Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αφρώδεις οίνοι προς παλαίωση στο νέο…talk of the town του ελληνικού αμπελώνα

Ένα από τα νέα και ανερχόμενα «talk of the town» για τους μύστες του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, «ακούει» στο όνομα «Milia Riza». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο καλύτερος Έλληνας sommelier για το 2022, Άρης Σκλαβενίτης, ενέταξε ένα από τα κρασιά του, το Blanc De Gris, στις 20 πιο ενδιαφέρουσες οινικές προτάσεις που έχει ξεχωρίσει φέτος.

Το στοιχείο που καθιστά, εκ προοιμίου, ιδιαίτερη περίπτωση το «Milia Riza» έχει να κάνει με το γεγονός πως αποτελεί το πρώτο και μοναδικό προσώρας «brand» στην Ελλάδα, που έχει δηλώσει την αφοσίωση της ύπαρξής του στην παραγωγή αποκλειστικά αφρωδών οίνων με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης.

Μάλιστα, αν και πρόκειται για ένα μικρό οινοποιείο -χωρίς καν προς το παρόν δική το εξοπλισμό και υποδομή- τα σχέδια των παθιασμένων ιδρυτών του είναι χωρίς… ταβάνι. Τόσο που θα ήθελαν να συνδέσουν τη μεγάλη φήμη της Νεμέας, ως κλασσικής οινοπαραγωγικής περιοχής και με τους (δικούς τους) αφρώδεις οίνους.

Πίσω από το φιλόδοξο εγχείρημα του «Milia Riza» -που υποδηλώνει την οικογένεια (σ. σ. familia) και τις «ρίζες» στη Νεμέα- κρύβονται η Νάνσυ Μάζου από τη Νεμέα και ο Στέφανο Τάντε, ένας Ιταλοβραζιλιάνος που γεννήθηκε στην Πορτογαλία, οι οποίοι γνωρίστηκαν στην Ιταλία, όταν έκαναν το master τους στην οινολογία και μετά από μια διετία εργασίας σε οινοποιείο στην Πορτογαλία, αποφάσισαν να γυρίσουν στην Ελλάδα και να υλοποιήσουν το δικό τους project.

«Λίγο πριν επιστρέψαμε μόνιμα στη Νεμέα όπου η οικογένειά μου έχει αμπέλια, δοκιμάζοντας κρασιά με το Στέφανο είχε πει θα ήταν ωραία η φυσαλίδα σε αυτά. Η σκέψη ωρίμασε, τη δουλέψαμε και επειδή υπήρχε χώρος στην ελληνική αγορά των αφρωδών οίνων, το θεωρήσαμε ως ένα παράθυρο ευκαιρίας και από την αρχή μπήκαμε αποκλειστικά σε αυτή τη λογική και το επιχειρήσαμε», εξηγεί στην Agrenda, η Νάνσυ Μάζου.

Ο αμπελώνας της οικογένειας Μάζου στη Νεμέα, είναι φυτεμένος με ποικιλίες όπως το Αγιωργίτικο, το Chardonnay και το Pinot Noir, ενώ αξιοποιείται και το Μοσχοφίλερο που αγοράζεται από τη Μαντινεία. Η πρώτη ύλη είναι βιολογικής καλλιέργειας και κατ’ επέκταση και οι οίνοι, με την πρώτη οινοποίηση να γίνεται από τον τρύγο του 2020 με μικρό αριθμό φιαλών.

Αφρώδη κρασιά με παραδοσιακή μέθοδο

«Κάνουμε τα αφρώδη μας με την παραδοσιακή μέθοδο, που σημαίνει πως η δεύτερη ζύμωση γίνεται μέσα στη φιάλη. Αφού έχουμε κάνει το κρασί βάσης, το οποίο είναι μια κανονική ζύμωση σε δεξαμενή ή σε βαρέλι, αποκτούμε το πρώτο κρασί που είναι με χαμηλό αλκοόλ και πολύ υψηλή οξύτητα και μετά από έξι μήνες το εμβολιάζουμε πάλι με ζύμες και βάζουμε και ζάχαρη, ώστε να γίνει η δεύτερη ζύμωση και να δημιουργηθεί διοξείδιο του άνθρακα στη φιάλη», εξηγεί η οινολόγος.

Σύμφωνα με την ίδια, το λιγότερο που θα μείνουν τα κρασιά μέσα στη φιάλη με τις οινολάσπες είναι 16 μήνες, για τα δύο αφρώδη από την ποικιλία Μοσχοφίλερο και 21 μήνες για τα Chardonnay – Pinot Noir (σ. σ. blend 60%-40%) και το μονοποικιλιακό Αγιωργίτικο blanc de noir.

«Αποκλειστικά αφρώδη κρασιά δεν νομίζω να κάνει άλλος στην Ελλάδα κι επίσης λευκό Αγιωργίτικο, Chardonnay – Pinot Noir και Μοσχοφίλερο ροζέ σε αφρώδες παραδοσιακής μεθόδου πάλι νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο», δηλώνει η κ. Μάζου, αποκαλύπτοντας πως «σε 3 – 4 χρόνια θα έχουμε και αφρώδες αγιωργίτικο ροζέ».

Το Αγιωργίτικο, που έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο κοινό, στο 3ο Thessaloniki Wine Show, αποτελεί «σημαία» για το Milia Riza, και έχει κυκλοφορήσει σε συνολικά 913 αριθμημένες φιάλες. Σε μικρές εκδόσεις των 500 φιαλών είναι, επίσης, το Chardonnay – Pinot Noir, αλλά και το blanc de gris από Μοσχοφίλερο.

«Το κοινό μας έχει υποδεχθεί με ενθουσιασμό. Όλοι εντυπωσιάζονται που κάνουμε μόνο αφρώδη, αλλά και για την ποιότητα των κρασιών μας. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι», αναφέρει η συνομιλήτριά μας και σημειώνει πως η διάθεση των κρασιών του Milia Riza γίνεται σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα (σ. σ. μια μικρή ποσότητα έχει εξαχθεί στην Ολλανδία), σε εστιατόρια και επιλεγμένες κάβες, διότι οι ποσότητες είναι πολύ μικρές για να υποστηρίξουν ένα μεγαλύτερο άνοιγμα.

Το ζευγάρι των οινολόγων, άλλωστε, δεν διαθέτει ακόμη ιδιόκτητο οινοποιείο. «Σίγουρα θέλουμε να κάνουμε και δικό μας, αλλά τώρα, στην αρχή, προτιμούμε να μείνουμε όπως είμαστε, μέχρι να πατήσουμε καλά στα πόδια μας», αναφέρει η Νάνσυ Μάζου, συμπληρώνοντας πως αυτή την περίοδο γίνονται αναμπελώσεις στον ιδιόκτητο αμπελώνα της οικογένειας, με φύτευση αγιωργίτικου και pinot noir, σε αντικατάσταση άλλων ποικιλιών που δεν ενδείκνυνται για αφρώδεις οίνους.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...