Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το οινοποιείο Αργατία συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας

Τα 25 χρόνια λειτουργίας του γιορτάζει το οινοποιείο Αργατία, το οποίο στη διάρκεια της μακράς πορείας του έχει εξελιχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους πρωταγωνιστές του αμπελώνα της Νάουσας και της ελληνικής βιομηχανίας οίνου.

Το οινοποιείο Αργατία ξεκίνησε τη διαδρομή του το 2000, όταν δύο εμβληματικές προσωπικότητες της ελληνικής βιομηχανίας οίνου, ο Παναγιώτης Γεωργιάδης και η αμπελουργός και οινολόγος δρ Χαρούλα Σπινθηροπούλου, πέρα από την κοινή προσωπική τους ζωή, αποφάσισαν να πορευτούν μαζί και στην επαγγελματική τους πορεία και να προχωρήσουν στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών εκπροσωπώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον αμπελώνα της Νάουσας. Το ξεκίνημα του εγχειρήματος έγινε από την Κράσνα Ροδοχωρίου, μια περιοχή με ήπιο ανάγλυφο, ομαλές κλίσεις και αμμοαργιλώδη εδάφη.

Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε και η εγκατάσταση των πρώτων αμπελώνων του οινοποιείου, όπου καλλιεργούνται βιολογικά  (πιστοποίηση από τη ΔΗΩ) αποκλειστικά ελληνικές ποικιλίες οινοστάφυλων που αναδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον τόπο στον οποίο παράγονται. Όντας πιστοί «στρατιώτες» της Νάουσας, οι ιδρυτές του οικογενειακού οινοποιείου δημιούργησαν ένα επισκέψιμο οινοποιείο, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για οινόφιλους από όλο τον κόσμο. Το 2008 ο αμπελώνας επεκτείνεται στην περιοχή Λάκκα Γιαννακοχωρίου, αποκλειστικά με Ξινόμαυρο.

Η νέα γενιά

 Το 2018 τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει ο γιος των ιδρυτών, Χριστόφορος Γεωργιάδης, το παράδειγμα του οποίου λίγα χρόνια αργότερα ακολούθησε και ο γιος του Κωνσταντίνος, φέρνοντας στο τραπέζι φρέσκες ιδέες, διατηρώντας, όμως, ζωντανό το όραμα των ιδρυτών της εταιρείας, αλλά και την αφοσίωση τους στην παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.

Το 2019 η Αργατία δημιούργησε ένα νέα αμπελώνα με Ασύρτικο στην Κράσνα, ενώ το 2020 έκανε την έκπληξη προχωρώντας στη φύτευση Μαυροδάφνης σε υψόμετρο 550 μέτρων στην τοποθεσία Ξερόλακκος στο Ροδοχώρι, μιας ποικιλίας που δεν απαντάται στην περιοχή και που δεν είναι συνηθισμένη στη βόρεια Ελλάδα. Ενδεικτική της ποιότητας που χαρακτηρίζει τις ετικέτες του οινοποιείου ήταν και η διάκριση ενός εκ των κρασιών του από τους από τους New York Times ως ένας εκ των κορυφαίων οίνων αξίας κάτω από τα 20 δολάρια για το 2020.

Τα γενέθλια του οινοποιείου Αργατία πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των φετινών Ανοιχτών Πορτών που έλαβαν χώρα το σαββατοκύριακο 17 και 18 Μαΐου, με σπάνιες ετικέτες που δεν έχουν κυκλοφορήσει ποτέ και ιδιαίτερες δημιουργίες από τους φίλους του Ξινόμαυρου.

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μέχρι τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών με οινοποιήσιμες ποικιλίες στο αμπέλι έτους 2025, καθώς...

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.