Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το μέλλον του κρασιού στο επίκεντρο του 46ου Παγκόσμιου Συνεδρίου στη Μολδαβία

Το 46ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου ξεκίνησε στο Chișinău της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, συγκεντρώνοντας εμπειρογνώμονες, ερευνητές, παραγωγούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από όλο τον κόσμο.

Η εκδήλωση, η οποία διαρκεί από τις 16 έως τις 20 Ιουνίου, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Μολδαβία φιλοξενεί το συνέδριο. Σηματοδοτεί επίσης την έναρξη ενός νέου αιώνα για τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV), ο οποίος ηγείται των συζητήσεων για την έρευνα, την καινοτομία και τη διεθνή συνεργασία στον τομέα.

Στην τελετή έναρξης συμμετείχαν η πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu, η υπουργός Γεωργίας και Βιομηχανίας Τροφίμων Ludmila Catlabuga, ο διευθυντής του Εθνικού Γραφείου Αμπέλου και Οίνου Ștefan Iamandi, η πρόεδρος του OIV Yvette van der Merwe και ο γενικός διευθυντής του OIV John Barker. Η παρουσία τους υπογράμμισε τη σημασία της εκδήλωσης αυτής τόσο για τη Μολδαβία όσο και για την παγκόσμια οινική κοινότητα.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Sandu απευθύνθηκε στο ακροατήριο τονίζοντας τη δέσμευση της Μολδαβίας να αναπτύξει την οινική της βιομηχανία και να αυξήσει το διεθνές προφίλ της. Επισήμανε την αναβίωση των τοπικών ποικιλιών αμπέλου, όπως οι Feteasca Albă, Feteasca Neagră, Rara Neagră, Viorica και Floricica. Σύμφωνα με την Sandu, οι ποικιλίες αυτές αναγνωρίζονται πλέον διεθνώς και έχουν γίνει πηγή εθνικής υπερηφάνειας.

Το συνέδριο διεξάγεται με θέμα «Διαμορφώνοντας το μέλλον της αμπέλου και του κρασιού: Embracing Resilience, Elevating Value, Fostering Innovation». Συμμετέχουν αντιπρόσωποι από 51 χώρες μέλη του OIV μαζί με εκπροσώπους από άλλα έθνη που ασχολούνται με την έρευνα για την αμπέλου και τον οίνο.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, των μεταβαλλόμενων καταναλωτικών προτύπων και των οικονομικών πιέσεων. Οι διοργανωτές λένε ότι οι προκλήσεις αυτές παρουσιάζουν επίσης ευκαιρίες για επανεφεύρεση μέσω της τεχνικής καινοτομίας, ισχυρότερους δεσμούς με τους καταναλωτές και την κοινωνία και εστίαση στην περιβαλλοντική ευθύνη.

Η πρόεδρος του OIV Yvette van der Merwe μίλησε για τη βαθιά σχέση της Μολδαβίας με το κρασί. Σημείωσε ότι στη Μολδαβία, το κρασί είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό προϊόν – είναι μέρος της εθνικής ταυτότητας. Η Van der Merwe τόνισε επίσης ότι η αριστεία στην οινοποιία δεν περιορίζεται από τη γεωγραφία ή τον πολιτισμό, αλλά μπορεί να βρεθεί σε διάφορες περιοχές και κοινότητες παγκοσμίως. Είπε ότι η ποικιλομορφία είναι ένα από τα δυνατά σημεία του OIV ως διεθνούς οργανισμού.

Εν συνεχεία, ο γενικός διευθυντής του OIV John Barker ζήτησε μεγαλύτερη συνεργασία και στήριξη στην επιστήμη για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στον τομέα. Είπε ότι για πάνω από έναν αιώνα, η συνεργασία και η επιστήμη αποτελούν κεντρικό στοιχείο της αποστολής του OIV. Ο Barker τόνισε ότι καμία χώρα ή περιοχή δεν έχει όλες τις απαντήσεις και ότι η επιστημονική έρευνα θα αποτελέσει το κλειδί για την εξεύρεση λύσεων για το μέλλον.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο OIV δημοσίευσε επικαιροποιημένα στοιχεία για την παγκόσμια παραγωγή σταφυλιών για το 2024. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή είχε σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής οίνου. Οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες έχουν επίσης συμβάλει στη μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης κρασιού. Παρά τις προκλήσεις αυτές, οι εξαγωγές οίνου παρέμειναν σταθερές τόσο σε όγκο όσο και σε αξία.

Το συνέδριο ανέδειξε επίσης τις τάσεις σε άλλους τομείς της αμπέλου. Η παραγωγή και η κατανάλωση επιτραπέζιων σταφυλιών συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, κυρίως λόγω της ζήτησης από την Κίνα και της συνεχιζόμενης καινοτομίας των προϊόντων. Η παραγωγή αποξηραμένων σταφυλιών παραμένει σταθερή σύμφωνα με τα στοιχεία του OIV.

Συνοψίζοντας, το 46ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας με παρουσιάσεις, συζητήσεις και ευκαιρίες δικτύωσης που επικεντρώνονται στην προώθηση της έρευνας και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στον κλάδο της αμπέλου και του οίνου. Οι συμμετέχοντες αναμένεται να ανταλλάξουν γνώσεις σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές, ενώ παράλληλα θα εξερευνήσουν νέες στρατηγικές για ανθεκτικότητα και καινοτομία ως απάντηση στις παγκόσμιες αλλαγές που επηρεάζουν την αμπελουργία και την οινοποιία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο υλοποίησης των Παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα των αιτημάτων για...

REPORTS

Στις 15 Ιουνίου 2025, ο εμβληματικός Φάρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πλημμύρισε με αρώματα, χρώματα και νότες ροζέ κρασιού, φιλοξενώντας για ακόμη...

REPORTS

O σπόρος για την ανάδειξη του πολυποίκιλου μεσσηνιακού αμπελώνα μπήκε το 2023, μέσω του πρώτου Messinia Terroirs Wine Festival. Φέτος, το διαδραστικό οινικό φεστιβάλ...

REPORTS

Η νέα εγκατάσταση αποσκοπεί στη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για επιλογές με χαμηλότερο αλκοόλ και καινοτόμα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο υλοποίησης των Παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα των αιτημάτων για...

REPORTS

Στις 15 Ιουνίου 2025, ο εμβληματικός Φάρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πλημμύρισε με αρώματα, χρώματα και νότες ροζέ κρασιού, φιλοξενώντας για ακόμη...

REPORTS

O σπόρος για την ανάδειξη του πολυποίκιλου μεσσηνιακού αμπελώνα μπήκε το 2023, μέσω του πρώτου Messinia Terroirs Wine Festival. Φέτος, το διαδραστικό οινικό φεστιβάλ...

REPORTS

Με φόντο την άγρια μεγαλοπρέπεια της Κρήτης και τις βαθιές ρίζες παράδοσης του μοσχάτου Σάμου, γεννιέται ένας συνδυασμός αυθεντικών γεύσεων που μιλούν στην καρδιά...