Ειδικότερα, μεταξύ 2014 και 2023, η οινοποιήσιμη έκταση μειώθηκε από 99.472 σε 87.848 εκτάρια, καταγράφοντας πτώση περίπου 12%. Παράλληλα, το ποσοστό αμπελιών άνω των 20 ετών αυξήθηκε στο 36%, υπερδιπλάσιο από το θεωρούμενο υγιές όριο. Η γήρανση του φυτικού κεφαλαίου και η συρρίκνωση του αμπελώνα οδήγησαν σε σημαντική μείωση της παραγωγής: ο τρύγος του 2023 ήταν ο μικρότερος των τελευταίων 20 ετών, ενώ η οινοπαραγωγή υποχώρησε στα 0,93 δισ. Λίτρα, 21% κάτω από τα επίπεδα του 2014.
Αύξηση κόστους – Πίεση στα περιθώρια
Την ίδια περίοδο, το κόστος παραγωγής σχεδόν διπλασιάστηκε, ξεπερνώντας κατά πολύ τον πληθωρισμό και τους δείκτες τιμών παραγωγού. Με χαμηλότερες αποδόσεις και περιορισμένη δυνατότητα αύξησης τιμών, οι παραγωγοί βλέπουν τα περιθώρια να συρρικνώνονται δραματικά. Το 2023 μόνο το 8% των επιχειρήσεων εμφάνισε κερδοφορία, ενώ το 43% κατέγραψε ζημιές. Το καθαρό εισόδημα ανά εκτάριο μειώθηκε σχεδόν 37% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 10.951 δολάρια.
Παράλληλα, οι πιέσεις αυτές οδηγούν σε βαθιά δομική αλλαγή: σχεδόν το ένα τρίτο των πρωτογενών παραγωγών εγκατέλειψε τον κλάδο μέσα στη δεκαετία, με περίπου 100 παραγωγούς ετησίως να εξέρχονται, κυρίως μικρές εκμεταλλεύσεις που δεν μπορούν να απορροφήσουν το αυξανόμενο κόστος.
Σημαντικός πυλώνας της οικονομίας, παρά τις δυσκολίες
Παρά τα προβλήματα, ο κλάδος παραμένει κρίσιμος για την οικονομία της Νότιας Αφρικής: συνεισφέρει περίπου 3,34 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ (0,9%), στηρίζει περισσότερες από 270.000 θέσεις εργασίας και αποφέρει πάνω από 1,11 δισ. δολάρια σε εισοδήματα νοικοκυριών. Οι πολλαπλασιαστικές του επιδράσεις υπερβαίνουν τον εθνικό μέσο όρο, δείχνοντας πόσο βαθιά ριζωμένος είναι στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας.
Το βλέμμα στο μέλλον
Εν κατακλείδι, η FTI Consulting προειδοποιεί ότι ο κλάδος εισέρχεται σε έναν «αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο πίεσης», ο οποίος δύσκολα θα ανακοπεί χωρίς σημαντικές επενδύσεις στον επαναφυτευμένο αμπελώνα, εξορθολογισμό του κόστους και ενίσχυση της βιωσιμότητας των μικρότερων παραγωγών. Δεδομένης της σημαντικής του συμβολής στην οικονομία και την απασχόληση, ο κλάδος αναμένεται να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων για φορολογικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις στο άμεσο μέλλον.























