Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Burgundy en primeur ξεκινά, με τα κρασιά να ξυπνούν μνήμες

Το 2023 ξεκίνησε με την έναρξη της καμπάνιας Βουργουνδίας 2021 en primeur, την οποία οι ειδικοί αποκαλούν «ασυνήθιστη», αλλά μια συναρπαστική επιστροφή στη φρεσκάδα της δεκαετίας του 1990…

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Σε πρόσφατη δήλωση του με αφορμή μία σε μια γευσιγνωσία, ο David Roberts MW, διευθυντής αγορών στο Goedhuis σημείωσε ότι όσον αφορά το στυλ και τα χαρακτηριστικά, ήταν συναρπαστικό να βλέπεις τα κόκκινα κρασιά να επιστρέφουν στο παραδοσιακό στυλ της δεκαετίας του 1990.

«Έχουμε κρασιά που είναι πολύ φινετσάτα και πολύ αγνά. Δεν είναι κρασιά μεγάλης ισχύος, αλλά έχουν πολύ καλή αυθεντικότητα, όσον αφορά το terroir», ανέφερε ο ίδιος.

Τα χαμηλά επίπεδα αλκοόλ το έκαναν ένα παραδοσιακό στυλ Pinot Noir, είπε, με επίπεδα αλκοόλ κατά μέσο όρο μεταξύ 12,5% και 13%.

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να πουν ότι πρόκειται για μια σοδειά για πρώιμη κατανάλωση, αλλά διαφώνησε, σημειώνοντας ότι ενώ μερικά από τα κρασιά ήταν πιο προσιτά, είχαν επίσης «υπέροχη ισορροπία» και εξαιρετική ποιότητα τανινών.

«Είναι πολύ εκλεπτυσμένες τανίνες που ενσωματώνονται πολύ όμορφα με τα φρούτα και το αλκοόλ και όταν έχετε κρασιά που είναι ισορροπημένα όταν είναι νεαρά, θα είναι ισορροπημένα όταν είναι παλιά, θα γεράσουν καλά», είπε.

Αυτό αποτέλεσε μια μικρή έκπληξη για τους καλλιεργητές, οι οποίοι ήταν «σωματικά εξαντλημένοι» μετά την προκλητική περίοδο.

«Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι καθώς τα κρασιά έχουν περάσει το χρόνο ωρίμανσης τους σε βαρέλι, έχουν γίνει πιο πλούσια και έχουν πάρει και την απαραίτητη δομή. Και έχουν πραγματικά εξελιχθεί και νομίζω ότι ακόμη και οι καλλιεργητές εκπλήσσονται με την ποιότητα των κρασιών», σημείωσε ο Roberts.

Εν συνεχεία, όσον αφορά τα λευκά κρασιά, οι όγκοι έχουν μειωθεί σημαντικά, όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω των επιπτώσεων των παγετών του Απριλίου, αλλά τα κρασιά που το έκαναν είναι «πιο φινετσάτα και πιο φρέσκα» από το αναμενόμενο, τόνισε ο ίδιος.

«Μου άρεσε η φωτεινότητα και η φρεσκάδα των λευκών», είπε. «Σκέφτηκα ότι ίσως θα δούμε κάποια από τα χαρακτηριστικά της επίδρασης του παγετού και της δύσκολης εποχής το καλοκαίρι. Έτσι, το να δοκιμάσεις κρασιά, τα οποία έχουν μια υπέροχη καθαρότητα φρούτων ήταν πραγματικά συναρπαστικό».

Σημείωσε ότι οι αμπελώνες που είχαν επηρεαστεί λιγότερο από τον παγετό αντικατοπτρίζουν πολύ καλά το terroir, αλλά μεγάλο μέρος του Chardonnay στην Cote de Beaune, ιδιαίτερα χωριά όπως το Meursault, το Saint Aubin και το Puligny Montrachet– είχαν επηρεαστεί άσχημα όσον αφορά τις αποδόσεις, καθώς και το Cote de Nuits.

«Δυστυχώς μερικοί από τους καλύτερους αμπελώνες επηρεάστηκαν, καθώς είναι πιο ζεστές τοποθεσίες και ήταν πιο προχωρημένοι όταν ήρθε ο παγετός», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Τέλος, οι αποδόσεις σε ορισμένες περιοχές μειώθηκαν έως και 85% είπε ο Jean-Phillippe Fichet σημειώνει ότι ενώ κανονικά έφτιαχνε 35 βαρέλια, το 2021 έκανε μόνο τρία – κατά μέσο όρο τα λευκά ήταν μεταξύ 60% και 80% κάτω και τα κόκκινα ήταν 40-50% (αν και ορισμένες κύβες όπου ανεβαίνετε έως και 70%).

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την προηγμένη σειρά ρομπότ R4 που είναι ειδικά σχεδιασμένη για αμπελώνες και οπωρώνες παρουσίασε στην κορυφαία έκθεση αγροτικών μηχανημάτων, Agritechnica, στο Ανόβερο η New...

REPORTS

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να ενταχθούν στην Παρέμβαση Π2-58.5 «Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες» στο πλαίσιο του...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση για την συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση της ΚΕΟΣΟΕ, με σκοπό την ανάδειξη του διαχρονικού έργου της, προγραμματίζει να διοργανώσει, η τελευταία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...