Μια αίτηση για να γίνει το «Crystal Springs of Napa Valley» επίσημο AVA εξετάζεται από το Γραφείο Φορολογίας και Εμπορίου Αλκοόλ και Καπνού των ΗΠΑ (TTB), το οποίο έχει ανοίξει την πρόταση για δημόσια συζήτηση μέχρι την 1η Μαΐου.
Εάν εγκριθεί, θα είναι το πρώτο νέο AVA στην κοιλάδα Napa για περισσότερα από 10 χρόνια.
Συμπληρωματικά, η ίδια η κοιλάδα της Νάπα πήρε το καθεστώς AVA πριν από περισσότερα από 40 χρόνια, το 1981, και σήμερα περιλαμβάνει 16 επίσημες υποζώνες ή «φωλιασμένες» AVA, σύμφωνα με την Napa Valley Vintners. Το Coombsville είναι το νεότερο από αυτά, που δημιουργήθηκε το 2011.
«Η αναγνώριση των τοποθεσιών μας με επίσημη AVA θα μας έκανε περήφανους και ικανοποιημένους», είπε ο Steven Burgess, ο οποίος υπέβαλε την αίτηση για το Crystal Springs of Napa Valley στο TTB.
«Οι επιλογές μας να είμαστε αμπελουργοί στην πλαγιά ενός λόφου όπου τα έξοδα είναι υψηλότερα, [και] οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες θα αναγνωριστούν», ανέφερε ο ίδιος σε πρόσφατη δήλωση του.
Η τοπογραφία είναι το βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα των προτεινόμενων Crystal Springs of Napa Valley AVA, σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στο TTB.
Ένα βόρειο όριο θα εκτείνεται κυρίως κατά μήκος ενός υψομετρικού περιγράμματος 1.400 ποδιών, χωρίζοντας την περιοχή από το υψηλότερο έδαφος του βουνού Howell AVA, ενώ ένα νότιο σύνορο βρίσκεται στα 400 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, χωρίζοντας την περιοχή από τις χαμηλότερες πλαγιές του πυθμένα της κοιλάδας και την Αγία Ελένη AVA.
«Αυτό είναι ένα AVA βασισμένο στην επιστήμη και θα ήταν το μοναδικό AVA της κομητείας Napa σε όλη την πλαγιά», είπε ο Burgess, ο οποίος φυτεύει έναν μικρό αμπελώνα στην περιοχή. Ήταν προηγουμένως πρόεδρος του οινοποιείου της οικογένειάς του, Burgess Cellars, πριν από την πώλησή του το 2020, και η δουλειά του στην πρόταση AVA εκτείνεται αρκετά χρόνια πίσω.
Περιέγραψε την περιοχή ως «χωρίς παγετό», λόγω της θέσης της. «Τα ανώτερα όρια είναι στα 1400 [πόδια], όπου συνήθως συμβαίνει το στρώμα αναστροφής. Τα κάτω όρια είναι στα 400 [πόδια], όπου ο παγετός γίνεται πρόβλημα στον πυθμένα της κοιλάδας.»
Πρόσθεσε, «Η γενικά νοτιοδυτική έκθεση εγγυάται άφθονη ηλιοφάνεια για ωριμότητα. Και, όντας κάτω από το στρώμα αναστροφής, έχουμε το διάσημο εύρος ημερήσιας θερμοκρασίας που αγαπούν τα σταφύλια.»
Αυτοί οι παράγοντες παράγουν μικρότερα σταφύλια και μεγαλύτερο χρόνο παραμονής, βοηθώντας στην πολυπλοκότητα, ενώ τα κρασιά που παρασκευάζονται από το Cabernet Sauvignon, την κύρια ποικιλία σταφυλιού, εμφανίζουν κλασικές γεύσεις σκούρων φρούτων, όπως μαύρο κεράσι, φραγκοστάφυλο και κασσίς.
Παράλληλα, τα κρασιά Cabernet εδώ είναι γενικά «πιο σκούρα» από ό,τι στον πυθμένα της κοιλάδας, με τανίνες που είναι «εξέχουσες αλλά πλουσιότερες» από ό,τι στην κορυφή του βουνού, είπε ο Burgess. «Εάν δεν τα μαζέψετε πολύ αργά, τα κρασιά μπορούν να γίνουν αρκετά παλαιωμένα».
Η περιοχή επωφελείται επίσης από το δροσερό αεράκι από το χάσμα Calistoga απευθείας προς τα δυτικά, είπε.
Τέλος, πιθανή σύγχυση με άλλες τοποθεσίες «Crystal Springs» στις ΗΠΑ προκάλεσε την προσθήκη του «Napa Valley» στην επίσημη πρόταση AVA, δήλωσε το TTB. Υπάρχει επίσης ένας αμπελώνας Crystal Springs εντός του προγραμματισμένου AVA, σημείωσε το TTB.
ΠΗΓΗ: decanter.com