Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Oινοποιείο 1.900 ετών ανακαλύφθηκε στην κοιλάδα του Ροδανού της Γαλλίας

Ως πατρίδα των Châteauneuf-du-Pape, Cornas, Condrieu και άλλων παγκοσμίως καταξιωμένων κρασιών, η κοιλάδα του Ροδανού της Γαλλίας είναι μια διάσημη οινοποιητική περιοχή. Είναι επίσης μια αρχαία περιοχή και, όπως πρόσφατα έγινε γνωστό, κρύβει μερικά μυστικά αιώνων.

Το περασμένο Νοέμβριο, το Ινστιτούτο Εθνικών Αρχαιολογικών Προληπτικών Ερευνών (INRAP), υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, ανακοίνωσε ότι οι αρχαιολόγοι του ανακάλυψαν ένα αρχαίο οινοποιείο κοντά στην πόλη Laveyron στο τμήμα Drôme του Ροδανού. Ξεκινώντας τις ανασκαφές τους τον Μάιο του 2023, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τα ερείπια σε μια τοποθεσία 4 στρεμμάτων που πρόκειται να γίνει χώρος στάθμευσης μεγάλων οχημάτων της Saica Group, κορυφαίου κατασκευαστή ανακυκλωμένου χαρτιού. Οι ανασκαφές θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο του 2024.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα οποία οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν οι ερευνητές, φαίνεται ότι το οινοποιείο πιθανώς να χρονολογείται στον πρώτο αιώνα μ.Χ., και να χτίστηκε πάνω σε δομές που χρονολογούνται ακόμη παλαιότερα. Σύμφωνα με τον διευθυντή επιχειρήσεων και έρευνας του INRAP, Pascale Réthoré, οι τρύπες στις κολόνες του οινοποιείου ενδέχεται να υποδηλώνουν την παρουσία ενός ξύλινου φράκτη, ο οποίος κατασκευάστηκε από ανθρώπους της εποχής του Σιδηρού και του πολιτισμού La Tène (πιθανώς γύρω στο 50 ή 30 π.Χ.).

Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι για τον τρόπο χρήσης του τόπου εκείνη την περίοδο, αλλά έχουν επίσης εντοπίσει αποδείξεις κεραμικών ντόλιων, αγγεία από πηλό συχνά χρησιμοποιούμενα για την παραγωγή κρασιού, και κομμάτια αμφορέων σε χώματα κοντά στα ερείπια.

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αυγούστου, κάποια στιγμή μεταξύ του 27 π.Χ. και το 14 μ.Χ., οι αρχαίοι Ρωμαίοι πρόσθεσαν μια δομή τριών δωματίων και μια αυλή στην τοποθεσία, μαζί με διαδρόμους και στοές.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ερείπια του οινοποιείου βρίσκονται εντός του εδάφους των Allobroges, ενός γαλλικού λαού που παρήγαγε το “vinum picatum,” ένα αγαπημένο κρασί μεταξύ των αρχαίων Ρωμαίων. Σύμφωνα με τον Réthoré, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί αυτό μέχρις ότου οι ερευνητές αναλύσουν τα υπολείμματα χυμού από τις λεκάνες του οινοποιείου. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να εντοπιστούν σπόροι σταφυλιών σε πηγάδια στον τόπο που θα πραγματοποιηθούν οι ανασκαφές του Ιανουαρίου. Τα σταφύλια πιθανότατα να προέρχονταν από τις βόρειες περιοχές του Ροδανού, σύμφωνα με τον Réthoré.

Παρόλα αυτά, η ανάπτυξη είναι προγραμματισμένη να συνεχιστεί στον τόπο μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφών από τους αρχαιολόγους και την ολοκλήρωση της μελέτης όλων των αποδεικτικών στοιχείων. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι τα ερείπια μπορεί να καταστραφούν.

Πηγή: Wine spectator 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την προηγμένη σειρά ρομπότ R4 που είναι ειδικά σχεδιασμένη για αμπελώνες και οπωρώνες παρουσίασε στην κορυφαία έκθεση αγροτικών μηχανημάτων, Agritechnica, στο Ανόβερο η New...

REPORTS

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να ενταχθούν στην Παρέμβαση Π2-58.5 «Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες» στο πλαίσιο του...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση για την συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση της ΚΕΟΣΟΕ, με σκοπό την ανάδειξη του διαχρονικού έργου της, προγραμματίζει να διοργανώσει, η τελευταία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...