Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το εμβληματικό terroir του Αμύνταιου, μια μαγική εμπειρία στο Κτήμα ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ

Στα τέλη Οκτωβρίου άνοιξε τις πόρτες του το Tasting Room της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ στον Άγιο Παντελεήμονα Αμυνταίου, όπου βρίσκεται και το εντυπωσιακό οινοποιείο του Κτήματος.

Λουσµένος στο φυσικό φως και µε µαγευτική θέα στη λίµνη Βεγορίτιδα, ο νέος χώρος είναι εναρµονισµένος µε οργανικό τρόπο µε το περιβάλλον και προσεγµένος σε κάθε λεπτοµέρειά του.

Εκεί οι οινόφιλοι έχουν τη δυνατότητα γευσιγνωσίας, ανακαλύπτοντας περισσότερα για την ιστορία της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ στο Αµύνταιο, για τον ξεχωριστό αµπελώνα της Σαµαρόπετρας στα 720 µέτρα υψόµετρο -το υψηλότερο σηµείο της ζώνης- αλλά και για τα αµπελοτόπια Πάλπο, Ντρούµο, Ταρσανάς, Μπάρα.

Σε αυτά, ο κυρ-Γιάννης Μπουτάρης, διαβλέποντας την τεράστια δυναµική του σπουδαίου terroir και πέρα από  το Ξινόµαυρο, έκανε τις πρώτες φυτεύσεις λευκών ποικιλιών στην περιοχή ήδη από το 1989.

Εκεί δηµιουργούνται σήµερα οι εξαιρετικές λευκές Single Block ετικέτες του Κτήµατος που αποκαλύπτουν το σπουδαίο βορειοελλαδίτικο terroir µέσα από τα micro-terroirs του.

Ιδιαίτερη θέση κατέχουν φυσικά και τα αφρώδη µε Ξινόµαυρο Αµυνταίου, σε µια διαδροµή περισσότερων από 15 χρόνων πειραµατισµού που συνεχίζεται.

Μαζί  µε το Κτήµα στο Γιαννακοχώρι Νάουσας, το Tasting Room στον Άγιο Παντελεήµονα δηµιουργεί νέα δεδοµένα, πάντα µε το µοναδικό DNA της ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ. Αξίζει να σηµειωθεί ότι έως το τέλος ∆εκεµβρίου, γιορτάζοντας τα εγκαίνια του νέου χώρου, προσφέρονται δωρεάν στους επισκέπτες η γευσιγνωσία τριών ετικετών από τον αµπελώνα του Αµυνταίου και η ξενάγηση.

Πράσινος οινοτουρισμός

Πρωτοπόρα στη βιώσιμη ανάπτυξη και τον οινοτουρισμό, η ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ, με τη νέα πρόταση του Αμυνταίου, δημιουργεί έναν ακόμη προορισμό βιωματικών εμπειριών γύρω από το κρασί, συνδυάζοντας τη φύση, την ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Η γερμανική οινοποιία περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους της. Σύμφωνα με τη νέα πρωτοβουλία Zukunftsinitiative Deutscher Weinbau, που ίδρυσε τον Μάιο ο οινοποιός...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...