Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ασύρτικο και Αγιωργήτικο στις λίστες των ποικιλιών του μέλλοντος

To Ασύρτικο και το Αγιωργήτικο στη διεθνή λίστα με τις ποικιλίες του μέλλοντος, σύμφωνα με την ομάδα ερευνών του κλάδου ICV στο Languedoc της Γαλλίας.

Ανάμεσα στις ποικιλίες  σταφυλιού που κρίνονται κατάλληλες από τους ειδικούς να πάρουν τη σκυτάλη της αμπελουργίας στον κόσμο του αύριο, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, συγκαταλέγονται και δύο Ελληνικές ποικιλίες, συμμετέχοντας τόσο στην κατηγορία των λευκών όσο και των κόκκινων. Πρόκειται για το βασιλιά των λευκών ελληνικών ποικιλιών, το Ασύρτικο και το μοναδικό Αγιωργήτικο με γενέτειρα τη Νεμέα της Πελοποννήσου.

Την περυσινή χρονιά , η ομάδα ICV στο Languedoc, άρχισε να παρακολουθεί μια ντουζίνα ποικιλίες σταφυλιών από διάφορες χώρες της Νότιας Ευρώπης, που φυτεύτηκαν τα τελευταία 5 έως 10 χρόνια από διαφορετικούς αμπελουργούς της περιοχής. Οι ποικιλίες είναι Verdelho, Verdejo, Alvarinho, Xarello, Parellada, Assyrtiko και Malvasia Istriana για τα λευκά και Aleatico, Touriga Nacional, Nero d’Avola, Primitivo, Agiorgitiko, Montepulciano και Saperavi για τα κόκκινα. Οι ποικιλίες φυτεύτηκαν σε πέντε περιοχές –δύο στο Gard και τρεις στο Hérault– και πραγματοποιήθηκαν ζυμώσεις σε μικρές παρτίδες από το πειραματικό οινοποιείο του ICV για να εντοπιστεί ποιες από αυτές ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν τα διάφορα προβλήματα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή.

Τα προβλήματα  περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση του παγετού μέσω της μεταγενέστερης έκπτυξης οφθαλμών και/ή την ικανότητα παραγωγής καρπών σε περίπτωση παγετού λόγω γόνιμων δευτερευόντων μπουμπουκιών,  αντιμετώπιση του υδατικού στρες, προσαρμογή σε υψηλές θερμοκρασίες διατηρώντας  το δυναμικό ποιότητας με λογική περιεκτικότητα σε αλκοόλ, καλή οξύτητα και χρώμα και προστατεύοντας την αρωματική ακεραιότητα.

Βέβαια, ο Jacques Rousseau, επικεφαλής των αμπελουργικών υπηρεσιών του ομίλου ICV, συνόψισε τα αποτελέσματα αυτού του πρώτου έτους παρατήρησης, καταλήγοντας στο ότι παρά τις πολλές προοπτικές και δυνατότητες των ποικιλιών αυτών καμία δεν σημειώνει όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει θαυματουργή ποικιλία που να ανταποκρίνεται σε όλες αυτές τις προσδοκίες. Οι ποικιλίες πρέπει να επιλέγονται ανάλογα με τις προτεραιότητές του δημιουργού και να συνδυάζονται με άλλες προσαρμογές στη διαχείριση αμπελώνων.

πηγή: Vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατάθεση ψυχής και όχι ένα απλό προϊόν είναι το τσίπουρο, και ειδικά το παλαιωµένο, σύµφωνα µε τον εµβληµατικό αποσταγµατοποιό Κώστα Τσιλιλή, τον άνθρωπο που...

REPORTS

Πήγε, είδε, δοκίμασε και θα μείνει. Ο Αρτέμης Καραμολέγκος προχωρά στην εξαγορά ενός από τα τρία οινοποιεία του Παναγιώτη Δημόπουλου στο Ξινό Νερό της...

REPORTS

Σε συμφωνία για τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων προχώρησαν την Κυριακή 28 Ιουλίου ο Ντόναλντ Τραμπ και η επικεφαλής της Κομισιόν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...