Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Σαμιώτικο Μοσχάτο στρώνει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Υπάρχουν γιορτινά τραπέζια που μοιάζουν με παιδικό παραμύθι: Ζεστά σπίτια, χαμόγελα, η κουζίνα να μοσχοβολά, το τραπέζι να ‘ναι όμορφα στρωμένο και το σαμιώτικο μοσχάτο κρασί να γεμίζει τα ποτήρια και τις καρδιές μας με τη θέρμη των Χριστουγέννων.

Το Σαμιώτικο Μοσχάτο στρώνει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Και φέτος τις γιορτές, τα σαμιώτικα Μοσχάτα παίρνουν και πάλι τον πρωταγωνιστικό τους ρόλο: Όχι μόνο ως συνοδευτικά κρασιά, αλλά ως το αρωματικό νήμα που δένει το γιορτινό δείπνο με την ελληνική παραδοσιακή κουλτούρα.

Ένα μοσχομυριστό καλωσόρισμα

Πριν ακουμπήσουν τα πιάτα στο τραπέζι, πριν γεμίσουν τα ποτήρια, την ώρα που ανταλλάσουμε τις πρώτες ευχές, ένα κοκτέιλ φτιαγμένο με χυμό λεμονιού, δυόσμο, σόδα και Samos Vin Doux είναι το πιο μοσχομυριστό ξεκίνημα, απαλό σαν ανάσα απόλαυσης.

Πρώτες γεύσεις: θαλπωρή και χειμωνιάτικα χρώματα

Βελουτέ σούπα κολοκύθας με τζίντζερ, κρουτόν και κολοκυθόσπορους, εμπλουτισμένη με λίγο τυρί-κρέμα.

Η απαλή χειμωνιάτικη γλύκα της κίτρινης κολοκύθας συναντά την πικάντικη σπίθα του τζίντζερ, το τυρί-κρέμα εμπλουτίζει τη βελούδινη υφή, ενώ το υπέροχο ΒΑΒΕΛ ροζέ ισορροπεί τις πλούσιες γεύσεις του πιάτου με την δροσερή φρουτένια οξύτητά του. Σα  να περπατά κανείς ένα χειμωνιάτικο πρωί στα ορεινά μονοπάτια της Σάμου και να μυρίζει της γης και της φύσης τις ευωδιές.

Μπρουσκέτες με καπνιστό σολομό, άνηθο και κρέμα τυριού.

Η καπνιστή αλμύρα και η βουτυράτη υφή του σολομού αποζητούν για συνοδό ένα κρασί με νεύρο αλλά και ανθικότητα. Οι ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ απαντούν στην πρόκληση με ζωντάνια και αρωματική καθαρότητα.

Σαλάτα με ρόδι, καρύδια και βινεγκρέτ βαλσάμικου.

Μια σαλάτα γεμάτη γιορτινές αντιθέσεις, τραγανή, γλυκόξινη, πολύχρωμη. Το ΒΑΒΕΛ Ροζέ βρίσκει ένα νέο ρόλο εδώ: φρεσκάδα που αγκαλιάζει τη γλυκύτητα του ροδιού και την τραγανή ένταση των καρυδιών.

Σπανακόπιτες και τυρόπιτες, όπως της γιαγιάς

Στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι της Ελλάδας η παράδοση της χειροποίητης πίτας έχει πρωτεύοντα ρόλο. Είναι ο κόπος της γιαγιάς και τα μικρά της μυστικά που κάνουν το φύλλο πιο τραγανό και τη γέμιση, σκέτη απόλαυση. Τα βότανα και τα μυρωδικά, η αυθεντικότητα της γεύσης και το γευστικό τυρί που εμπλουτίζει τη δημιουργία, βρίσκουν ιδανικό ταίρι στο Μοσχάτο Άσπρο που με την καθαρή του μοσχάτη γεύση και τα αρώματα, αναδεικνύει τις πατρογονικές πίτες, χωρίς να τις «σκεπάζει».

Μια βόλτα στο χειμωνιάτικο δάσος, με ριζότο μανιταριών

Το risotto μανιταριών porcini (με λάδι τρούφας, για τους πιο «ψαγμένους») είναι από τα πιάτα που ζητούν βάθος και στιβαρότητα. Το ολοκαίνουριο κόκκινο ξηρό «ΑΓΚΑΙΟΣ» προσφέρει ακριβώς αυτό: δομή, πολυπλοκότητα και αρώματα που εναρμονίζονται τέλεια με την γήινη αίσθηση των μανιταριών.

Τα μεγάλα γιορτινά πιάτα

Στο κέντρο του τραπεζιού, η γαλοπούλα γεμιστή με ρύζι, κάστανα, σταφίδες και κουκουνάρι, συνοδευμένη από πατάτες φούρνου με δεντρολίβανο και λεμόνι, είναι η γαστρονομική προσταγή για τις χριστουγεννιάτικες γιορτινές στιγμές.

Οι ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ την αναδεικνύουν ιδανικά: φρουτώδης καθαρότητα που εξισορροπεί τη γλύκα της γέμισης και δένει μοναδικά με τη λεμονάτη πατάτα.

Για τους πιο τολμηρούς:

Χοιρινό φιλέτο γεμιστό με δαμάσκηνα και σάλτσα κρασιού Samos Vin Doux

Το πιάτο είναι ήδη ένα μικρό ποίημα: Η πλούσια γεύση του χοιρινού φιλέτου, τα δαμάσκηνα να προσθέτουν την υπέροχη γλυκόξινη σάρκα τους και μια σάλτσα κρασιού με το Samos Vin Doux. Ο κόκκινος «βασιλιάς»  ΑΓΚΑΙΟΣ έρχεται και προσθέτει βάθος, τανική ραχοκοκαλιά και αρωματικές νύξεις που μετατρέπουν το γευστικό αυτό ποίημα σε ελεγεία!

Το γλυκό φινάλε που διαρκεί πολύ

Δεν νοείται γιορτινό τραπέζι χωρίς τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά όπως οι δίπλες, οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Ιδανικός τους σύντροφος το ονειρεμένο και εκλεπτυσμένο VDN, που ντύνει τα αρώματα μελιού, ζάχαρης άχνης και ξηρών καρπών με μια ζεστή, κεχριμπαρένια και απαλή αγκαλιά.

Για τους λάτρεις της σοκολάτας ο πλούσιος χριστουγεννιάτικος κορμός λατρεύει το παλαιωμένο vin de liqueur SAMOS ANTHEMIS. Τα πλούσια αρώματά του και η μεστή του γεύση από ώριμα φρούτα, μέλι και νύξεις ξηρών καρπών που συνομιλούν εξαίσια με την πλούσια σοκολάτα.

Ένα γιορτινό τραπέζι, ένα μοναδικό βίωμα

Στο τέλος της βραδιάς δεν θυμόμαστε ποτέ μόνο τις νοστιμιές που γευτήκαμε. Θυμόμαστε τα γέλια, τις ευχές, το άρωμα της κανέλας και των μπαχαριών που ξέμειναν στον πάγκο της κουζίνας, τα ποτήρια που τσούγκρισαν λίγο παραπάνω, τα μοσχάτα κρασιά που μας έκαναν να αγαπήσουμε την παράδοση.

Τα σαμιώτικα μοσχάτα, φωτεινά και γεμάτα από την ψυχή της ηρωϊκής αμπελουργίας, γίνονται κάθε φορά μέρος της ιστορίας-της δικής μας προσωπικής ιστορίας. Κι ένα βίωμα ζωής.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

REPORTS

Το Chablis βρίσκεται στη δική του, εύθραυστη ισορροπία: μια ιστορική περιοχή που χτίστηκε πάνω στη φρεσκάδα του Chardonnay και την αυστηρή ορυκτότητά του, αλλά...

REPORTS

Ο Οδηγός MICHELIN αναγνωρίζει την αριστεία στη γαστρονομία και τη φιλοξενία για πάνω από έναν αιώνα. Από την εισαγωγή των αστεριών MICHELIN το 1926...

REPORTS

Η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων: Προοπτικές Παγκόσμιας Αγοράς Οίνου 2025 αποτυπώνει ένα τοπίο που αλλάζει δυναμικά. Με βάση τα τελωνειακά δεδομένα έως τον Οκτώβριο, τις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων έρχονται να αναδείξουν το αίσθημα της ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και να μας θυμίσουν ότι οι γιορτές είναι για να μοιράζεσαι!...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...