Connect with us

Αναζήτηση

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το τρίτο Messinia Forum 4-6 Απριλίου βάζει στο ποτήρι τον μεσσηνιακό αμπελώνα

Δεκαέξι Μεσσήνιοι Οινοπαραγωγοί μέσω του προγράμματος Messinia Terroirs, θα πάρουν μέρος στο Messinia Forum 2025 από τις 4 Απριλίου έως και τις 6 Απριλίου 2025, στο Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας.

Το Messinia Forum που διοργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά από τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ) και θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Xορού της Καλαμάτας από τις 4 έως τις 6 Απριλίου, θα γεμίσει με οίνους από την Μεσσηνία μέσω του προγράμματος Messinia Terroirs.

Οι 16 οινοπαραγωγοί μέλη του στρατηγικού έργου Messinia Terroirs θα παρουσιάσουν τις οινικές τους συλλογές, αναδεικνύοντας όλα τα αρώματα και τις γεύσεις των αμπελώνων της Μεσσηνίας.

Επιπλέον, οι επισκέπτες θα δοκιμάσουν 18 Μεσσηνιακούς οίνους στα 3 Master Classes που θα υλοποιηθούν μέσα από το πρόγραμμα Messinia Terroirs και σε συνεργασία με το WSPC, με εισηγητές τρεις καταξιωμένους επαγγελματίες από τον κόσμο του κρασιού και τίτλο:

«Από τη Γη της Μεσσηνίας στο Ποτήρι των Πελατών σας»

Το Σάββατο 5 Απριλίου, στο πλαίσιο του Messinia Forum στην αίθουσα Black box, μεταξύ 13:30 με 15:00, θα πραγματοποιηθεί το Master Class I με εισηγητή τον Νίκο Πανίδη καθηγητή του WSPC Wine School ενώ το Master Class II μεταξύ 15:30 με 17:00, με εισηγητή τον Γιάννη Διονυσόπουλο WSET L3, Γευσιγνώστης, Ιδιοκτήτης Kiari Wine & Deli.

Την Κυριακή 6 Απριλίου θα ολοκληρωθούν τα εργαστήρια, με το Master Claas III μεταξύ 13:30 με 15:00 και με εισηγητή τον Γιώργο Κοντραφούρη WSET L3, Μaitre d’hôtel, Elite City Resort Kalamata.

Το Messinia Terroirs αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά ενεργειών όπως η μελέτη, η έρευνα, η καινοτομία στις καλλιεργητικές πρακτικές, η εκπαίδευση και η συμβουλευτική για την αναδιάρθρωση και την ανάδειξη του μεσσηνιακού αμπελώνα με νέες φυτεύσεις και έμφαση σε ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες.

Βασικός στόχος του Messinia Terroirs είναι να δώσει νέα ώθηση στον οινικό κλάδο της Μεσσηνίας, να αναβιώσει την αίγλη του παρελθόντος και να αναδείξει όχι μόνο τη συναρπαστική ποικιλομορφία και μοναδικότητα του μεσσηνιακού αμπελώνα, αλλά και την πολυδιάστατη φυσιογνωμία του τόπου.

Τα χαρισματικά terroirs της περιοχής με το ιδιαίτερο μικροκλίμα που ευνοεί την παραγωγή εξαιρετικών κρασιών, η πλούσια γαστρονομική παράδοση και η μακραίωνη ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά σε ένα περιβάλλον σπάνιας φυσικής ομορφιάς, δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να αναγεννηθεί η Μεσσηνία ως οινοπαραγωγός περιοχή με αναγνωρίσιμη ταυτότητα και να καθιερωθεί ως οινοτουριστικός προορισμός διεθνών προδιαγραφών.

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Το Ίδρυμα “Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου” είναι ένα κοινωφελές ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα το οποίο ιδρύθηκε το 2011 προς τιμήν των Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Σκοπός του είναι να καταστήσει τη Μεσσηνία πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από την υποστήριξη και προώθηση σχετικών δράσεων. Το Ίδρυμα σχεδιάζει, διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί προγράμματα που αφορούν στην έρευνα, στην εκπαίδευση και στην υποστήριξη τοπικών δομών της Μεσσηνίας.

Δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη, στην κοινωνία, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον αναπτύσσοντας συνεργασίες με φορείς καθώς και με οργανισμούς των πεδίων αυτών.

www.cvf.gr

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μια πρωτοποριακή μελέτη από πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας αποκαλύπτει πως ο εμποτισμός τυριών με κρασί μπορεί να μεταμορφώσει όχι μόνο τη γεύση τους αλλά και...

REPORTS

Το δελτίο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το αμπέλι βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης και συγκομιδής, κυρίως για τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες....

REPORTS

Στην περιοχή Charente της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ένας αμπελουργός πήρε τη δύσκολη απόφαση να ξεριζώσει μέρος του αμπελώνα του, προκειμένου να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες...

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, καθώς δύο από τα πιο εμβληματικά παλαιωμένα γλυκά κρασιά του, το Samos Anthemis 2019...

REPORTS

Οι φόβοι για την απαγόρευση της μέτριας κατανάλωσης κρασιού υποχωρούν: το προσχέδιο του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ παρουσιάζει ένα ψήφισμα για το αλκοόλ...

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της στους ιταλικούς αμπελώνες, παίζοντας κεντρικό ρόλο στον τρύγο του 2025 στις Tenute del Cerro.