Κάθε χρόνο, από το 1988, οι συντάκτες του Wine Spectator ερευνούν τα κρασιά που αξιολογήθηκαν τους προηγούμενους 12 μήνες και επιλέγουν τα κορυφαία 100, με βάση την ποιότητα, την αξία, τη διαθεσιμότητα και τον ενθουσιασμό. Αυτή η ετήσια λίστα τιμά επιτυχημένα οινοποιεία, περιοχές και σοδειές σε όλο τον κόσμο.
Από το ντεμπούτο, το 1988, το περιοδικό αξιολογεί νέες περιοχές, σταφύλια και στυλ εντάσσοντας τα στη λίστα με τα Top 100, όπου οι συντάκτες της έκδοσης επιλέγουν τα πιο συναρπαστικά κρασιά από τα χιλιάδες που εξέτασαν με γευστικές δοκιμές κατά τη διάρκεια της χρονιάς. «Αυτά τα κρασιά αποτελούν μια ποικιλόμορφη ομάδα – που κυμαίνονται από αναδυόμενες ετικέτες και περιοχές έως παραδοσιακά κτήματα που εξερευνούν νέες κατευθύνσεις – και όλα δημιουργούν τον ενθουσιασμό που ονομάζουμε “X-factor”», αναφέρουν οι συντελεστές της έκδοσης. Μάλιστα, ξεκαθαρίζουν ότι στα κριτήρια επιλογής είναι η ποιότητα (με βάση τη βαθμολογία), η αξία (βάσει της τιμής) και η διαθεσιμότητα (με βάση τον αριθμό των κιβωτίων που είτε έγιναν είτε εισήχθησαν στις ΗΠΑ). Αυτά τα κριτήρια εφαρμόζονται στα κρασιά που βαθμολογούνται με εξαιρετική βαθμολογία (90 βαθμοί ή υψηλότεροι στην κλίμακα 100 βαθμών του Wine Spectator) κάθε χρόνο για τον προσδιορισμό των κορυφαίων 100.
«Καθώς πολλά κρασιά παράγονται σε περιορισμένες ποσότητες και δεν είναι διαθέσιμα σε κάθε αγορά, το Top 100 μας δεν είναι μια «λίστα αγορών», αλλά μάλλον ένας οδηγός για τα οινοποιεία που πρέπει να παρακολουθήσετε στο μέλλον – μια αντανάκλαση των παραγωγών και των κρασιών.», αναφέρει το Wine Spectator, λίγο πριν τα αποκαλυπτήρια της διάσημης λίστας τους.