Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Kιτ αποκατάστασης για αντιμετώπιση των οσφρητικών δυσκολιών

Μελέτες του “Institute of Vine & Wine Sciences” (ISVV) του Bordeaux βοηθούν στη αποκατάσταση της όσφρησης που επηρεάζεται και από τον κορονοϊό.

Μια από τις λιγότερο αναμενόμενες αλλά αρκετά ανησυχητικές  επιπτώσεις του Covid-19,  την απώλεια της όσφρησης  προσπαθεί να αναχαιτίσει το «Ινστιτούτο Επιστημών Αμπέλου και Οίνου» (Institute of Vine & Wine Sciences ISVV), με έδρα το Bordeaux. «Είτε προκαλείται από Covid είτε όχι, η μείωση της αίσθησης της όσφρησης και της γεύσης επηρεάζει το 5 έως 15% του πληθυσμού» εξηγεί ο Laurence Gény, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου. «Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το θέμα εδώ και χρόνια σε συνεργασία με ομάδες Γάλλων και διεθνών ερευνητών». Οι έρευνες αυτές αποδείχτηκαν  ιδιαίτερα χρήσιμες πέρσι το καλοκαίρι.  «Όταν κάποιοι φοιτητές μας κόλλησαν τον ιό την άνοιξη ανησυχούσαν ότι θα χάσουν την αίσθηση τη γεύσης και της όσφρησης. Από τις ήδη υπάρχουσες έρευνες γνωρίζαμε πώς να τους παρέχουμε υποστήριξη», συνεχίζει ο Gény. Κατόπιν εξέτασης σε ΩΡΛ, τους δόθηκε  ένα “κιτ αποκατάστασης” με φορητούς αρωματικούς diffusers  και «χαρτάκια εισπνοών» που εκπέμπουν ομάδες διαφορετικών αιθέριων ελαίων όπως πορτοκάλι ή μέντα. «Οι μαθητές πρέπει να εισπνέουν τα κιτ αυτά για αρκετά λεπτά την ημέρα και να καταγράφουν την αντίληψή τους για τις μυρωδιές. Ανάλογα με την πρόοδό που σημειώνουν διαφοροποιούμε τις μυρωδιές. Τους ζητάμε επίσης να φανταστούν τα αρώματα, επειδή μελέτες έχουν δείξει ότι οι απλές νοητικές εικόνες μπορούν να επιταχύνουν την αποκατάσταση της αίσθησης της όσφρησης ». Από τις 11 Ιανουαρίου, όλα τα θύματα υποσμίας ή ανοσμίας μπορούν να επωφεληθούν από την εμπειρία του ISVV δωρεάν. «Το πρωτόκολλό μας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο στους οινοποιούς, αλλά και στους αρωματοποιούς ή ακόμα και στους εστιάτορες. Είναι πλέον online στον ιστότοπο μας. Τα μέλη του κλάδου μπορούν επίσης να μας στείλουν ερωτήσεις στο isvv-C19@u-bordeaux.fr », λέει ο Gény.

Οι διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης που επηρεάζουν έως και το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής ενός ατόμου. Χωρίς την ικανότητα διάκρισης αρωμάτων, χάνεται η προστασία που παρέχει  η όσφρηση ανιχνεύοντας τις δυσάρεστες ή επικίνδυνες οσμές. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί πως η γεύση είναι κατά 80% όσφρηση, οπότε όταν χάνουμε την αντίληψη των αρωμάτων, χάνεται και η ίδια η απόλαυση της γεύσης.

Ειδικά στον χώρο των επαγγελματιών του κρασιού και του φαγητού όπως φυσικά και στο χώρο της αρωματοποιίας, η γερή και υγιής όσφρηση αποτελούν το Α και το Ω.

Πηγή: vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ελληνικό καλοκαίρι, εκτός από ήλιο και θάλασσα, είχε και επιτυχίες - γεμάτες γεύση, άρωμα και διακρίσεις. Το Κτήμα Σεμέλη, επιστρέφει από τον διεθνή...

REPORTS

Ο οινοτουρισμός δεν είναι πια ένα niche χόμπι για μυημένους. Είναι ένας από τους πιο ζωντανούς τρόπους να γνωρίσεις έναν τόπο: από το χώμα...

REPORTS

Για πολλούς οινόφιλους, η συλλογή σπάνιων φιαλών ξεκινά περισσότερο ως προσωπικό πάθος, παρά ως μια συνειδητή οικονομική στρατηγική. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως,...

REPORTS

Η φυλλοξήρα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα Κανάρια Νησιά, με κρούσματα να επιβεβαιώνονται σε δύο περιοχές της Τενερίφης, τρομοκρατώντας τους οινοποιούς της περιοχής που...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 97,51% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου του οινοποιείου Κώστα Λαζαρίδη θα κατέχει η Ολυμπία Συμμετοχών με την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής Δημόσιας πρότασης που ανακοίνωσε...

REPORTS

Η Ιταλία μπαίνει στον τρύγο του 2025 με διάχυτη αισιοδοξία. Οι πρώτες κοπές ξεκίνησαν νωρίτερα, τα σταφύλια δείχνουν υγιή και το εθνικό ισοζύγιο γέρνει...

REPORTS

Χαμηλότερα του αναμενόμενου, δείχνει να εξελίσσεται τελικά ο φετινός τρύγος, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι στρεμματικές αποδόσεις που καταγράφονται στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες και...

REPORTS

Μικρότερες αποδόσεις, ανώριμα ή «καμένα» σταφύλια, ασθένειες μετά από άκαιρες βροχές και τρύγοι που μετακινούνται νωρίτερα: η κλιματική αλλαγή αναδιαμορφώνει τον ελληνικό αμπελώνα. Από...