Αμπελουργοί στην Ardèche αποφάσισαν να θάψουν τα κρασιά τους στην καρδιά της σπηλιάς Saint-Marcel d’Ardèche, η οποία έχει χαρακτηριστεί φυσική κληρονομιά του Gorges της Ardèche. Στην αίθουσα της “Παρθένου”, βάθους 80 μέτρων, έχει σχεδιαστεί ένας χώρος ειδικά για ωρίμανση κρασιού, στον οποίο οι συνθήκες είναι “ιδανικές” : «80 μέτρα υπόγεια, με τον ασβεστόλιθο «Urgonien», σε επαφή με την άργιλο του terroir, που έχει τοποθετηθεί εκεί από τη φύση, σε ατμόσφαιρα πάντα υγρή (86%), σε σταθερή θερμοκρασία (13°C) και σε απόλυτο σκοτάδι».
Μεταξύ των οινοπαραγωγών που αναζητούν τέτοιου είδους περιπέτεια, βρίσκεται ο Raphaël Pommier, από το οινοποιείο Notre-Lady de Cousignac, που ανήκει στον οίκο Ogier από το 2004. Επέλεξε την ετικέτα Côtes-du-Rhône Village Βiο 2014 για παλαίωση σε βαρέλι 300 λίτρων. “Στόχος είναι τα κρασιά αυτά να αποκτήσουν βάθος και μεταλλική έκφραση”, αναφέρει ο οίκος Ogier.
Κάποιο καιρό πριν, κάποιες φιάλες οινοπαραγωγών που συμμετείχαν στο εγχείρημα ανέβηκαν ξανά στην επιφάνεια και δοκιμάστηκαν από ειδικούς. Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι η μέθοδος δίνει στρογγυλάδα, φρούτο ενώ κρατάει την φρεσκάδα στα κρασιά, που σημαίνει ότι θα ωριμάσουν με πιο αργούς ρυθμούς.
Διαβάζοντας τα στοιχεία αυτά από το σχετικό άρθρο, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η τεχνική αυτή αποδεικνύεται ενδιαφέρουσα, λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους που δημιουργεί ειδικές συνθήκες. Η διαπίστωση κατά τη δοκιμή διατήρησης της φρεσκάδας και του φρούτου είναι πιθανό να σχετίζεται με τη σταθερή διατήρηση χαμηλής θερμοκρασίας, αλλά και με την κυκλοφορία του αέρα στο χώρο. Η πολύ υψηλή υγρασία όμως σε συνδυασμό με τη χαμηλή θερμοκρασία, μπορεί να προκαλέσει μια σχετική ανησυχία κυρίως όσον αφορά την παλαίωση σε βαρέλια, λόγω αυξημένης εκχύλισης αρωμάτων ξύλου. Όλα αυτά όμως, όπως και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, αποτελούν δεδομένα προς ανάλυση και εξαρτώνται από το τί κρασιά επιθυμεί να κάνει ο κάθε οινοπαραγωγός.
Mε στοιχεία από vitisphere.com