Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το πνεύμα του θηραϊκού αμπελώνα αντανακλά κάθε φιάλη της Κάναβα Ρούσσος

Κοµµάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονοµιάς του νησιού της Σαντορίνης αποτελούν οι κορυφαίες οινικές δηµιουργίες της ιστορικής Κάναβα Ρούσσος. Αναφορές για την παρουσία του οινοποιείου υπάρχουν πολύ πριν από το 1836, όπου χρονολογείται ο πρώτος τίτλος ιδιοκτησίας, και ως εκ τούτου έχει επιλεχθεί ως επίσηµη ηµεροµηνία ίδρυσης.

Η κορυφαία κάναβα επικεντρώνεται στην παραγωγή παλαιωµένων οίνων υψηλής ποιότητας, µε σεβασµό προς το περιβάλλον, συνδυάζοντας την παράδοση του νησιού µε τις πλέον σύγχρονες µεθόδους. Από επιλογή της εταιρείας, αποδεικνύοντας και τη δέσµευση της στην ποιότητα, έναντι της ποσότητας, παράγονται κατά µέσο όρο περίπου 2 χιλιάδες φιάλες ανά ετικέτα οίνου ετησίως.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το WineTrails Φεβρουαρίου 2025

Τα ποιοτικά κρασιά της Κάναβας Ρούσσου παράγονται αποκλειστικά από γηγενείς ποικιλίες του Θηραϊκού αµπελώνα, αναδεικνύοντας την παράδοση αιώνων του νησιού, αλλά και τη στήριξή της στον πρωτογενή τοµέα της Σαντορίνης. Για να διασφαλιστεί η µακροβιότητα των κρασιών της, η Κάναβα Ρούσσου χρησιµοποιεί φυσικούς φελλούς, που έχουν προδιαγραφές ώστε να παλαιώσουν ιδανικά για τα επόµενα 20 µε 25 χρόνια.

Σηµειώνεται ότι η Κάναβα Ρούσσος διαθέτει δύο χώρους δραστηριότητας. Το παλιό, παραδοσιακό οινοποιείο, µοναδικής Θηραικής αρχιτεκτονικής, λειτουργεί ως ένας χώρος πολιτισµού, υποδοχής επισκεπτών και γευσιγνωσίας οίνων παλιότερων εσοδειών αλλά και ως χώρος τρέχουσας οινοποίησης µε παραδοσιακές τεχνικές βεντέµας. Όσον αφορά την εκσυγχρονισµένη και ανανεωµένη κάναβα, στεγάζεται σε νέο κτίριο σχεδιασµένο πάντα στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού.

Εδώ υλοποιούνται οι νέες οινικές δηµιουργίες της Κάναβας Ρούσσου, «παντρεύοντας» αρµονικά την παράδοση µε τη σύγχρονη τεχνολογία που εκφράζεται µε τις ανοξείδωτες δεξαµενές, τους ψυκτικούς θαλάµους, το πνευµατικό πιεστήριο και τα πολλά δρύινα βαρέλια της εταιρείας. Το µεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής της Κάναβας Ρούσσου αφορά την ετικέτα ερυθρού γλυκού οίνου «Νάµα» που προορίζεται αποκλειστικά για το µυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Στην υπόλοιπη γκάµα κρασιών της περιλαµβάνονται δύο λευκοί ξηροί οίνοι, το φρέσκο «Santorini ΠΟΠ Θήρας» και το παραδοσιακό παλαιωµένο βαρελίσιο «NYKTERI ΠΟΠ Θήρας» από 100% Ασύρτικο Θήρας, ο λευκός ηµίγλυκος λιαστός «Athiri» από Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι, ο ροζέ ξηρός επιτραπέζιος οίνος «Rivari», από Μαντηλαριά και Ασύρτικο και ο ερυθρός ξηρός οίνος «Caldera» από Μαντηλαριά, µε παλαίωση ετών σε δρύινα βαρέλια. Τέλος, η Κάναβα Ρούσσου διαθέτει δύο επιδόρπιους, λιαστούς οίνους το πατροπαράδοτο «ΠΟΠ Vinsanto Θήρας» και το µοναδικό µπαχαρένιο «Mavrathiro».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Κάθε γουλιά του Doux Basil Smash Cocktail είναι ένας ύμνος στις αισθήσεις. Ένα cocktail που δεν φτιάχτηκε απλώς για να δροσίζει - φτιάχτηκε για...

REPORTS

Άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν των ΗΠΑ για κρασί και αγροτικά ήταν η σύσταση του Επιτρόπου Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, στη διάρκεια ακρόασης του ενώπιον...

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία κρασιού υφίσταται σημαντική μεταμόρφωση με την ταχεία ανάπτυξη του τμήματος των μη αλκοολούχων και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ (NOLO) κρασιών, σύμφωνα...

REPORTS

Ο προϋπολογισμός που διατίθεται στους αμπελοκαλλιεργητές της Τοσκάνης αυξήθηκε εκ νέου, φθάνοντας τα 30,48 εκατομμύρια ευρώ για το οικονομικό έτος 2024/2025.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

REPORTS

Η Μεσσηνία γιορτάζει τον οίνο την ιστορία και τις προοπτικές των χαρισματικών terroirs στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival.

REPORTS

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο...