To 1808 ιδρύθηκε από την Apoline Henriot, ο οίκος Henriot , μια από τις ελάχιστες παραγωγές σαμπάνιας που εξακολουθεί να είναι οικογενειακής κλίμακας, με τον Gilles Henriot, μέλος της 8ης γενιάς της οικογένειας, να έχει διατηρήσει μια ισότιμη, άμεση φιλοσοφία σχετικά με τους στόχους της παραγωγής. Ο οίκος παραγωγής σαμπάνιας εδρεύει στοReims της Γαλλίας και διατηρεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της νοοτροπίας του έως σήμερα.
Υπήρξαν πολλά νέα από τον Henriot πρόσφατα, από μια αλλαγή στο όνομα του κύρους cuvée τους από Cuvée Des Enchanteleurs σε Cuvée Hemera (2006 είναι η τρέχουσα κυκλοφορία), σε μια ολοκαίνουργια σαμπάνια ενός αμπελώνα που ονομάζεται L’Innatendue , με το πιο σημαντικό, την πρόσληψη της Alice Tétienne το 2020 ως cellar master και διευθύντρια αμπελώνων. Σε ηλικία 32 ετών, αυτή τη στιγμή είναι η νεότερη cellar master στον κόσμο των οινικών φυσαλίδων.
Η Tétienne περνά περισσότερο χρόνο στους αμπελώνες παρά στο κελάρι.
Η Tétienne κατανοεί ξεκάθαρα τη μοναδικότητα των ρόλων της στο Henriot δηλώνοντας πως η ιδιαιτερότητα αυτού του «σπιτιού» είναι να έχει έναν cellar master, υπεύθυνο για τους αμπελώνες και τη διαδικασία παραγωγής σαμπάνιας. Αυτό είναι κάτι που δεν είναι πολύ σύνηθες στην περιοχή. Πρόσθεσε πως όταν δουλεύει κανείς με τα αμπέλια, καταλαβαίνει ότι το να δει τη εμβέλεια της δουλειάς του είναι πιο εύκολο με τη διαδικασία οινοποίησης και τη δοκιμή κρασιών».
Το γεγονός ότι η ίδια ήταν επίσης μια νεαρή γυναίκα για έναν οίκο παραγωγής σαμπάνιας που ιδρύθηκε το 1808 από μια γυναίκα αποτέλεσε ένα ακόμη έναυσμα ενθάρρυνσης της Tétienne. «Ο οίκος Henriot είναι το αποτέλεσμα ενός οράματος μιας γυναίκας.
Σημειώνει ότι ο Henriot έχει αμπελώνες που αντιπροσωπεύουν μόνο το 20 % των αναγκών τους, επομένως αγοράζουν το υπόλοιπο από 36 οικογένειες, γεγονός που καθιστά τις συναλλαγές με τους ντόπιους καλλιεργητές κρίσιμο μέρος της οργάνωσης του σπιτιού.
Η ιστορική αλληλεπίδραση της γυναίκας με την Σαμπάνια
Η ιδρυτής του οίκου Henriot ήταν γυναίκα, όπως η Veuve Clicquot, όπως η Pommery, όπως και άλλοι οίκοι. Σε όλη αυτή την ιστορία, οι γυναίκες είχαν πολύ μεγάλο ρόλο. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των περιόδων του πολέμου, οι άνδρες βρίσκονταν στον πόλεμο και οι γυναίκες ήταν στο κελάρι για να συντηρούν τα «σπίτια» της σαμπάνιας. Αποδεικνύεται λοιπόν πως η ιστορία παρουσιάζει ενδιαφέρον και επαναλαμβάνεται.
Ιστορικά, η παραγωγή είναι πιο χειρωνακτική. Είναι αρκετά δύσκολο να δουλέψεις με τα αμπέλια, για παράδειγμα. Έτσι, εργάζονταν περισσότεροι άντρες, αλλά τα πράγματα έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, και το σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουν να εξελίσσονται. Βλέπουμε την επιτροπή γευσιγνωσίας ή την ομάδα οινοποίησης να εξελίσσονται.
Πηγή: wine-searcher.com