Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Mονοποικιλιακό Μαυροτράγανο και αστέρια Michelin ανοίγουν νέους δρόμους για το Κτήμα Γεροβασιλείου

Την επέκταση της καλλιέργειας Μαυροτράγανου μελετά αυτή την περίοδο το Κτήμα Γεροβασιλείου. Αυτή τη στιγμή το Μαυροτράγανο αξιοποιείται αποκλειστικά για την ανάμειξή του με το Λημνιό και το Μαυρούδι στην ετικέτα «Avaton».

Στις βλέψεις του οινολόγου και επικεφαλής του Κτήματος, Βαγγέλη Γεροβασιλείου, είναι να δημιουργήσει μελλοντικά μία μονοποικιλιακή ετικέτα από την εν λόγω ποικιλία. Στις ποικιλίες που αναπτύσσει είναι και το ερυθρό Λημνιό, η παλαιότερη γνωστή ποικιλία σταφυλιού διεθνώς. Το Wine Trails είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει στην Επανομή και επισκεφθεί το οινοποιείο και τις εκτάσεις του Κτήματος Γεροβασιλείου.

Το Κτήμα διατηρεί πειραματικό αμπελώνα στην Επανομή, όπου καλλιεργούνται και δοκιμάζονται 42 διαφορετικές ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες. Η πειραματική αυτή έκταση αποτελεί τον οδηγό για τις επόμενες φυτεύσεις, οινοποιήσεις και ετικέτες του Κτήματος.

Η φετινή χρονιά παρά τις δυσκολίες που παρουσίασε πανελλαδικά λόγω των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών, χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετική» ποσοτικά και ποιοτικά από τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου. «Σε συνθήκες κατά τις οποίες επικρατεί έντονη υγρασία όπως συνέβη φέτος, ασθένειες όπως ο περονόσπορος βρίσκονται σε έξαρση, γεγονός που επηρέασε σημαντικά κυρίως τις περιοχές εκείνες που δεν είχαν εμπειρία στην αντιμετώπισή του, όπως η Κρήτη και ευρύτερα η νησιωτική Ελλάδα. Στον αντίποδα, στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας ο περονόσπορος είναι μία ασθένεια που έχει εμφανιστεί αρκετά χρόνια πριν και επομένως διαθέτουμε την εμπειρία να τον αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Σε ό,τι μας αφορά, η χρονιά παρά το γεγονός ότι έδειξε αρνητικά σημάδια στην αρχή, εξελίχθηκε εξαιρετικά στη συνέχεια, δεδομένου ότι στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου επικράτησε ένα μικρό καλοκαίρι που μας ευνόησε πολύ καθώς και χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν μετά τις βροχοπτώσεις. Αναπτύχθηκαν οι πολυφαινόλες και οι χρωστικές στα κόκκινα σταφύλια και τα αρώματα στις λευκές ποικιλίες».

1.150 στρέμματα ενιαίου αμπελώνα

Η αρχική καλλιέργεια από τον ιδρυτή του Κτήματος, Βαγγέλη Γεροβασιλείου, ήταν 15 στρέμματα και σήμερα οι συνολικά καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή της Επανομής Θεσσαλονίκης ανέρχονται στα 1.150 στρέμματα ενιαίου και ιδιόκτητου αμπελώνα. «Στόχος μας και για τα επόμενα χρόνια είναι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για τον εντοπισμό καλλιεργήσιμης γης στην περιοχή, διότι σταδιακά η ανοικοδόμηση αρχίζει να αλλάζει τα δεδομένα στην Επανομή», αναφέρει από την πλευρά της η Βασιλική Γεροβασιλείου, εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς του Κτήματος και υπεύθυνη marketing.

Αναφερόμενη στο μικροκλίμα της περιοχής, σημείωσε ότι ο αμπελώνας το Κτήματος βρέχεται κατά τα ¾ από θάλασσα, γεγονός που διευκολύνει την ανάπτυξη των καλλιεργούμενων εκτάσεων όπου σε συνδυασμό με τα αέρια ρεύματα που πνέουν στην περιοχή μετριάζεται η ζέστη και επιτυγχάνεται ο φυσικός δροσισμός των εκτάσεων. «Εκτός από την διατήρηση των θερμοκρασιών σε χαμηλά επίπεδα, ο αέρας που πνέει στην περιοχή μας, ενισχύει την ταχεία αποστράγγιση του αμπελώνα μετά από βροχόπτωση και συμβάλλει στην αποφυγή των ασθενειών στα φυτά», συμπλήρωσε.

 

Ο ρόλος των Michelin

 

Σύμφωνα με τη Βασιλική Γεροβασιλείου αυτή την περίοδο γίνονται βήματα εξαγωγών στην Ασία με προσεκτικά μελετημένα βήματα. Σταδιακά οι εξαγωγές σε σημαντικές αγορές για το Κτήμα απευθύνονται πλέον όχι μόνο σε Έλληνες ομογενείς αλλά και σε ντόπιους καταναλωτές, με τα κρασιά να τοποθετούνται σε βραβευμένα με αστέρι Michelin εστιατόρια και τη συμμετοχή αλλά και τις βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμού.

 

 

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

To WSPC σε συνεργασία με τη Winebox διοργανώνει ένα μοναδικό masterclass με τον Charles Duval-Leroy, επικεφαλής του φημισμένου οίκου Champagne Duval-Leroy την Τετάρτη 29...

REPORTS

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης κρασιού που δεν εκσυγχρονίζουν την τεχνολογική τους υποδομή και δεν επενδύουν στην ψηφιακή μετάβαση φαίνεται πως θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν...

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...