Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Oι συμπαντικές επιρροές βρίσκουν έκφραση στο οινοποιείο Σκλάβος

Το ήπιο προφίλ του Ευρυβιάδη Σκλάβου, που ξεκίνησε να οινοποιεί στην Κεφαλονιά το 1996, συνεχίζοντας δύο γενιές μετά τη μακρά παράδοση της οικογένειας του στο αμπέλι (1919), αποτυπώνεται στην ευγενική και καθαρή έκφραση των κρασιών του ομώνυμου οινοποιείου που προέρχονται από βιολογικά καλλιεργούμενες εκτάσεις και εφαρμογή βιοδυναμικών πρακτικών.

της Μαρίας Γιουρουκέλη

Στο κτήμα Σκλάβου, υπάρχουν προφυλλοξηρικοί αμπελώνες που αγγίζουν και τα 100 έτη φυτεμένοι με τοπικές ποικιλίες της Κεφαλονιάς. Ανάμεσά τους αμπέλια Ρομπόλας, Μοσχάτου, Μοσχατέλας αλλά και Τσαούσι, Βοστιλίδι, Μαυροδάφνη και μερικές ακόμα σπάνιες ποικιλίες του νησιού. Στο φιλόξενο κτήμα Σκλάβου, που βρίσκεται εντός των ορίων της ζώνης καλλιέργειας της Μαυροδάφνης Κεφαλληνίας στην περιοχή της Πάλλης στο Ληξούρι βρέθηκε πρόσφατα η ομάδα του Wine Trails με τον Ευρυβιάδη Σκλάβο να περιγράφει την ολιστική προσέγγιση που ακολουθεί γύρω από το θέμα της ενδυνάμωσης των φυτών μέσα από τη χρήση ομοιοδυναμικών σκευασμάτων αλλά και το άνοιγμα στις θετικές συμπαντικές επιρροές βάσει και του βιοδυναμικού ημερολογίου της Μαρίας Τουν.

Από το 2015 η ατομική επιχείρηση έχει μετατραπεί σε Ε.Π.Ε με την συμμετοχή σε ποσοστό 50% της οικογένειας Ζησιμάτου Σ. και λειτουργεί υπό την επωνυμία ΣΚΛΑΒΟΣ –ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ Ε.Π.Ε., ενώ η δυναμικότητα του οινοποιείου αγγίζει τις 107.000 φιάλες.

Η παραγωγή χαρακτηρίζεται από τις μικρές στρεμματικές αποδόσεις 400 περίπου κιλά το στρέμμα, ενώ στόχος είναι τα επόμενα έτη το σύνολο των παραγόμενων οίνων να προέρχεται από σταφύλια που θα έχουν παραχθεί με τις αρχές της βιολογικής –βιοδυναμικής καλλιέργειας αλλά και νέες εκδοχές γύρω από την ποικιλία της Μαυροδάφνης Κεφαλληνίας. Το 65% των ετικετών του οινοποιείο διατίθεται (Γαλλία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Δανία, Αγγλία, Βέλγιο, Ιταλία, Αυστρία, Κύπρος, Πορτογαλία, Νορβηγία, Ιαπωνία, Αμερική, Καναδά).

Oι ετικέτες του οινοποιείου

–              Οrgion (Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας)

–              Monambeles (Mαυροδάφνη Κεφαλληνίας)

–              Σύνοδος (Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας,  Βοστιλίδι)

–              Vin doux du Soleil (Μοσχάτος Κεφαλληνίας)

–              Efranor (Μοσχατέλα και Βοστιλίδι)

–              Vino di Sasso (Ρομπόλα Κεφαλληνίας)

–              Tsaousi (Τσαούσι)

–              Metagitnion (Βοστιλίδι)

–              Alchymiste rose (Μαυροδάφνης Κεφαλληνίας- Μοσχατέλα)

–              Ζakynthino (Zακυνθινό)

–              Lacomatia (Ρομπόλα Κεφαλονιάς)

–              Muscat Orange (Μοσχάτο Κεφαλονιάς)

–              Vostilidi Orange (Βοστιλίδι)

–              Zakynthino Orange (Zακυνθινό)

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Πιστή στο ετήσιο ραντεβού της, η Central Wine Fair έρχεται τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2024, από τις 12:00 έως τις 21:00, στο ξενοδοχείο Athenaeum...

REPORTS

Με αφορμή το Διεθνές Έτος Αμπέλου και Οίνου που τιμά τα 100 χρόνια δράσης του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, και στο πλαίσιο του...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου θα φιλοξενήσει την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη για την διάλεξη «Ποιος είμαι; Γιατί γράφω; Πώς γράφω;».

REPORTS

Οι Αμερικανοί εισαγωγείς κρασιού, οι σομελιέ και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων προετοιμάζονται για την πιθανή επιστροφή των δασμών στο κρασί μετά τις προεδρικές εκλογές στις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...