Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το μεγαλύτερο βυζαντινό οινοποιείο ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ

Ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία στον κόσμο από την Βυζαντινή περίοδο ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στην ισραηλινή πόλη Yavne, μετά από διετή ανασκαφική διαδικασία.

του Ζήση Πανάγου

Ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία στον κόσμο από την Βυζαντινή περίοδο ανακαλύφθηκε  από αρχαιολόγους στην ισραηλινή πόλη Yavne, μετά από διετή ανασκαφική διαδικασία. Το συγκρότημα ηλικίας 1.500 ετών χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή κρασιού σε τεράστιες εμπορικές ποσότητες, με τους επικεφαλής της ανασκαφής να υπολογίζουν ότι κυκλοφορούσαν περίπου δύο εκατομμύρια λίτρα κρασί κάθε χρόνο.

Ο χώρος διαθέτει πέντε πιεστήρια, τέσσερις μεγάλες αποθήκες όπου παλαιώνονταν το κρασί και κλιβάνους για ψήσιμο των πήλινων αμφορέων ή βάζων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βυζαντινή Αυτοκρατορία υπήρχε περίπου μεταξύ 330 μ.Χ. και 1453, και έγινε ένας από τους κορυφαίους πολιτισμούς στον κόσμο.

«Αυτό που είναι πραγματικά συναρπαστικό είναι η τεράστια κλίμακα παραγωγής στην περιοχή», δήλωσε στο CNN ο αρχαιολόγος και συν-διευθυντής ανασκαφών Jon Seligman. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η «πολυπλοκότητα της αρχιτεκτονικής και της βιομηχανικής διαδικασίας» ήταν έκπληξη.

Είπε επίσης ότι η ανασκαφή, που έγινε υπό την καθοδήγηση των αρχαιολόγων του Ισραήλ, ήταν μία από τις μεγαλύτερες στη χώρα, με περίπου 300 μέλη του προσωπικού να εργάζονται πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Οι επικεφαλής της ανασκαφής δήλωσαν ότι ο χώρος ήταν πιθανότατα η κύρια περιοχή παραγωγής για το «κρασί της Γάζας και του Ashkelon», μιας διάσημης μάρκας του αρχαίου κόσμου. Παράλληλα, από τη Γάζα και το Ashkelon, το κρασί διακινούνταν σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου ως εμπορικό προϊόν. Ο Seligman πρόσθεσε, ότι διάφορες αρχαίες πηγές ανέφεραν ότι επρόκειτο για ένα «ελαφρύ λευκό κρασί».

«Ήταν ένα προϊόν υψηλού κύρους, το οποίο άρεσε σε πολλά μέλη της αριστοκρατίας εκείνη την περίοδο», δήλωσε ο Seligman. «Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι διατηρήθηκε κατά τη στέψη του Ιουστίνου Β ‘το 566 στο τραπέζι του κατά τη διάρκεια της γιορτής. Αυτό από μόνο του μας δίνει μια ιδέα για τη σημασία του κρασιού αυτού, τόσο γαστρονομικά όσο και οικονομικά στην περιοχή.»

Μάλιστα, μερικοί αμφορείς, γνωστοί ως «βάζα της Γάζας», ανακαλύφθηκαν άθικτοι μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες θραύσματα στην τοποθεσία. Ενώ, σπάνια περσικά πιεστήρια κρασιού παλαιότερα από το ίδιο το συγκρότημα σε ηλικία περίπου 2.300 ετών, βρέθηκαν επίσης στο κτήμα.

Καθώς ολόκληρη η διαδικασία παραγωγής κρασιού γινόταν χειροκίνητα, τα σταφύλια θρυμματίζονταν με γυμνά πόδια, για να εξαγάγουν το υγρό τους σε ένα πάτωμα, το οποίο βρισκόταν δίπλα σε διαμερίσματα, όπου ζύμωνε το κρασί προκειμένου να μαζευτεί σε οκταγωνικούς κάδους.

Πηγή: us.cnn.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...