«Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μου πηγαίνει στην Ευρώπη, ειδικά στους Ρουμάνους αδελφούς μας», είπε ο Τρόντσιου στο Γαλλικό Πρακτορείο καθισμένος στον αμπελώνα του, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από τα ουκρανικά σύνορα.
Η Μολδαβία – μια μικρή πρώην σοβιετική δημοκρατία περίπου 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία και μεταξύ των 20 μεγαλύτερων παραγωγών κρασιού στον κόσμο – επιδιώκει εδώ και καιρό στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη.
Αυτό έχει πλέον μετριάσει τον αντίκτυπο του πολέμου, καθώς η βιομηχανία αγωνίζεται με τις αυξανόμενες τιμές των πρώτων υλών και την έλλειψη Ουκρανών καταναλωτών. «Η ρωσική αγορά ήταν η παραδοσιακή μας αγορά… Στην ΕΕ μπορείς να χρεώσεις υψηλότερες τιμές για το κρασί, αλλά εκεί η εστίαση είναι στην ποιότητα», είπε ο Τρόντσιου.
Η οικογένειά του φτιάχνει κρασί εδώ και τέσσερις γενιές και ελπίζει να παραδώσει την επιχείρησή του στους γιους του που εργάζονται στο εξωτερικό. «Γεωγραφικά και ως άνθρωπος είμαι φιλοευρωπαίος, ναι», είπε. Η Μολδαβία που επιδιώκει ισχυρότερους ευρωπαϊκούς δεσμούς έχει εξοργίσει τη Μόσχα και οδήγησε σε δύο ρωσικά εμπάργκο το 2006 και το 2013.
Αυτά ώθησαν τη χώρα πιο δυτικά με την ΕΕ να απελευθερώνει την αγορά της για τα κρασιά της Μολδαβίας και να υπογράφει μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Κισινάου το 2014. Ο μετασχηματισμός ήταν ριζικός – η Ρωσία αντιπροσώπευε μόνο το 10 τοις εκατό των εξαγωγών κρασιού της Μολδαβίας το 2021, από 80 τοις εκατό στις αρχές της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας της Μολδαβίας.
Η Μολδαβία εξήγαγε περισσότερα από 120 εκατομμύρια λίτρα σε ευρωπαϊκές χώρες πέρυσι, σε σύγκριση με 8,6 εκατομμύρια λίτρα στη Ρωσία.
«Πριν από το (ρωσικό) εμπάργκο του 2006, η χώρα δεν γνώριζε τον όρο «διαφοροποίηση της αγοράς»… Σήμερα, εξάγει σχεδόν 68 εκατομμύρια μπουκάλια κάθε χρόνο σε περισσότερες από 70 χώρες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Γεωργίας, Sergiu Gherciu.
Ο κορυφαίος οινοποιός της Μολδαβίας Purcari έχει μάλιστα πάρει μια άμεση πολιτική στάση κατά της επιρροής της Ρωσίας με ένα κρασί που ονομάζεται “Freedom Blend”, που κυκλοφόρησε το 2014 και παρασκευάζεται από τρεις ποικιλίες σταφυλιού από τη Γεωργία, την Ουκρανία και τη Μολδαβία. «Αυτό το κρασί είναι σύμβολο αυτών των χωρών που de facto παλεύουν για την ελευθερία τους», δήλωσε ο επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της Purcari, Eugen Comendant.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η εταιρεία βοήθησε Ουκρανούς πρόσφυγες — προσφέροντάς τους δωρεάν διαμονή — και χρηματοδότησε ένα αντιπολεμικό πανό στη ρουμανική πρωτεύουσα Βουκουρέστι, όπου το Purcari είναι εισηγμένο στο χρηματιστήριο.
Ο Comendant είπε ότι ο αντίκτυπος του πολέμου ήταν «κοντά στο μηδέν» όσον αφορά το ότι οι Ρώσοι δεν αγοράζουν πλέον κρασιά Purcari. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εμπορικοί περιορισμοί στο κρασί μεταξύ των δύο χωρών, αλλά ο πόλεμος έχει δυσκολέψει τις μεταφορές και οι διεθνείς κυρώσεις δυσκολεύουν τη Ρωσία να διεξάγει το διεθνές εμπόριο.
Όμως η ουκρανική αγορά, η οποία βρισκόταν σε πλήρη ανάπτυξη και αντιπροσώπευε το 4% των πωλήσεων της εταιρείας, κατέρρευσε.Ο πόλεμος που μπλοκάρει το λιμάνι της Οδησσού στη νότια Ουκρανία έχει επίσης προκαλέσει «μεγάλα υλικοτεχνικά προβλήματα και περιπλέκει τις εξαγωγές μας στην Ασία», πρόσθεσε ο Comendant.
Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση της Μολδαβίας είπε ότι περισσότερα από 750.000 ευρώ (790.000 δολάρια) κρασιού είχαν μπλοκαριστεί στο ουκρανικό λιμάνι. Αλλά η κύρια πρόκληση για τους παραγωγούς κρασιού της Μολδαβίας έγκειται στο αυξανόμενο κόστος παραγωγής, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί κατά 50 τοις εκατό φέτος, σύμφωνα με τον Gherciu.
Ο Τρόντσιου, ο οποίος πουλά από οκτώ έως δέκα τόνους κρασιού κάθε χρόνο, είπε ότι όλες οι πρώτες ύλες έχουν γίνει πιο ακριβές: «Φυτοφάρμακο, καύσιμα, αέριο, ακόμα και το σύρμα σιδήρου που χρησιμοποιούμε»για τα αμπέλια, είπε. Εξέφρασε επίσης τη λύπη του για την έλλειψη τουριστών, τους οποίους καλωσόριζε. «Οι περισσότεροι ήταν Ουκρανοί, αλλά και λίγοι Ρώσοι», είπε στην άδεια πια αίθουσα γευσιγνωσίας του.