Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της προστασίας του ΠΟΠ και ΠΓΕ οίνου

Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της προστασίας των ιδιαιτεροτήτων του αμπελοοινικού τομέα κατά τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για τις γεωγραφικές ενδείξεις (ΓE) και απέρριψε την ανάθεση της διαχείρισης των σημάτων ποιότητας στο γραφείο για την προστασία σημάτων της ΕΕ.

Ενώ η νομοθετική μεταρρύθμιση των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ) ανησυχεί τον αμπελοοινικό τομέα εδώ και αρκετούς μήνες, στις 20 Απριλίου, η ευρωβουλευτής Irène Tolleret, από το κόμμα Renew Europe, ικανοποίησε την Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων, τα μέλη του ψήφισαν ομόφωνα τη διατήρηση των διατάξεων σχετικά με τις ΓΕ για το κρασί στον κανονισμό για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ). «Οι διατάξεις αυτές περιλαμβάνουν κεφάλαια για τη βιωσιμότητα, γενικές αρχές προστασίας, γενικούς όρους, ομώνυμα, επισήμανση και σχέσεις με τα εμπορικά σήματα», αναφέρει η ευρωβουλευτής, ελπίζοντας ότι αυτός ο συμβιβασμός θα επιτρέψει στο Κοινοβούλιο να λάβει θέση ισχύος κατά τις τριμερείς διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

 

Επόμενο βήμα 31 Μαΐου

Ένα άλλο σημείο το οποίο ψηφίστηκε: η μη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων για τους οίνους με ΓΕ στο EUIPO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την πνευματική ιδιοκτησία των εμπορικών σημάτων). «Δηλώσαμε δυνατά και ξεκάθαρα ότι οι ΓΕ δεν είναι απλώς εμπορικά σήματα, αλλά ότι έχουν και αγρονομική διάσταση και ότι η διαχείρισή τους πρέπει να παραμείνει στα χέρια της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με αυτήν την ψηφοφορία, ελπίζουμε να αποφύγουμε τις συγκρούσεις συμφερόντων που θα μπορούσε να οδηγήσει η ανάθεση της διοίκησης σε μια εταιρεία που χρηματοδοτείται από επωνυμίες», συνεχίζει η Irène Tolleret, η οποία υπενθυμίζει ότι αρχικά, οι ΓΕ ήταν μια γαλλική πολιτική που επεκτάθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Λειτουργεί πολύ καλά και αποφέρει 75 δισεκατομμύρια ευρώ συμβάλλοντας στην τουριστική ελκυστικότητα στην ΕΕ. Δεν υπάρχει λοιπόν κανένας νόμιμος λόγος που να δικαιολογεί μια ριζική αλλαγή στη διαχείριση των ποιοτικών σημάτων», προσθέτει.

Οι οργανισμοί του τομέα, η oriGIn UE και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Οίνων Προέλευσης (Efow), χαιρετίζουν αυτή τη θέση που θα «ενδυναμώσει το σύστημα Γεωγραφικών Ενδείξεων της ΕΕ» χωρίς να αναθέτει σε εξωτερικούς συνεργάτες τη διαχείρισή του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επιχειρήσεων Οίνου (CEEV) επίσης δηλώνει ότι: «Εξασφαλίζει τις ιδιαιτερότητες του κρασιού στην ΚΟΑ, ενώ αξιοποιεί στο έπακρο την ενσωμάτωση του οίνου στην οριζόντια νομοθεσία για τα τρόφιμα», μέσω του προέδρου της Mauricio González Gordon, καλώντας τώρα το Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επικυρώσουν αυτή την προσέγγιση στην ολομέλεια.

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η βιωσιμότητα έχει πλέον καθιερωθεί ως σημαντικό ζήτημα στη διεθνή οινική αγορά, με πολλούς παραγωγούς να τονίζουν τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές τους....

REPORTS

Η LVMH Vins d'Exception αναδιοργανώνει την ομάδα ανώτερων στελεχών της σε όλα τα κτήματά της, με μια σειρά από ανώτερους διορισμούς, καθώς ο Mathieu...

REPORTS

Στην αγορά 838.717 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας Κτήμα Λαζαρίδη προχώρησε η Ολυμπία Συμμετοχών, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται πλέον στο 12,70%.

REPORTS

Η αγορά των εκλεκτών οίνων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, με την παγκόσμια ζήτηση να παραμένει υποτονική και τις τιμές υπό πίεση.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Νέο συμβόλαιο τιμής στο κρασί με συνέπεια στον πολιτισμό προωθεί ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου. Άνοιγμα στο σύνολο των συντελεστών του κλάδου υπόσχεται ο νέος...

REPORTS

Μια νέα εξέλιξη στη γεωργική τεχνολογία προέκυψε από την Κίνα, όπου μια εταιρεία παρουσίασε ένα ρομπότ ζιζανιοκτονίας με λέιζερ που έχει σχεδιαστεί για να...

REPORTS

Στην αγορά 838.717 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας Κτήμα Λαζαρίδη προχώρησε η Ολυμπία Συμμετοχών, με το ποσοστό της να διαμορφώνεται πλέον στο 12,70%.

REPORTS

Η αγορά των εκλεκτών οίνων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, με την παγκόσμια ζήτηση να παραμένει υποτονική και τις τιμές υπό πίεση.