Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

H αφαίρεση αλκοόλης σε οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη και ΠΓΕ Κυκλάδες σε ημερίδα στις 20 Ιουνίου

Στο πλαίσιο διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, η ΚΕΟΣΟΕ και τα μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας “OINOS”, διοργανώνουν Ημερίδα στις 20 Ιουνίου 2025 και ώρα 12:00 στο συνεδριακό κέντρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων “SANTO WINES” με θέμα την αφαίρεση της αλκοόλης σε οίνους ΠΟΠ Σαντορίνης και ΠΓΕ κυκλάδες.

Στο πλαίσιο του Μέτρου 16 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ του ΠΑΑ και του υπομέτρου 16.2 «Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας»,  ιδρύθηκε Επιχειρησιακή Ομάδα, με Συντονιστή Φορέα τον Κλαδικό Εθνικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) και μέλη, τον Ερευνητικό Φορέα Πανεπιστήμιο Πατρών – Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής, τον Παραγωγικό φορέα  Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων  (SANTOWINES) και τον Διαμεσολαβητή Καινοτομίας Master AE (Κέντρο κατάρτισης και Συμβουλευτικής), με σκοπό την  ανάπτυξη και την πιλοτική εφαρμογή  μεθόδου μη οινοπνευματικής οινοποίησης (παραγωγή οίνων με ολική ή μερική αφαίρεση αλκοόλης), που  θα συμβάλλει :

•      στην παραγωγή ενός νέου τύπου οίνου που διατηρεί τα oργανοληπτικά/

αρωματικά χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει μειωμένες θερμίδες,

•      στην κατανάλωση από άτομα που δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν

αλκοόλ λόγω  προβλημάτων υγείας και

•      στην προσφορά περισσότερων ισχυρισμών υγείας

 

Η προτεινόμενη από το Πανεπιστήμιο Πατρών τεχνολογία είναι μιακαινοτόμος τεχνολογία μη θερμικής επεξεργασίας που μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε αλκοολικό διάλυμα,  στο οποίο η συγκέντρωση αλκοόλης προέρχεται από τη ζύμωση (όπως οίνος και μπύρα) ή/και απόσταξη (όπως το τσίπουρο  και το ουίσκι).  Η μέθοδος αξιοποιεί προηγμένες τεχνολογίες ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και μικρορρευμάτων που εφαρμόζονται απευθείας στο τελικό προϊόν οινοποίησης.

Η τεχνολογία αυτή όχι μόνο μειώνει την περιεκτικότητα σε αλκοόλη στους οίνους σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και διατηρεί τον ξηρό χαρακτήρα των κρασιών και των κύριων οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (όπως γεύση και άρωμα), αλλά αυξάνει επίσης τα επίπεδα  ρεσβερατρόλης στα ερυθρά κρασιά και τον αντιοξειδωτικό χαρακτήρα τους.

Παράλληλα ο οίνος που παράγεται διαθέτει μειωμένες θερμίδες, μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ λόγω προβλημάτων υγείας και μπορεί να προσφέρει περισσότερους ισχυρισμούς υγείας.

Με την ανωτέρω διαδικασία, έχουν ήδη παραχθεί πειραματικά, ο λευκός οίνος ΠΟΠ Σαντορίνη Ασύρτικο και ΠΟΠ Σαντορίνη Νυχτέρι, καθώς και οι ερυθροί οίνοι ΠΓΕ Κυκλάδες Μανδηλαριά και ΠΓΕ Κυκλάδες Μαυροτράγανο.

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στις 15 Ιουνίου 2025, ο εμβληματικός Φάρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πλημμύρισε με αρώματα, χρώματα και νότες ροζέ κρασιού, φιλοξενώντας για ακόμη...

REPORTS

O σπόρος για την ανάδειξη του πολυποίκιλου μεσσηνιακού αμπελώνα μπήκε το 2023, μέσω του πρώτου Messinia Terroirs Wine Festival. Φέτος, το διαδραστικό οινικό φεστιβάλ...

REPORTS

Η νέα εγκατάσταση αποσκοπεί στη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για επιλογές με χαμηλότερο αλκοόλ και καινοτόμα...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με τα ροζέ κρασιά να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οινοποιητικές προσπάθειες των τελευταίων ετών στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν ενταθεί, εισάγοντας μάλιστα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στις 15 Ιουνίου 2025, ο εμβληματικός Φάρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πλημμύρισε με αρώματα, χρώματα και νότες ροζέ κρασιού, φιλοξενώντας για ακόμη...

REPORTS

O σπόρος για την ανάδειξη του πολυποίκιλου μεσσηνιακού αμπελώνα μπήκε το 2023, μέσω του πρώτου Messinia Terroirs Wine Festival. Φέτος, το διαδραστικό οινικό φεστιβάλ...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Πιο όψιμη κατά περίπου 3-4 ημέρες αναμένεται η φετινή χρονιά σε σχέση με το 2024 στους αμπελώνες της Κρήτης σύμφωνα με νέο δελτίο γεωργικών...

REPORTS

Τα τελευταία χρόνια, οι οινοποιοί στη Γαλλία εξερευνούν νέες μεθόδους για τον προσδιορισμό της βέλτιστης ημερομηνίας συγκομιδής των σταφυλιών, με στόχο την παραγωγή οίνων...