Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Πέτρο Μαρκαντωνάτο της Gentilini Winery, ήταν τα αμπέλια να «χτυπηθούν» από περονόσπορο τόσο στην ανθοφορία οσο και στην καρπόδεση στις όψιμες ποικιλίες χωρίς να υπάρχει τρόπος να γίνουν έγκαιρα οι φυτοπροστατευτικες αλλά και καλλιεργητικές παρεμβάσεις στο αμπέλι. Ο ίδιος κάνει λόγο για «μια χρονιά που θα θυμόμαστε για πάντα».
Το αποτέλεσμα ήταν ότι ένα μεγάλο ποσοστό πάνω από 65-70% να επηρεάσει την παραγωγή της Ρομπόλας καθώς και την παραγωγή της Μαυροδάφνης (70% πτώση παραγωγής) και στα πεδινά αλλά και στα ορεινά αμπέλια.
Ο παρατεταμένος καύσωνας του Ιουλίου δημιούργησε ένα υδατικό στρες στα αμπέλια το οποίο μείωσε παραπάνω την παραγωγή.
Η σοδειά 2023 είναι μια με μεγάλες προκλήσεις τόσο για το αμπελουργούς όσο και για τους οινοποιούς.
Η συγκεκριμένη χρόνια ήταν ένα σκληρό μήνυμα ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και ότι πρέπει να ξεχάσουμε το τι ξέραμε μέχρι τώρα και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.