Τα τελευταία χρόνια, όσοι ασχολούνται µε τον πρωτογενή τοµέα έρχονται αντιµέτωποι µε τις συνέπειες των απότοµων αλλαγών του καιρού, αλλά και µε καταστάσεις πρωτόγνωρες, που αρχίζουν δυστυχώς να επαναλαµβάνονται µε όλο και µεγαλύτερη συχνότητα: Ζέστη και σχετικά λίγες βροχές και χιόνια το χειµώνα, κρύο και σφοδρές βροχοπτώσεις την άνοιξη και απότοµες θερµοκρασιακές αλλαγές και βροχοπτώσεις τα καλοκαίρια, είναι µερικά από αυτά.
Αποτέλεσµα: Περιοχές όπου ο περονόσπορος ήταν άγνωστος, να κινδυνεύουν να χάσουν την παραγωγή τους, το ωίδιο να απειλεί τους αµπελώνες όλης της χώρας, η φόµοψη να αρχίζει να αποτελεί σοβαρό πρόβληµα και τα έντοµα (ευδεµίδα, ακάρεα, κοκκοειδή) να βρίσκουν τη χαρά τους.
To φούσκωµα των οφθαλµών το 2023 ξεκίνησε σχετικά πρώιµα στις περισσότερες περιοχές, λόγω των σχετικά καλών θερµοκρασιών του χειµώνα και των αρχών της άνοιξης. Όµως, ο βροχερός και σχετικά ψυχρός Απρίλης και ο επίσης βροχερός και ψυχρός Μάης, καθυστέρησαν την έκπτυξη και ευνόησαν την εµφάνιση κηλίδων λαδιάς σε όλες τις αµπελουργικές περιοχές της Ελλάδας. Οι καθηµερινές βροχοπτώσεις του Μάη και των αρχών του Ιούνη οδήγησαν σε έξαρση των προσβολών του περονοσπόρου και σε καταστροφή, µερική ή ολική, της παραγωγής σε πολλές περιοχές. Ιδιαίτερα οι βιολογικοί αµπελώνες είναι αυτοί µε τα περισσότερα προβλήµατα.
Αλλά και το ωίδιο στην ανθοφορία και ιδίως µετά την καρπόδεση αρχίζει να απειλεί την παραγωγή, υποβαθµίζοντας και την ποιότητά της, ενώ και η φόµοψη, γίνεται πρόβληµα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχή. Παράλληλα, και ο πληθυσµός των εντόµων (ευδεµίδα, ακάρεα, κοκκοειδή), λόγω του ήπιου χειµώνα αυξάνει και οδηγεί σε επαγρύπνηση τον αµπελουργικό κόσµο.
Η σηµασία του terroir-οινοπεδίου, οι εφαρµοζόµενες καλλιεργητικές τεχνικές και κυρίως τα θερινά κλαδέµατα (βλαστολόγηµα, µασχάλες, ξεφύλλισµα) σε συνδυασµό µε την έγκαιρη φυτοπροστασία, αναδεικνύονται σε ρυθµιστές της αντιµετώπισης των παθογόνων και της διάσωσης της φετινής παραγωγής. Η οψίµηση του τρύγου, µε βάση τις ηµεροµηνίες εµφάνισης της άνθησης, είναι επίσης δεδοµένη στις περισσότερες αµπελουργικές περιοχές, εκτός εάν οι συνθήκες του καλοκαιριού και η µειωµένη παραγωγή λόγω των ασθενειών επιτρέψουν την γρηγορότερη εµφάνιση του περκασµού και της ωρίµανσης.
Από την άλλη, οι συνεχείς επεµβάσεις για την καταπολέµηση των εχθρών και ασθενειών αυξάνει πολύ το κόστος παραγωγής, αφού ήδη οι αµπελουργοί έχουν προβεί σε διπλάσιο αριθµό επεµβάσεων σε σχέση µε την αντίστοιχη περσυνή περίοδο, ενώ και το κόστος των θερινών επεµβάσεων (βλαστολόγηµα, µασχάλες, ξεφύλλισµα, κορυφολόγηµα) θα είναι αυξηµένο, ιδιαίτερα στη βόρεια χώρα. Ας ελπίσουµε ότι οι συνθήκες στη συνέχεια θα βελτιωθούν και θα έχουµε έναν µικρότερο, αλλά ποιοτικό τρύγο.
Διαβάστε την συνέχεια στο Wine Trails που κυκλοφορεί το Σάββατο 17/06/2023 μαζί με την Agrenda στα περίπτερα όλης της χώρας…