Χωρίς κοινή γλώσσα, η περιγραφή της αγάπης μπορεί να είναι δύσκολη. Ομοίως, η συζήτηση για το κρασί μπορεί να είναι περίπλοκη χωρίς κοινή γλώσσα, ειδικά όταν αναφέρεται σε αρώματα και γεύσεις. Καθώς η οινική κουλτούρα της Αμερικής αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1970, οι συγγραφείς και οι οινοποιοί δημιούργησαν το δικό τους λεξιλόγιο. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, οι οινολόγοι άρχισαν να συζητούν το κρασί με αισθητηριακούς όρους. Και το 1984, με την επιθυμία να δημιουργήσει ένα κοινό σύστημα, η Ann Noble, PhD, καθηγήτρια οινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Davis, οργάνωσε περιγραφές κρασιού στον πρώτο τροχό αρώματος κρασιού.
Με αυτή τη σειρά περιγραφικών όρων κρασιού, η Noble έχει βοηθήσει αμέτρητους λάτρεις του κρασιού να βρουν τη φωνή τους. «Από ακαδημαϊκή άποψη, είχε τεράστια επιρροή», λέει η Dawnine Dyer, μια πρωτοπόρος οινοποιός με έδρα το Calistoga της Καλιφόρνια. «Ήταν σίγουρα από τις πρώτες που άρχισε να εφαρμόζει κάποια πραγματική πειθαρχία στην όλη ιδέα της αισθητηριακής επιστήμης στο κρασί.
Από τότε, ο Τροχός έχει χρωματιστεί και μεταφραστεί σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες. Για τη Noble, η οποία μεγάλωσε μυρίζοντας πασχαλιές και βάλτους κοντά στη γενέτειρά της στη Μασαχουσέτη, είναι μέρος μιας προσπάθειας να κάνει τους ανθρώπους να εμπιστευτούν τη μύτη τους.
Στόχος της Noble ήταν να καταφέρει να επικοινωνήσει δηλαδή να βρει το κατάλληλο λεξιλόγιο για να εκφραστεί με λέξεις η μυρωδιά και η γεύση. Η ίδια, οδηγούνταν από το άκουσμα στη μύτη της, «ο καθένας μπορεί να ακούσει τη μύτη του». Εκείνο που τονίζει είναι πως ο δοκιμαστής συμμετέχει στο κρασί, γίνεται μέρος αυτού ώστε να καταλάβει αν αυτό που μυρίζει είναι βανίλια ή ροδάκινο. «Η διαδικασία δεν είναι παθητική», υπογραμμίζει.
Ο τροχός του αρώματος ήταν ένα εργαλείο που έδωσε στους ανθρώπους μια αρχή για να έχουν ουσιαστικές κοινές συζητήσεις για το κρασί, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι περιγραφικοί δείκτες που δεν υπάρχουν στον τροχό. «Όπου κι αν δίδασκα στον κόσμο, κάθε φορά, κάποιος πάντα έβρισκε κάποια λέξη για την οποία δεν είχα πρότυπο, που δεν ήταν στον Τροχό του Αρώματος, αλλά ήταν τέλεια για να περιγράψει το κρασί»
Πηγή: WineEnthousiast.com