Η νέα ποικιλία είναι ενδημική και αποκλειστική στην Φουερτεβεντούρα. Ανακαλύφθηκε έπειτα από μελέτη γενετικού υλικού στελεχών του νησιού που πραγματοποιήθηκαν από την Francesca Fort, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Rovira i Virgili της Ταρραγόνα, η οποία της ανατέθηκε από το Συμβούλιο Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας του Cabildo και την ένωση οινοπαραγωγών Majuelo.
Η νέα ποικιλία είναι αρκετά διαφορετική από τις υπόλοιπες ποικιλίες των Καναρίων Νήσων και “θα μπορούσε να προέρχεται ή να έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, και, σε μικρότερο βαθμό, την Ιβηρική Χερσόνησο”, αναφέρει λεπτομερώς η εμπειρογνώμονας που χρησιμοποίησε τη μικροδορυφορική τεχνική για την έρευνά της.
Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι τέσσερις ποικιλίες που βρέθηκαν (listán prieto, listán negro, palomino fino και beba) παρουσιάζουν μεταλλάξεις, αποδεικνύοντας τη μεγάλη βιοποικιλότητα του αμπελώνα της Φουερτεβεντούρα. Η Dr. Francesca Fort πρόσθεσε ότι “το ενδιαφέρον τώρα είναι να ανοίξει μια νέα γραμμή έρευνας που θα αποδείξει ότι όλες αυτές οι ποικιλίες μπορούν να αντέξουν τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Λόγω των κλιματικών συνθηκών, η Φουερτεβεντούρα αποτελεί ιδανική τοποθεσία για τη συγκεκριμένη μελέτη”.
Τέλος, η διδάκτορας εκτίμησε το έργο των ντόπιων οινοποιών ”Majoreros”, οι οποίοι κατάφεραν να διατηρήσουν για αιώνες αυτή τη μικρή αμπελουργική κληρονομιά, που αποτελεί πλέον πηγή μεγάλης χαράς, όπως λέει η ίδια.
Από την πλευρά του, ο σύμβουλος γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας του Cabildo, David de Vera, επεσήμανε ότι αυτού του είδους η ενδημική ποικιλία “θα δώσει αξία στην παραγωγή ενός μοναδικού τύπου σταφυλιών και κρασιού στον κόσμο”, επιδοκιμάζοντας “μια εξαιρετική δουλειά που έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στη μελέτη του αμπελώνα της Μajorera, με την πρόθεση επίσης του αρμόδιου υπουργείου να της δώσει συνέχεια σε βάθος χρόνου”.
Για το σκοπό αυτό, “πρέπει να συνεχίσουμε την μελέτη αυτού του αποκλειστικού στελέχους. Έχουμε ήδη στα χέρια μας μια εξαίρεση και πρέπει να συνεχίσουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ελέγξουμε εάν υπάρχουν άλλες ποικιλίες στο νησί”.
Από την πλευρά του, ο Samuel Domínguez, πρόεδρος της ένωσης οινοπαραγωγών Majuelo, ευχαρίστησε τους οινοπαραγωγούς που παρείχαν το υλικό για τη μελέτη αυτή, τονίζοντας ότι “τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε να μελετάμε τον παλιό αμπελώνα του νησιού κάνοντας ανάλυση της αντίστασης των διαφορετικών στελεχών στην ξηρασία της Φουερτεβεντούρα.”
Πηγή canarias7.es