Ο Φλεβάρης και ο Μάρτιος ,θα λέγαμε πως είναι προεόρτιοι της έναρξης καλλιεργητικής περιόδου της αμπέλου. Η έναρξη αυτή σηματοδοτείται με το φαινόμενο της δακρύρροιας, το οποίο λαμβάνει χώρο όταν οι θερμοκρασίες ανέρχονται στους 8-12oC . Με τον όρο «δακρύρροια» εννοούμε την εκροή χυμού από τις τομές που προκλήθηκαν πρόσφατα, εξαιτίας του χειμερινού κλαδέματος καρποφορίας. Το φαινόμενο αυτό, είθισται στην άμπελο να διαρκεί περισσότερο από ότι στα άλλα καρποφόρα δέντρα λόγω των ευρύπορων αγγείων που το πρέμνο φέρει.
Η δακρύρροια είναι εντονότερη σε νεαρά πρέμνα αλλά και σε σχήματα αυστηρού κλαδέματος. Το σημαντικό είναι πως το φαινόμενο αυτό αποτελεί ένα προβλαστικό στάδιο της αμπέλου κι έπεται εκείνο της εκβλάστησης των λανθανόντων οφθαλμών.
Τους δύο αυτούς μήνες έχουμε την προεκβλάστηση των λανθανόντων οφθαλμών και την κινητοποίηση των αποθησαυρισμένων ουσιών. Ακολουθεί, το επόμενο διάστημα, η εκβλάστηση λανθανόντων οφθαλμών, όπου η ταχύτητα και ο χρόνος αυτής, εξαρτάται από την ποικιλία και τις θερμοκρασίες ανά περιοχή.
Από άποψη αμπελουργικών εργασιών είναι δύο δραστήριοι μήνες κατά τους οποίους έχουμε το χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας που στα νεότερα πρέμνα γίνονται πιο μετά λόγω ζωηρότητας τους («πετάνε» γρηγορότερα βλαστούς). Επίσης ,λαμβάνουν χώρα λιπάνσεις που είτε κρίνονται απαραίτητες εδαφολογικά είτε αφορούν λιπάσματα που απαιτούν χρόνο απορρόφησης από το έδαφος.