«Πρόκειται για μία ιδιωτική αμπελουργική συλλογή. Σταδιακά συλλέξαμε 40 υποκείμενα, τα φυτεύσαμε και πλέον συζητάμε με εκπροσώπους πανεπιστημίων για να έχουμε επιστημονική αποτύπωση των συγκεκριμένων καλλιεργειών. Επιθυμία μας είναι να δούμε πώς προσαρμόζονται συγκεκριμένες ποικιλίες στο δικό μας κλίμα, με μικρονοινοποιήσεις που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε».
Στοιχεία συμπεριφοράς των ποικιλιών μέσω μικροοινοποίησης
Σύμφωνα με την κυρία Τριανταφυλλοπούλου το Κτήμα έχει θέσει στο επίκεντρο το λευκό και το ερυθρό Αηδάνι. «Το δικό μας το εγχείρημα θα μπορούσε να δώσει την δυνατότητα στην επιστημονική κοινότητα, στοιχεία για το πώς συμπεριφέρεται μία ποικιλία στην περιοχή μέσα από την διαδικασία της μικροοινοποίησης. Επίσης θα μπορούσε η κίνηση αυτή μας προσφέρει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε έναν πειραματικό αμπελώνα για την εισαγωγή νέων ποικιλιών στην Κω. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που απαιτεί πολύ χρόνο και κόπο, ενώ όλες οι διαδικασίες πραγματοποιούνται χειρωνακτικά. Η συνολική έκταση του πειραματικού αμπελώνα ανέρχεται στο 1,5 στρέμμα».
Σε ό,τι αφορά το Αηδάνι, στόχευση του Κτήματος είναι να έρθει η καλλιέργειά του στην Κω τα επόμενα χρόνια. «Ειδικά το λευκό Αηδάνι προσφέρει μακρά πορεία ωρίμανσης, διότι υπό κανονικές συνθήκες, με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής περιορίζεται ο χρόνος ωρίμανσης. Αναζητούμε ποικιλίες που είναι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή, ιδιότητα την οποία παρουσιάζει το λευκό Αηδάνι αλλά και το ερυθρό». Μεταξύ των ποικιλιών που έχουν φυτευτεί στην εν λόγω αμπελουργική συλλογή εκτός από το Αηδάνι είναι ο Ροδίτης, το Σαββατιανό, το Βιδιανό, το Αγιωργίτικο και αρκετές ακόμη».
Με ρίζες στον τουρισμό και αναζήτηση για ένα προϊόν που θα προβάλει την Κω
Το Κτήμα Ακράνι αποτελεί μία οικογενειακή επιχείρηση, προερχόμενη από επιχειρηματίες με δραστηριότητα στον τομέα της φιλοξενίας και των ξενοδοχείων. «Επιθυμία μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που θα παρουσιάζει το πρόσωπο της Κω προς τα έξω. Είναι χαρακτηριστικό ότι φυτέψαμε πρώτοι Μαλαγουζιά στο νησί», επισημαίνει η κυρία Τριανταφυλλοπούλου.
Το οινοποιείο των Δωδεκανήσων βρίσκεται σε ημιορεινή περιοχή, κοντά στη θάλασσα, συνθήκες που το βοηθούν στην οινοποίησή των αξιοποιούμενων ποικιλιών. «Το 1996 φυτέψαμε τα πρώτα 20 στρέμματα και σήμερα διαθέτουμε 120 στρέμματα βιολογικής καλλιέργειας. Το οινοποιείο μας είναι ανάμεσα στα 5 με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Ελλάδα, λόγω των καταβολών μας στον τουρισμό, γεγονός που μας βοήθησε να οργανώσουμε αποτελεσματικότερα τις υπηρεσίες που προσφέρουμε σε συνδυασμό με τοπικά προϊόντα όπως το τυρί, το μέλι, το παξιμάδι. Το 2007 καταθέσαμε τον φάκελο για την ονομασία ΠΓΕ Κως για όλες τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στο νησί», εξηγεί η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου. Οι κύριες ποικιλίες που οινοποιεί σήμερα, είναι η Μαλαγουζιά, το Αθήρι και το Ασύρτικο με τις στρεμματικές αποδόσεις να ανέρχονται μεσοσταθμικά σε περίπου 1.000 κιλά ανά στρέμμα.