Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τσικουδιά 12μηνης παλαίωσης από τη ρεθυμνιώτικη αποσταγματοποιία «35»

To νεοεισερχόµενο ρεύµα των παλαιώσεων στα αποστάγµατα κατά τα τελευταία χρόνια, έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω µία διαφοροποιηµένη παραγωγική προσπάθεια από την Κρήτη.

του Γιώργου Λαμπίρη

Ο λόγος για την αποσταγµατοποιία «35» µε έδρα των Πηγιανό Κάµπο Ρεθύµνου, η οποία προχώρησε στην παλαίωση της τσικουδιάς, παρουσιάζοντας το σχετικό προϊόν στην φετινή έκθεση «Ελληνικά Αποστάγµατα» που διοργάνωσε η Vinetum.

Όπως λέει η οινολόγος, Βίκυ Παλαιοκώστα, «η παλαιωµένη τσικουδιά παραµένει για 12 µήνες σε δρύινο γαλλικό βαρέλι πρώτης τοποθέτησης. Πρόκειται για ένα απόσταγµα που φέρνει στην επιφάνεια αρώµατα βουτύρου, βανίλιας, ξηρών καρπών και µελιού. Πρόσφατα διακρίθηκε µε το χρυσό βραβείο στον ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό Οίνων και Αποσταγµάτων Θεσσαλονίκης».

Ο πειραµατισµός τριών αποσταγµατοποιών Ρεθύµνου

Η παλαιωµένη τσικουδιά αποτέλεσε τoν πειραµατισµό και επί της ουσίας τη µετεξέλιξη των αποσταγµάτων που παράγει η ρεθυµνιώτικη «35», η οποία απαρτίζεται από τους Γιώργο Μαρκουλάκη, Παντελή Φανουργάκη και Ηλία Μελισσουργό. Η ονοµασία «35» προήλθε από το γεγονός ότι η αποσταγµατοποιία βρίσκεται στον 35ο παράλληλο που διασχίζει οριζόντια την Κρήτη και επί της ουσίας επηρεάζει καθοριστικά το κλίµα του νησιού. «Η προσπάθειά µας ξεκίνησε πειραµατικά, καθώς αποφασίσαµε να συµβαδίσουµε µε την ευρύτερη τάση που καταγράφεται τελευταία για την παραγωγή παλαιωµένων αποσταγµάτων», λέει η κ. Παλαιοκώστα. Το προϊόν παράγεται µε τη µέθοδο της ασυνεχούς απόσταξης σε χάλκινο κλασµατικό άµβυκα.

Σύµφωνα µε την οινολόγο της αποσταγµατοποιίας, στα πλάνα είναι να δηµιουργηθεί και µία τσικουδιά βαθύτερης παλαίωσης, µε παραµονή για περισσότερο χρονικό διάστηµα των 12 µηνών σε βαρέλια σε σύγκριση µε την υπάρχουσα εµφιάλωση. «Από την πλευρά επιδιώξαµε να αναδείξουµε ένα ιστορικό προϊόν, την τσικουδιά, στην καλύτερή της έκφραση. Κι αυτό γιατί κατά τα προηγούµενα χρόνια σε αρκετές των περιπτώσεων έχουµε δει να παρουσιάζονται στην αγορά αποστάγµατα που µπορεί να είναι βλαπτικά ακόµα και για τον ανθρώπινο οργανισµό».

Η «35» αξιοποιεί στα αποστάγµατά της γηγενείς ποικιλίες της Κρήτης, όπως είναι η κλασική τσικουδιά µε 60% βιδιανό, 20% λιάτικο και 20% ρωµέικο. Επίσης διαθέτει και δύο µονοποικιλιακές τσικουδιές µία από Syrah και ακόµα µία από Μοσχάτο Σπίνας, η οποία παρουσιάζει έντονα ανθικά στοιχεία. ∆ιαθέτει επίσης και µία τσικουδιά, στην οποία προστίθεται κρητικό θυµαρίσιο µέλι και σε αυτή την περίπτωση µε τη µείξη των τριών τοπικών ποικιλιών, βιδιανού, ρωµέικου και λιάτικου. Το σύνολο της παραγωγής της αποσταγµατοποιίας κατά την τελευταία παραγωγική περίοδο ανήλθε σε 10.000 τόνους αποσταγµάτων, ενώ για την προµήθεια των σταφυλιών της προµηθεύεται ποσότητες από αµπελουργούς της Κρήτης.

Όλες οι τσικουδιές της 35Ν παράγονται στο Ρέθυµνο, ακολουθώντας τη µέθοδο της ασυνεχούς απόσταξης σε χάλκινο κλασµατικό άµβυκα. Και οι 4 κωδικοί κυκλοφορούν σε αριθµηµένα διαφανή µπουκάλια των 200, 500 και 700ml.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια γαλλική πρωτοβουλία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη στήριξη των εξαγωγών οίνου και αλκοολούχων...

REPORTS

Το νέο βιολογικό λευκό κρασί La Grande Bleue, του κτήματος Gerard Bertrand προέρχεται από τους αµπελώνες IGP Méditerranée, και αποτελεί µια πραγµατική αντανάκλαση του...

REPORTS

Ο Prosecco έχει γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αφρώδεις οίνους της Ιταλίας, κερδίζοντας έδαφος στις διεθνείς αγορές και ξεπερνώντας ακόμη και τη σαμπάνια...

REPORTS

Ψηφίστηκε, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί: τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την αναδιάρθρωση των οινοποιητικών συνεταιρισμών δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί και θα πρέπει να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε πλειστηριασμό οδηγούνται στις 25 Ιουνίου μια σειρά αγροτεμάχια της πτωχευμένης ιστορικής οινοποιείας Τσάνταλη.

REPORTS

Τη νέα του δημιουργία πριν από την επίσημη κυκλοφορία της παρουσιάζει το Οινοποιείο Ακριώτου στα πλαίσια των Ανοιχτών Πορτών το Σάββατο 17 και την...

REPORTS

Πήρε ΦΕΚ η απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Κώστας Τσιάρας και Διονύσης Σταμενίτης και προβλέπει την ταξινόμηση των ελληνικών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου σε όλη...

REPORTS

Πιο ανθεκτικά στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και τα ακραία καιρικά φαινόμενα φαίνεται πως είναι τα υπερπολυτελή και σπάνια κρασιά σύμφωνα με νέα έρευνα...