοποίηση. Τον δρόμο είχε ήδη ανοίξει πριν από μερικές δεκαετίες ο παππούς του Κώστα Καπουργά, Αβραάμ, από τον οποίο έλαβε την ονομασία του το νεοσύστατο οινοποιείο. Αυτή τη στιγμή οι δύο παραγωγοί εκτός από τις λευκές ετικέτες από Μαλαγουζιά και Riesling πειραματίζονται και με ερυθρές ποικιλίες, έχοντας φυτέψει Ξινόμαυρο και Μαουρούδι.
Οι πρώτες φυτεύσεις έγιναν το 2014 και όπως λέει ο Κώστας Καπουργάς, χρειάστηκαν περίπου 6 χρόνια μέχρι να φανούν τα πρώτα αποτελέσματα στο αμπέλι και τα σταφύλια να ενταχθούν στον κύκλο του τρύγου και της οινοποίησης. «Το χωριό βρίσκεται περίπου στα 920 μέτρα υψόμετρο και οι αμπελώνες ευδοκιμούν στα 1.000 μέτρα. Ο παππούς μου έφερε στην περιοχή το μικρόβιο της οινοποίησης που κουβαλούσε από τον τόπο καταγωγής του, τον Πόντο. Το 1950 αποφάσισε να επανασυστήσει τον αμπελώνα του και περίπου το 1980 η προσπάθειά του σταμάτησε και τα αμπέλια ξεριζώθηκαν. Εμείς αποφασίσαμε 35 χρόνια αργότερα να φυτέψουμε κάποιες ποικιλίες και να δούμε τα αποτελέσματά τους», εξηγεί.
«Χρειάστηκε να περιμένουμε περίπου 6 χρόνια για να πάρουμε την πρώτη σοδειά από τα ξηρικά αμπέλια, η καλλιέργεια των οποίων είναι βιολογική. Η οινοποίησή μας γίνεται με απολύτως φυσική διαδικασία χωρίς θειώδη, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά άγριες ζύμες. Μέλημά μας είναι να ακολουθούμε κάποια στοιχεία που συνάδουν με την βιοδυναμική καλλιέργεια μέσα από μία δική μας προσέγγιση. Η φυτοπροστασία γίνεται με ζιζάνια που φύονται στο αμπέλι, αξιοποιούμε τη φύση και την βιοποικιλότητα, ενώ ανά τακτά διαστήματα βόσκουν στα αμπέλια μας πρόβατα ή άλλα ζώα που προσφέρουν την απαιτούμενη λίπανση», λέει ο Κώστας Καπουργάς.
Μαλαγουζιά Orange και Riesling με αποδόσεις έως και 400 κιλά στο χωράφι
Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν δύο ετικέτες, μία Μαλαγουζιά Orange και ένα Riesling. «Η Μαλαγουζιά παρουσιάζει αρκετά διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με ό,τι έχουμε συνηθίσει έως αυτή τη στιγμή στην αγορά για την συγκεκριμένη ποικιλία. Το κρασί επηρεάζεται από το υψόμετρο και το terroir καθώς και από τις χαμηλές θερμοκρασίες με τις οποίες παλεύουμε στη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους και κυμαίνονται συχνά από -15 έως και -25 βαθμούς Κελσίου. Όλα στο χωριό κινούνται με τον δικό τους ρυθμό, τα παρακολουθούμε, τα κουράρουμε χωρίς να πολυεπεμβαίνουμε», αναφέρει ο Κ. Καπουργάς.
Η συνολική καλλιέργεια Μαλαγουζιάς είναι 10 στρέμματα με αποδόσεις μεταξύ 250 και 350 κιλών ανά στρέμμα αναλόγως τη χρονιά. Σε ό,τι αφορά το Riesling είναι το αποτέλεσμα της πολυετούς παραμονής των δύο οινοποιών στην Γερμανία, όπου γνώρισαν τα γερμανικά Riesling. Αποφάσισαν να την δοκιμάσουν, εκτιμώντας ότι λόγω του υψομέτρου η ποικιλία αυτή θα παρουσίαζε έναν διαφορετικό χαρακτήρα. Οι αποδόσεις στο Riesling φτάνουν σε έως και 400 κιλά το στρέμμα, ενώ οι συνολικές καλλιεργούμενες εκτάσεις ανέρχονται σε 34 στρέμματα.
Πειραματισμοί με Ξινόμαυρο και Μαυρούδι
Αυτή την περίοδο οι Χαϊτίδης και Καπουργάς έχουν φυτέψει και ερυθρές ποικιλίες, το Ξινόμαυρο και το Μαυρούδι, τα οποία ωστόσο δεν έχουν δώσει ακόμη τα πρώτα δείγματα γραφής. «Ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να πάρουμε παραγωγή, καθότι επειδή είναι εντελώς ξηρικά και δεν κάνουμε καμία παρέμβαση. Τα αφήνουμε να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο. Τα πρώτα αποτελέσματα οινοποίησης από τις δύο αυτές ποικιλίες θα προκύψουν το 2025. Επιθυμία μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μονοποικιλιακό Ξινόμαυρο και ένα μονοποικιλιακό Μαυρούδι. Εισερχόμενοι και στα κόκκινα κρασιά αναμένουμε ότι θα λάβουμε υψηλές οξύτητες και διαφορετική φινέτσα».