Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τρία οινοποιεία μετατρέπουν τα “ατυχήματα” σε απροσδόκητες επιτυχίες

Σε κανέναν δεν αρέσουν τα λάθη, όμως δεν είναι όλα τα λάθη κακά. Η απόκλιση από το αρχικό σχέδιο μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε κάτι καλύτερο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο κρασί, όπου οι δοκιμές και τα σφάλματα είναι απαραίτητα, όπως και πολλές αλλαγές που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια των διαδικασιών όπως η ωρίμανση.

Ο οινοποιός Dave Phinney από την Καλιφόρνια  είναι ένα από τα πιο θρυλικά παραδείγματα. Χρησιμοποιώντας ένα μείγμα σταφυλιών όπου είναι απαραίτητο, δημιούργησε το The Prisoner , ένα κόκκινο μείγμα με γνώμονα το Zinfandel που αποδείχθηκε απροσδόκητα δημοφιλές, ξεπουλώντας με συνέπεια να δημιουργήσει ένα νέο σημείο αναφοράς ποιότητας για τα blend κρασιά. 

Ωστόσο, ο Phinney δεν είναι ο μόνος αμπελουργός που εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο αυτή την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε. 

Μια αυτοσχέδια ανακάλυψη 

Για τους John και Stacey Reinert από το Brilliant Mistake Wines της Napa Valley , η επιτυχία ήρθε από μια φευγαλέα παρόρμηση. Το 2014, προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κόκκινο μείγμα στο οποίο επικρατούσε το Cabernet SauvignonΣυστρατεύτηκαν με τον Maayan Koschitzky, από τον Philippe Melka, που είναι οινοποιός στο Screaming Eagle και στο Atelier Melka  και προμηθευόταν το Cabernet από δύο από τους πιο φημισμένους αμπελώνες της Napa. Όταν προστέθηκαν άλλες ποικιλίες στο κρασί τίποτα δεν φάνηκε να αποδίδει 

«Δοκιμάσαμε όλα τα είδη μετρήσεων και διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, αλλά ακόμα δεν είχε σωστή γεύση», λέει ο John. «Δηλαδή, μέχρι τη στιγμή που ο Stacey έβαλε δύο δείγματα από μπουκάλια Cabernet σε ένα ποτήρι κρασί χωρίς να το σκεφτεί. Ήταν εκπληκτικό. “ 

Άλλαξαν πορεία και επέλεξαν να κάνουν ένα 100% Cabernet Sauvignon. Ήταν ήδη εύγευστο, αλλά μέσα από τη διαδικασία της ωρίμανσης το κρασί επαινέθηκε και καθιέρωσε τη φήμη της ετικέτας. «Αποδείχθηκε ένα εκπληκτικό κρασί για εμάς», λέει. 

Διαισθητική οινοποίηση 

Στο Finger Lakes της Νέας Υόρκης, ο οινοποιός Thomas Pastuszak στάθηκε επίσης τυχερός. Είναι σομελιέ και διευθυντής κρασιού στο NoMad New York. Ο Pastuszak ξεκίνησε το οινοποιείο Empire Estate το 2014 με τον Kelby James Russell, οινοποιό στο Red Newt Cellars. 

Ελπίζοντας να αναδείξει το δυναμικό terroir της περιοχής, ξεκίνησε να παράγει ένα Riesling από πολλούς αμπελώνες. Εντυπωσιασμένος από μια συγκεκριμένη βιολογική περιοχή, ακολούθησε το ένστικτό του και άφησε τα σταφύλια από τους υπόλοιπους αμπελώνες εκτός της οινοποίησης. 

«Τρυγήσαμε το οικόπεδο ένα μήνα μετά τους υπόλοιπους και το αποτέλεσμα ήταν μια τόσο μοναδική έκφραση που απαιτούσε να είναι μόνη της», λέει. 

Ο Pastuszak πιστεύει ότι το αποτέλεσμα, δηλαδή το Empire’s Reserve Dry Riesling, είναι αυτό που ξεχωρίζει την μάρκα του από τις υπόλοιπες. 

Πηγή: winemag

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου, ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια...

REPORTS

Τα αποτελέσματα του 2025 International Wine Challenge, τα οποία ανακοινώθηκαν αυτόν τον μήνα στο Λονδίνο, σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη μεταβολή στην παγκόσμια βιομηχανία κρασιού.

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια γαλλική πρωτοβουλία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη στήριξη των εξαγωγών οίνου και αλκοολούχων...

REPORTS

Το νέο βιολογικό λευκό κρασί La Grande Bleue, του κτήματος Gerard Bertrand προέρχεται από τους αµπελώνες IGP Méditerranée, και αποτελεί µια πραγµατική αντανάκλαση του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τα ιδιαίτερα κρασιά και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της εταιρείας Amades Rootings, ιδιοκτησίας οικογένειας Φωτεινού, ταξίδεψαν από την γη των Αμάδων στη Χίο και...

REPORTS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου, ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια...

REPORTS

Τα αποτελέσματα του 2025 International Wine Challenge, τα οποία ανακοινώθηκαν αυτόν τον μήνα στο Λονδίνο, σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη μεταβολή στην παγκόσμια βιομηχανία κρασιού.

REPORTS

Δύο σημαντικές διακρίσεις στα Great Greek Wines 2025 απέσπασε το Οινοποιείο Ακριώτου. Οι νέες βραβεύσεις αποδεικνύουν τη δέσμευση του οινοποιείου στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών.