Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τρία οινοποιεία μετατρέπουν τα “ατυχήματα” σε απροσδόκητες επιτυχίες

Σε κανέναν δεν αρέσουν τα λάθη, όμως δεν είναι όλα τα λάθη κακά. Η απόκλιση από το αρχικό σχέδιο μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε κάτι καλύτερο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο κρασί, όπου οι δοκιμές και τα σφάλματα είναι απαραίτητα, όπως και πολλές αλλαγές που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των διαδικασιών όπως η ωρίμανση.

Ο οινοποιός Dave Phinney από την Καλιφόρνια  είναι ένα από τα πιο θρυλικά παραδείγματα. Χρησιμοποιώντας ένα μείγμα σταφυλιών όπου είναι απαραίτητο, δημιούργησε το The Prisoner , ένα κόκκινο μείγμα με γνώμονα το Zinfandel που αποδείχθηκε απροσδόκητα δημοφιλές, ξεπουλώντας με συνέπεια να δημιουργήσει ένα νέο σημείο αναφοράς ποιότητας για τα blend κρασιά. 

Ωστόσο, ο Phinney δεν είναι ο μόνος αμπελουργός που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο αυτή την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε. 

Μια αυτοσχέδια ανακάλυψη 

Για τους John και Stacey Reinert από το Brilliant Mistake Wines της Napa Valley , η επιτυχία ήρθε από μια φευγαλέα παρόρμηση. Το 2014, προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κόκκινο μείγμα στο οποίο επικρατούσε το Cabernet SauvignonΣυστρατεύτηκαν με τον Maayan Koschitzky, από τον Philippe Melka, που είναι οινοποιός στο Screaming Eagle και στο Atelier Melka  και προμηθευόταν το Cabernet από δύο από τους πιο φημισμένους αμπελώνες της Napa. Όταν προστέθηκαν άλλες ποικιλίες στο κρασί τίποτα δεν φάνηκε να αποδίδει 

«Δοκιμάσαμε όλα τα είδη μετρήσεων και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, αλλά ακόμα δεν είχε σωστή γεύση», λέει ο John. «Δηλαδή, μέχρι τη στιγμή που ο Stacey έβαλε δύο δείγματα από μπουκάλια Cabernet σε ένα ποτήρι κρασί χωρίς να το σκεφτεί. Ήταν εκπληκτικό. “ 

Άλλαξαν πορεία και επέλεξαν να κάνουν ένα 100% Cabernet Sauvignon. Ήταν ήδη εύγευστο, αλλά μέσα από τη διαδικασία της ωρίμανσης το κρασί επαινέθηκε και καθιέρωσε τη φήμη της ετικέτας. «Αποδείχθηκε ένα εκπληκτικό κρασί για εμάς», λέει. 

Διαισθητική οινοποίηση 

Στο Finger Lakes της Νέας Υόρκης, ο οινοποιός Thomas Pastuszak στάθηκε επίσης τυχερός. Είναι σομελιέ και διευθυντής κρασιού στο NoMad New York. Ο Pastuszak ξεκίνησε το οινοποιείο Empire Estate το 2014 με τον Kelby James Russell, οινοποιό στο Red Newt Cellars. 

Ελπίζοντας να αναδείξει το δυναμικό terroir της περιοχής, ξεκίνησε να παράγει ένα Riesling από πολλούς αμπελώνες. Εντυπωσιασμένος από μια συγκεκριμένη βιολογική περιοχή, ακολούθησε το ένστικτό του και άφησε τα σταφύλια από τους υπόλοιπους αμπελώνες εκτός της οινοποίησης. 

«Τρυγήσαμε το οικόπεδο ένα μήνα μετά τους υπόλοιπους και το αποτέλεσμα ήταν μια τόσο μοναδική έκφραση που απαιτούσε να είναι μόνη της», λέει. 

Ο Pastuszak πιστεύει ότι το αποτέλεσμα, δηλαδή το Empire’s Reserve Dry Riesling, είναι αυτό που ξεχωρίζει την μάρκα του από τις υπόλοιπες. 

Πηγή: winemag

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...

REPORTS

Μετά το σοκ, ήρθε η ώρα να γίνει απολογισμός. Ο τομέας οίνου παγκόσμια υπολογίζει πόσο θα μπορούσε να του κοστίσει η επιβολή προσαυξήσεων στις...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια βιομηχανία ποτών, με τους παραγωγούς κρασιού, μπύρας, αλκοολούχων ποτών και σάκε να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Μετά το σοκ, ήρθε η ώρα να γίνει απολογισμός. Ο τομέας οίνου παγκόσμια υπολογίζει πόσο θα μπορούσε να του κοστίσει η επιβολή προσαυξήσεων στις...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...