Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Φιλία, φύση, φιλοξενία, το μότο οινοτουρισμού που αναδεικνύει τα ΠΟΠ-ΠΓΕ

Τα πολλαπλά οφέλη από την συντεταγμένη ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην Ελλάδα, επιχείρησε να καταγράψει, ειδική εκδήλωση που οργάνωσε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).

Η εκδήλωση ανέδειξε τη συμβολή του Οινοτουρισμού στην Ανάπτυξη των Οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ και τη σημασία της Έμμετρης Κατανάλωσης, στο πλαίσιο υλοποίησης αντίστοιχων κοινοτικών προγραμμάτων.

O κ. Νίκος Ταβουλάρης, Διευθυντής Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων, του Yπoυργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άνοιξε την εκδήλωση επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι προσπάθειες που κάνει ο οινικός κλάδος της χώρας, τόσο στην προώθηση του οινοτουρισμού όσο και στον αγώνα για την έμμετρη κατανάλωση. Ειδικότερα στάθηκε στην υποστήριξη που παρέχει η Πολιτεία  στις προσπάθειες αυτές, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον κομβικό ρόλο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην διαδικασία αυτή, ενώ  παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα να δοθεί έμφαση στην λελογισμένη κατανάλωση οίνου, αναφέροντας χαρακτηριστικά «πίνουμε υπεύθυνα, πίνουμε με μέτρο».

Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Κίντζιος, πρόεδρος του Συμβουλίου Οινοτουρισμού, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, στάθηκε στις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της Πολιτείας για την υποστήριξη του οινικού κλάδου ειδικότερα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του οινοτουρισμού και με την αρωγή του υπουργείου Τουρισμού και της υπουργού Όλγας Κεφαλογιάννη. Ο κ Κίντζιος αναφέρθηκε με την ευκαιρία στην δική του σταθερή και διαρκή υποστήριξη με την ιδιότητα του θεσμικού του ρόλου ως προέδρου του Συμβουλίου Οινοτουρισμού, τονίζοντας την πρόθεση του να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο: «Είμαι εδώ για να βοηθήσω και να προωθήσω τις εισηγήσεις σας στη βουλή και στα νομοπαρασκευαστικά σώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σε ό,τι αφορά στην έμμετρη κατανάλωση τόνισε ότι το κύριο πρόβλημα και σε αυτό το ζήτημα «είναι η κατανάλωση του χύμα κρασιού».

Η κ Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, αναφέρθηκε στις προσπάθειες και την αποτελεσματική δουλειά, που έχουν γίνει από την πλευρά του οινικού κλάδου κατά την τελευταία δεκαετία προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης «μιας συνολικής οινοτουριστικής εμπειρίας». Παράλληλα επισήμανε ότι «ο μόνος δρόμος για την ουσιαστική ανάπτυξη, θα έλθει μέσα από τις συνέργειες, όχι μόνο στον οινικό κλάδο, αλλά και στους συμπληρωματικούς κλάδους της γαστρονομίας καθώς και σε όλα τα επίπεδα που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με τον τουρισμό». Η κα Τριανταφυλλοπούλου, στάθηκε ειδικότερα στην σημασία της «θέσπισης ενός ενιαίου ειδικού σήματος για τις οινοτουριστικές επιχειρήσεις» και τόνισε ότι «το νέο μότο σε ό,τι αφορά στην συνολική τουριστική ανάπτυξη της χώρας, θα πρέπει να είναι το: Φιλία, Φύση, Φιλοξενία».

Βασικά Συμπεράσματα:

  • Ο οινοτουρισμός αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τους Οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ, συμβάλλοντας στην προβολή τους και στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητάς τους.
  • Η έμμετρη κατανάλωση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οινοτουριστικής εμπειρίας και συμβάλλει στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
  • Η βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου απαιτεί την υιοθέτηση ολοκληρωμένων στρατηγικών που θα λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις.

Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Κτήριο της Πλάκας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, προσέλκυσε πλήθος κόσμου από τον χώρο της οινοπαραγωγής, του τουρισμού και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα του οινοτουρισμού, με έμφαση στην ανάδειξη των Οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ και την προώθηση της έμμετρης κατανάλωσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΔΟΑΟ:

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), πραγματοποίησε με επιτυχία την εκδήλωση με θέμα:

«Η Συμβολή του Οινοτουρισμού στην Ανάπτυξη των Οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ: Προκλήσεις και Προοπτικές στο πλαίσιο της Έμμετρης Κατανάλωσης».

Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Κτήριο της Πλάκας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, προσέλκυσε πλήθος κόσμου από τον χώρο της οινοπαραγωγής, του τουρισμού και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα του οινοτουρισμού, με έμφαση στην ανάδειξη των Οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ και την προώθηση της έμμετρης κατανάλωσης.

O κ Νίκος Ταβουλάρης, Διευθυντής Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων, του Yπoυργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άνοιξε την εκδήλωση επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι προσπάθειες που κάνει ο οινικός κλάδος της χώρας, τόσο στην προώθηση του οινοτουρισμού όσο και στον αγώνα για την έμμετρη κατανάλωση. Ειδικότερα στάθηκε στην υποστήριξη που παρέχει η Πολιτεία  στις προσπάθειες αυτές, μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον κομβικό ρόλο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην διαδικασία αυτή, ενώ  παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα να δοθεί έμφαση στην λελογισμένη κατανάλωση οίνου, αναφέροντας χαρακτηριστικά «πίνουμε υπεύθυνα, πίνουμε με μέτρο».

Ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Κίντζιος, πρόεδρος του Συμβουλίου Οινοτουρισμού, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, στάθηκε στις σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την πλευρά της Πολιτείας για την υποστήριξη του οινικού κλάδου ειδικότερα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του οινοτουρισμού και με την αρωγή του υπουργείου Τουρισμού και της υπουργού Όλγας Κεφαλογιάννη. Ο κ Κίντζιος αναφέρθηκε με την ευκαιρία στην δική του σταθερή και διαρκή υποστήριξη με την ιδιότητα του θεσμικού του ρόλου ως προέδρου του Συμβουλίου Οινοτουρισμού, τονίζοντας την πρόθεση του να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο: «Είμαι εδώ για να βοηθήσω και να προωθήσω τις εισηγήσεις σας στη βουλή και στα νομοπαρασκευαστικά σώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σε ό,τι αφορά στην έμμετρη κατανάλωση τόνισε ότι το κύριο πρόβλημα και σε αυτό το ζήτημα «είναι η κατανάλωση του χύμα κρασιού».

Η κ Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, αναφέρθηκε στις προσπάθειες και την αποτελεσματική δουλειά, που έχουν γίνει από την πλευρά του οινικού κλάδου κατά την τελευταία δεκαετία προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης «μιας συνολικής οινοτουριστικής εμπειρίας». Παράλληλα επισήμανε ότι «ο μόνος δρόμος για την ουσιαστική ανάπτυξη, θα έλθει μέσα από τις συνέργειες, όχι μόνο στον οινικό κλάδο, αλλά και στους συμπληρωματικούς κλάδους της γαστρονομίας καθώς και σε όλα τα επίπεδα που σχετίζονται έμμεσα ή άμεσα με τον τουρισμό». Η κα Τριανταφυλλοπούλου, στάθηκε ειδικότερα στην σημασία της «θέσπισης ενός ενιαίου ειδικού σήματος για τις οινοτουριστικές επιχειρήσεις» και τόνισε ότι «το νέο μότο σε ό,τι αφορά στην συνολική τουριστική ανάπτυξη της χώρας, θα πρέπει να είναι το: Φιλία, Φύση, Φιλοξενία».

Βασικά Συμπεράσματα:

  • Ο οινοτουρισμός αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης για τους Οίνους ΠΟΠ και ΠΓΕ, συμβάλλοντας στην προβολή τους και στην ενίσχυση της αναγνωρισιμότητάς τους.
  • Η έμμετρη κατανάλωση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οινοτουριστικής εμπειρίας και συμβάλλει στην προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
  • Η βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου απαιτεί την υιοθέτηση ολοκληρωμένων στρατηγικών που θα λαμβάνουν υπόψη τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γευστική δοκιμή οίνων ΠΟΠ & ΠΓΕ, δίνοντας την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να απολαύσουν την ποικιλία και την ποιότητα των ελληνικών κρασιών.

Η ΕΔΟΑΟ ευχαριστεί θερμά όλους τους ομιλητές και τους συμμετέχοντες για την ενεργή παρουσία τους και την πολύτιμη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Δραματικές επιπτώσεις για τον αμπελοοινικό τομέα φέρνει η αλόγιστη εγκατάσταση φωτοβολταικών, όπως τονίζεται σε επιστολή των οινοποιών της Βορείου Ελλάδος προς τις αρμόδιες αρχές,...

REPORTS

Αντιμέτωπος με κίνδυνο εξαφάνισης μέσα στην επόμενη πενταετία βρίσκεται ο ιστορικός αμπελώνας της Αττικής, ελέω των χαμηλών τιμών που καταβλήθηκαν στα οινοποιήσιμα σταφύλια και...

REPORTS

Οι προϋποθέσεις πιστοποίησης των ανεξάρτητων μικρών οινοπαραγωγών των οποίων η ετήσια παραγωγή δεν πρέπει να υπερβαίνει τα χίλια (1.000) εκατόλιτρα.

REPORTS

Ωριμάζει στις Βρυξέλλες η ιδέα για τα κρασιά με χαμηλή ή μηδενική περιεκτικότητα αλκοόλ, με την διαβούλευση για αναγνώριση των μεθόδων απόαλκοόλωσης να βρίσκεται...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε δύσκολη εξίσωση που απαιτεί να συνεκτιµηθούν πολύ περισσότεροι παράγοντες, από την προφανή ανάγκη να ληφθούν άµεσα µέτρα για το µετριασµό των επιπτώσεών της,...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Την διενέργεια φθινοπωρινών ψεκασμών μετά τον τρύγο με σκοπό να περιοριστούν οι διαχειμάζουσες μορφές των παθογόνων του περονόσπορου και του ωιδίου συνιστούν οι γεωπόνοι...

REPORTS

Η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ξηρασίας και οι συνέπειες που συνεπάγονται αυτής έδειξε το πρόσωπο της στον φετινό μισακό τρύγο, υπογραμμίζοντας διαρθρωτικές αδυναμίες και κινήσεις...

REPORTS

Στην κυριότητα του Kτήματος ΑΛΦΑ πέρασε το εμβληματικό οινοποιείο Μπουτάρη, επεκτείνοντας την δραστηριότητα της εταιρείας στον ΠΟΠ Αμύνταιο και την ΠΟΠ Σαντορίνη και εδραιώνοντας...