Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Elite City Resort της Καλαμάτας, με την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και του Κέντρου Μεσογειακής Διατροφής Torribera.Πρόκειται για μια κορυφαία διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας, που συγκεντρώνει επιστήμονες, σεφ, παραγωγούς, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και πολιτικούς φορείς από όλη τη Μεσόγειο.
Το συνέδριο εντάσσεται στη διεθνή πρωτοβουλία του Culinary Institute of America (CIA) και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, με στόχο να αναδείξει τη μεσογειακή διατροφή όχι μόνο ως πρότυπο υγείας και μακροζωίας, αλλά και ως μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης, πολιτιστικής ταυτότητας και τουριστικής εξωστρέφειας.
Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου, στις 14 Οκτωβρίου, τα φώτα στράφηκαν στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, όπου πραγματοποιήθηκε το Γαστρονομικό Φεστιβάλ. Η εκδήλωση ήταν ανοιχτή τόσο για τους συνέδρους, που ταξίδεψαν από όλο τον κόσμο, όσο και για το κοινό της πόλης και τους επισκέπτες.
Στο φεστιβάλ συμμετείχαν διεθνείς σεφ, οι οποίοι παρουσίασαν σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της Αγοράς μεσογειακές συνταγές, αξιοποιώντας προϊόντα τοπικών παραγωγών και νέων δημιουργών της μεσσηνιακής κουζίνας. Η Αγορά της Καλαμάτας, μετατράπηκε σε έναν ζωντανό χώρο γευστικής εμπειρίας, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει αυθεντικά προϊόντα και να γνωρίσει από κοντά τη φιλοσοφία της μεσογειακής διατροφής.
Στην καρδιά του Φεστιβάλ Γαστρονομίας, στήθηκε η έκθεση MESSINIA TERROIRS, σε δύο μεγάλα τραπέζια γευσιγνωσίας προβλήθηκαν και παρουσιάστηκαν τα κρασιά της Μεσσηνίας στο κοινό και τους επισκέπτες. Συνολικά, παρουσιάστηκαν 15 διαφορετικοί Μεσσηνιακοί οίνοι, από 15 παραγωγούς μέλη του Messinia Terroirs.
